SON DAKİKA
Hava Durumu

Termik santrale tenekeli tepki

Çanakkale'nin Lapseki İlçesin'de kurulması planlanan termik santralle ilgili Adatepe köyünde bir kahvehanede düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına gelen köylü kadınlar, tepkilerini teneke çalarak gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2013 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2013 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Termik santrale tenekeli tepki

Köylüler, ''Lapseki Enerji Santrali Limanı Kül Depolama Sahası ve Derin Deniz Deşarjı'' projesi kapsamında Adatepe ve Şevketiye köyü yakınlarında kurulması planlanan termik santralin ÇED raporunun görüşüldüğü kahvehanenin önünde toplandı.

Köylüler, termik santrali istemediklerini belirten dilekçeyle topladıkları imzaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Valilik ve Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerine verdi.

Lapseki Muhtarlar Derneği Sekreteri Ahmet Kaya, burada yaptığı açıklamada, Şevketiye ile Adatepe köyünde yapılması planlanan santralin, insan sağlığına, doğaya, tarım ve hayvancılığa büyük zarar vereceğini öne sürdü.

''Termik santrale 'hayır' demek için toplanmış bulunuyoruz'' diyen Kaya, ''Termik santral Şevketiye ile Adatepe köyü arasına yapılırsa başta Adatepe, Taştepe, Şevketiye, Alpağut, Çardak Beldesi ile Lapseki merkezi olmak üzere ilçemizin 40 köyü ve 2 beldesinin, deniz eko sistemi bozulacak, çevre kirlenecek'' dedi.

İlçenin genel nüfusunun yaklaşık 26 bin olduğunu ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

''İlçe merkezi ve köylerimizin yüzde 90'ını geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Yaklaşık 45 bin dekar alanda meyvecilik, 3 bin dekarda sebzecilik, 80 bin dekarda tarla bitkileri üretimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca 15 bin adet büyükbaş ve 50 bin adet küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. İnsan yaşamını ve sağlığını, tarımı, hayvancılığı çok kötü şekilde etkileyecek olan termik santralin yapılmasını istemiyoruz. Bizler sivil toplum kuruluşları ve yerel yöneticileri olarak termik santrale 'hayır' diyoruz. Lapseki ve köyleri yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok şanslı bir ilçedir. Enerji ihtiyacı rüzgar ve güneş enerjisiyle de sağlanabilir. Bakanlıktan, ÇED raporuna onay vermemesini talep ediyoruz. Tarım, hayvancılığımız ve ormanlarımız için termik santrale 'hayır' diyoruz.''

Daha sonra ÇED raporunun görüşüldüğü kahvehaneye gelen köy halkından yaklaşık 50 kadın, teneke çalarak toplantıya tepki gösterdi. Kadınlar, ''Termik santral istemiyoruz'' şeklinde slogan attı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.