SON DAKİKA
Hava Durumu

Tutkuları neler tetikliyor; Televizyon ilk sırada

Türkiye'de tutkuları tetikleyen mecralar arasında yüzde 93 ile televizyon ilk sırada, ardından sosyal medya ve diğer insanlar geliyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2020 00:51
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2020 00:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Tutkuları neler tetikliyor; Televizyon ilk sırada

Tutkunun ne olduğunu ortaya çıkarmak için şimdiye kadar yapılmış en büyük çalışmalardan olan Discovery'nin yürüttüğü bu küresel araştırma; spor, yemek, dekorasyon, doğa, yaban hayatı, motor ve araba gibi ilgi alanları söz konusu olduğunda, insanların ilham ve bilgi almak için televizyonu kaynak olarak aldıklarını ortaya koyuyor.Türkiye'de tutkuları tetikleyen mecralar arasında yüzde 93 ile televizyon ilk sıradayken, ardından sosyal medya ve diğer insanlar geliyor.

Hayatın içinden eğlence içeriği üretme konusunda dünya lideri olan Discovery tarafından finanse edilen küresel ankette,13 ülkeden 13.000 katılımcı yer aldı. Katılımcıların yüzde 93'üne göre televizyon tutkuları tetikleyen en önemli mecra iken, ikinci sırayı yüzde 67 ile sosyal medya, üçüncü sırayı ise "diğer insanlar" alıyor.

Sosyal medyadan daha etkili

Televizyon, tutkularımızı tetikleme konusunda sosyal medya dahil olmak üzere diğer bütün mecralardan daha etkili.Araştırmaya göre, 35-54 yaş grubu arasında televizyonunun bir tutkuyu tetikleme olasılığı, sosyal medyadan beş kat daha fazla. Erişilmesi diğer yaş gruplarına nazaran daha zor olan 18-24 yaş grubu arasında bile televizyonun bir tutkuyu tetiklemesi, sosyal medyaya oranla iki kat daha mümkün görünüyor.

Türkiye 2. sırada yer alıyor

10 kişinin 8'inden fazlasının bir veya daha fazla tutkusu var. Katılımcıların yüzde 56'sı kendilerini "gerçekten tutkulu" olarak tanımlarken, tutkulu oldukları konulardaki aktivitelere yüksek katılım gösteriyorlar.Türkiye'de ise tutkularına gerçekten bağlı olanların oranı yüzde 63 ve global ortalamanın üzerinde.Dünyada bireylerin ortalama 4 tane tutkusu mevcutken, Türkiye'de bireylerin ortalama 4.8 adet tutkusu bulunuyor. Türkiye, insanların ortalama sahip olduğu tutku sayısında Güney Afrika'nın ardından 2. sırada yer alıyor.

Tutkularımız genellikle gençliğimizde gelişir ve en başta ebeveynlerimiz (yüzde 33), televizyon (yüzde 23) ve akranlarımızdan (yüzde 15) ilham alırız. Türkiye'de ilham için kaynak aldığımız başlıca mecralar dünya ile paralellik gösterirken, diğer ülkelerden farklı olarak akranlarımızdan etkilenme oranımız daha fazla. Tutkularımız için ilham aldığımız başlıca kaynaklar; ebeveynlerimiz (yüzde 30), televizyon (yüzde 22), akranlarımız (yüzde 18). Dünyada bireylerin tutkularını keşfetmeye başladığı yaş 16'iken, Türkiye'de tutkuları keşfetme yaşının diğer ülkelere nazaran bir sene daha erken olduğu saptanmıştır.

Teknoloji alanındaki yazıları ile tanınan Yazar Dr. Tom Chatfield "Televizyon programları birçok insan için sonraları büyük içsel tutkulara dönüşen tetikleyiciler olmuştur. Televizyonda bir hikayeye veya bir olaya kişisel, insani, içsel olarak maruz kalıyorsunuz. Bu bir konu hakkında okumak gibi veya duymak gibi değil, direkt konunun içine dalmak gibi ve insanların kendi tutku ve keşif yolculuklarında onlara rehberlik edecek bu duygusal kıvılcımı keşfetmelerine yardımcı olabilir" diyor.

Araştırmaya göre tutkular; mutluluk, başarı ve tatmin duygusu sağlamanın yanı sıra, yaşamın iniş ve çıkışlarıyla baş etmemize yardımcı olabilir. Her 10 kişiden 8'i tutkuların her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyor ve 10 kişiden 9'u bir tutkuya sahip olmanın günlük yaşamın stresiyle başa çıkmaya yardımcı olabileceği konusunda hemfikir.

Bir tutkuya sahip olmak, insanların arasındaki bağların koptuğu uluslararası bir dünyada topluluk duygusu oluşturmaya ve soyutlanma duygusuyla mücadele etmeye yardımcı oluyor. Araştırmaya göre, tutkularımız bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. 10 kişiden 8'i arkadaşları ve ailesiyle bir tutku paylaşıyor ve 10 kişiden 7'si tutkuların bize aidiyet hissi verdiğini söylüyor.

Davranış Bilimi Uzmanı Dr. Nick Southgate, "Tutkular, insanlar için her zaman önemli bir duygu olmuştur çünkü tutkularımız bizim kim olduğumuzu tanımlamamıza yardımcı olur. Her gün değişen ve geleceğin belirsiz göründüğü bir dünyada, önemsediğiniz, sizin için ne anlama geldiğini bildiğiniz ve nereye gittiği üzerinde kontrol sahibi olduğunuz şeylere yönelebilmek daha da önemli hale gelecektir" diyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.