SON DAKİKA
Hava Durumu

Trump'ın azil dosyası Senato'ya gönderildi

ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulundaki oylamada, Başkan Donald Trump'a yönelik "görevi kötüye kullanma" ve "Kongrenin işleyişini engelleme" başlıklı azil maddeleri kabul edilerek dosyalar yargılama için Senato'ya gönderildi. Beyaz Saray'dan kararla ilgili "Utanç verici ve maskaralık. Amerikan halkı inanmıyor" açıklaması geldi.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2019 09:33
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2019 09:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Trump'ın azil dosyası Senato'ya gönderildi

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, "görevin kötüye kullanılması" nedeniyle 197 oya karşı 230 oyla Başkan Donald Trump'ın azil sürecini kabul etti. Trump'ın azline yönelik ikinci madde de kabul edilerek, dava dosyası yargılama için Senato'ya gönderildi. "Kongrenin işleyişini engellemek" maddesi 198 vekilin 'hayır' oyuna karşılık 229 vekilin 'evet' oyuyla kabul edildi.

Oylamalarda tüm Cumhuriyetçi vekiller 'hayır' oyu verirken, ilk oylamada 2, ikinci oylamada ise 3 Demokrat vekilin 'hayır' oyu vermesi dikkat çekti.

Bu sonuçla dava dosyası Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'ya gidecek ve Trump'ın yargı süreci başlayacak.

BEYAZ SARAY: UTANÇ VERİCİ

Azil oylamasının ardından Beyaz Saray Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Bugün, milletimiz tarihine Temsilciler Meclisi en utanç verici siyasi bölümlerinden birisi olarak geçmiştir" denildi. Söz konusu suçlamaların Cumhuriyetçi vekillerden destek alamadığına vurgu yapan Beyaz Saray, ortada 'hiçbir yanlış olmamasına rağmen' azil maddelerinin Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'ndan geçtiğini savundu.

Temsilciler Meclisi İstihbarat ve Adalet Komitelerindeki azil oturumunda Trump'a hiçbir şekilde söz hakkı verilmediği ifade edilen açıklamada, "Tüm bu maskaralık, Demokratların bu ülkenin halk için çalışan bir Kongreye ihtiyaç duyduğuna dair görüşlerini kaybettiğini açıkça ortaya koymaktadır. Demokratlar'ın Başkan Trump'a yönelik sınırsız kinleri, 2016 seçim sonuçlarını etkisiz hale getirme ve 2020 seçimlerine uygunsuz şekilde etki etme arzularını besliyor. Amerikan halkı bu utanç verici davranışa kanmıyor. Başkan Trump'ın, Senato'nun Temsilciler Meclisi'ndeki süreç boyunca görmezden gelinen düzen, adalet ve yargı sürecini sağlayacağına dair inancı tam. Trump, bundan sonraki adımlar için hazır ve tamamen aklanacağına güveniyor" ifadelerine yer verildi.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Trump'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediğini iddia eden muhbir raporu ve basına sızan telefon görüşmesi dökümü, azil soruşturması sürecini gündeme getirmişti. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül'de azil soruşturması sürecini başlattıklarını açıklamıştı.Adalet Komitesi cuma günü "Görevini kötüye kullanmak" ve "Kongrenin işleyişini engellemek" başlığından oluşan azil maddelerini onaylamıştı.

Trump'a yönelik "Görevin kötüye kullanılması" ve "Kongrenin işleyişini engellemek" başlıklarından oluşan azil maddeleri bu sabah itibarıyla Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda görüşülmeye başlanmıştı.

Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi, Trump'ın görevini kötüye kullandığı ve Kongre'yi engellediği yönündeki iki suçlamaya verilen 17'e karşı 23 kabul oyuyla iki maddelik azil sürecinin önünü açmıştı.

OYLANAN ÜÇÜNCÜ BAŞKAN

Trump'ın dosyası Kongre'de onaylanırsa Beyaz Saray'daki görevinden azledilen 3. ABD Başkanı, "görevini kötüye kullanma ve büyük suç işlediği" gerekçesiyle azledilen ilk ABD Başkanı olacak. Daha önce eski başkanlar Andrew Johnson ve Bill Clinton hakkında azil oylaması yapılmıştı.

KONGRE ÜYELERİ İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Kongre üyeleri ise Trump'ın görevini kötüye kullanıp kullanmadığı hakkında ikiye bölünmüş durumda. ABD halkı da tıpkı Kongre üyeleri gibi iki farklı görüşe sahip. Trump ise azil soruşturmasını "Demokratların cadı avı" olarak nitelendirerek, sürecin başından beri suçsuz olduğunu savunuyordu.

Trump tarihi oylama öncesi gün içerisinde bir dizi Twitter mesajıyla kendini savunarak şu ifadelere yer verdi:

"İnanabiliyor musunuz bugün hiçbir şey yapmayan radikal sol Demokratlar tarafından azledileceğim ve yanlış hiçbir şey yapmadım. Bu korkunç bir şey. Telefon dökümlerini okuyun. Bu başka hiçbir başkanın başına gelmemeli. Dua edin!" (Gazete Duvar)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.