SON DAKİKA
Hava Durumu

Times gazetesinden Erdoğan analizi

New York Times gazetesinin İstanbul büro şefi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemelerinin analiz edildiği "Vaazlar ve yüksek sesli hakaretler: Erdoğan Türkiye'yi nasıl etkisi altında tutuyor" başlıklı bir makale kaleme aldı. Makalede, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta içi her gün üç konuşma gerçekleştiriyor, hafta sonları iki ve karizmatik, mücadeleci söylemleri başarısının en önemli aracı" ifadeleri yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2018 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2018 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Times gazetesinden Erdoğan analizi

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerde kullandığı söylemi analiz eden geniş bir makale yayımladı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, gazetenin İstanbul büro şefi Carlotta Gall imzalı ve "Vaazlar ve yüksek sesli hakaretler: Erdoğan Türkiye'yi nasıl etkisi altında tutuyor" başlıklı makale şu şekilde başlıyor:

"Başkan Trump'ın tweetleri varsa, Türkiye'nin liderinin söylevleri var.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta içi her gün üç konuşma gerçekleştiriyor, hafta sonları iki, ve karizmatik, mücadeleci söylemleri başarısının en önemli aracı.

"Demokrasinin savunucularına 'çapulcu' diyor. Almanya dışişleri bakanıyla 'felaket' diyerek dalga geçiyor. Gündelik dilde olduğu kadar şiirleri ezbere okumakta da çok rahat. Rakiplerini kamuoyu önünde isim isim hedef alarak dindarlıktan saldırganlığa kusursuzca geçiyor."

'Muhafazakar işçi sınıfına hitap ediyor'

Makalede 15 yıldır iktidarda olan Erdoğan'ın "rakiplerinin bile kıskandığı hitap yeteneğiyle büyük ihtimalle bu yıl düzenlenecek seçimle tekrar başa geçmeyi beklediği ve kendisine verilen desteğin yüzde 40 seviyesinde olduğu" saptaması yapılıyor.

Medyada çok sık bir şekilde görünmesinin kendisine duyulan ilgide büyük rol oynadığı belirtiliyor; tarzını destekçilerinin ilham verici muhaliflerinin ise kutuplaştırıcı bulduğu aktarılıyor.

Ancak her iki tarafın da Erdoğan'ın Türkiye'nin muhafazakar işçi sınıfına hitap ettiği konusunda görüş birliğinde olduğu vurgulanıyor.

"Bu açıdan Erdoğan, otokrat ve dayılık taslayan güçlü adamlarda (hepsi adam) kendini derinleştiren küresel akıma tamamen uyuyor, bu liderler uzun zamandır görmezden gelinen sıradan insanlar adına güçlü bir şekilde konuşmanın yolunu buluyor" diyen makalede bu açıdan Erdoğan'ın Trump'a benzediği belirtiliyor.

'Müslüman takipçileri bunu duymak istiyor'

Erdoğan'ın, destekçileri tarafından bir baba, bir ağabey ya da bir komşu olarak görüldüğünün altı çiziliyor.

Ancak bu tarzının "demokrasi yanlısı gösteri yapanlara çapulcu demesi gibi destekçilerinin sevmediği insanları üzmek anlamına geldiği" ifade ediliyor.

Aynı zamanda Erdoğan'ın aldığı dini eğitim sayesinde vaaz vermekte ve Muhammed Peygamber'in hayatından kesitler anlatmakta başarılı olduğunun altı çiziliyor.

"Liberal ve sekülerler bölücü konuşmasını sıkça eleştiriyor, özellikle de dini siyasete sokmasına karşılar, buna rağmen Erdoğan'ın Müslüman takipçileri bunları duymak istiyor" ifadesine yer veriliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.