SON DAKİKA
Hava Durumu

Trump'ın Kudüs kararına dünyadan tepkiler

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ün başkent olarak tanınması kararını açıkladı ve Kudüs'ü İsrail'in resmi başkenti olarak tanıdığını açıkladı. Bu karara birçok ülkeden tepki geldi.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2017 23:34
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2017 23:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Trump'ın Kudüs kararına dünyadan tepkiler

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ün başkent olarak tanınması kararını açıkladı ve Kudüs'ü İsrail'in resmi başkenti olarak tanıdığını açıkladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas kararın ardından yaptığı açıklamada,"Savaş çıkarmak için bahane arıyorlar"dedi.

"Kudüs, Filistin Devletinin ebedi başkentidir" 

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas kararın ardından yaptığı açıklamada, "Saat saat yeni gelişmeleri izlemekteyiz. Uygun kararları alacağız" dedi. Abbas devamında şunları söyledi:

"Uzun yılardan beri ABD rol oynuyordu. Bu İsrailin mükafatlandırılmasıdır. Bu aşırı örgütlere yardım edecektir. Bunlar bir dini savaş çıkarmak için bir bahane arıyorlar. Uluslararası düzeyde hiç bitmeyen savaşlara yol açacaktır. Biz bunlar olmasın diye hep çalıştık. Kardeş dost ülkelerin liderleri ile yakın dost içinde olduk. Barışın uygulanması için işgal topraklarının boşaltılması için, bağımsız bir Filistin devleti için çalıştık. 194 no'lu karar doğrultusunda bunların yapılmasını istedik. Saat saat yeni gelişmeleri izlemekteyiz. Uygun kararları alacağız.

Dostlarımızla bir araya gelerek karar alacağız. Filistin saflarının birleşmesi açısından bağımsızlığına kavuşması açısından bir destekleyici nitelik taşımaktadır.

Çok acil toplantılar yaparak gelişmeleri çok yakından inceleyeceğiz. Kudüs de Filistin devletinin başkentidir."

Türkiye'den tepkiler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD lideri Trump'ın  Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "ABD Yönetimi'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Trump'ın kararını kınadığını bildirdi. Açıklama şöyle:

"ABD Yönetimi'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz.Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlalidir."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "ABD Yönetimi'nin Kudüs'le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın resmi Twitter hesabından ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "ABD Yönetimi'nin Kudüs'le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz. Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM Kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır"ifadelerini kullandı.

Bozdağ: Bu karar, bizim için yok hükmündedir

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararına ilişkin, "Aldığı haksız, gayri adil, bölgeyi, dünyayı ateşe atan, uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu kararından dolayı ABD'yi kınıyoruz. Bu karar, bizim için yok hükmündedir. Müslümanların ve İslam ülkelerinin, Kudüs'e/Kudüs'ün statüsüne sahip çıkmak mecburiyeti vardır." dedi.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"ABD Başkanı Trump'ın kararı, Kudüs'ün tarihi ve uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş statüsüne ve bölgenin gerçeklerine aykırıdır. Bu kararı veren ABD Başkanı ve ABD, bundan sonra bölgede yaşanacak her türlü olumsuzluğun birinci derecede faili ve sorumlusu olmaktan kurtulamaz."

TBMM'de Filistin bildirisi

TBMM Genel Kurulu'nda, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına karşı siyasi parti gruplarının hazırladığı ortak bildiri okundu.

Bildiride, "TBMM'nin girişimi kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesi"dünya kamuoyuna ilan edildi.

4 partinin de imza attığı bildiri:

'Üç gün öfke' ilanı

ABD Başkan Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma ve büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması talimatı verme adımı karşısında Filistinliler de Batı Şeria'da "üç gün öfke" ilan etti.

Bu, Batı Şeria'da en az üç gün protesto düzenleneceği, İsrail askerlerinin müdahalesiyle şiddetli çatışmalar çıkabileceği anlamına geliyor. İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Konricus, "Durumu izliyoruz ve çeşitli senaryolara hazırız" dedi.

Trump, seçim kampanyası sürecinde ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma sözü vermişti. Trump'ın dün niyetini açıklamak için telefonda görüştüğü Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, barış sürecine zarar vereceği, bölgesel ve küresel güvenliği, istikrarı tehlikeye atacağı yönünde uyarmıştı. Trump, Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ve Suudi Arabistan Kralı Selman ile de konuyu ayrı ayrı telefonda görüşmüştü.

BM'den tepki

BM Genel Sekreteri Guterres, "Kudüs, BMGK ve BM Genel Kurul kararları temel alınarak, iki taraf arasında doğrudan görüşmeler yoluyla en son çözülmesi gereken bir konudur" değerlendirmesinde bulunarak Trump'ın aldığı kararın tek taraflı olduğunu açıkladı.

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "AB, bugün ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'e ilişkin açıklamasından dolayı ciddi endişe duyuyor." dedi.

Macron: ABD'nin tek yanlı kararını desteklemiyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, konuyla ilgili konuşarak "ABD'nin tek yanlı kararını desteklemiyoruz" dedi. Macron, Trump'ın kararını "üzücü" olarak niteledi. Macron, Kudüs'ün statüsünün BM çatısı altında İsrail ile Filistin arasında belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.