SON DAKİKA
Hava Durumu

'Tasarı ücretsiz izne çıkarmanın yolunu açıyor'

Bursa Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu, koronavirüs salgınıyla mücadelede işten çıkarmanın üç ay yasaklanması için hazırlanan yasa teklifinin işçilerin işveren tarafından ücretsiz izne çıkarılmasının önünün açıldığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2020 23:35
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2020 23:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Tasarı ücretsiz izne çıkarmanın yolunu açıyor'

Koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında hazırlanan yeni yasa teklifinde işten çıkarmalar üç ay süreyle yasaklanmış, 15 Mart tarihinden sonra sonra işten çıkarılan ve yasal olarak işsizlik maaşı alamayanlara günlük 39.24 TL ödeneceği belirtilmişti. Ancak işveren isterse işçileri ücretsiz izne çıkartabilecek, ücretsiz izne çıkartılan işçiye devletin işsizlik fonundan günlük 39 lira 24 kuruş ödeyeceği ifade edilmişti.

Bursa Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, "Basında "İşçi çıkarılması 3 ay yasaklanıyor" başlıklı haberlere konu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin hazırlamış olduğu kanun taslağı olumlu bir kısım düzenlemeler içerse de kabulü mümkün olmayan düzenlemeler de içermektedir." ifadeleri kullanıldı.

"Ücretsiz izne çıkarmanın hiçbir hukuki gerekçesi yok" 

"Taslağa göre İş Kanunu'na eklenen geçici maddelerle işçi çıkarılmasının en az 3 ay süreyle yasaklanmış olması (İş Kn.nun 25/II'de sayılan ahlak ve iyi niyete aykırı davranışlar nedeniyle fesihler istisna) elbette olumlu ve yerindedir." denilen açıklamada, şunlar belirtildi:

"Ancak tasarıda işten çıkarılması yasaklanan ve işsizlik ödeneğinden de yararlanma şartlarını taşımayan işçilerin işverence ücretsiz izine çıkarılması yolu açılmakta olup, bu durumdaki işçilere en düşük işsizlik maaşı ödeneği kadar, yani günde 39,24 TL ödeme yapılacağı düzenlenmektedir. Mevzuatımızda yeri olmayan, işçiden onay alınmadan yapıldığı takdirde hukuken haksız fesih niteliğinde olan ücretsiz izin uygulamasının İş Kanunu'yla yasal bir zemine oturtulması, ileriye doğru ücretsiz izin uygulamasının yaygınlaşmasına ve işverenlerce talep edilmesine neden olacak, işçiler için ise bu durum önemli hak kayıplarına neden olabilecektir. İşçiyi bu dönemde ücretsiz izine çıkarmanın da hiçbir hukuki gerekçesi yoktur." 

"İşçiler kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalı"

"Ücretsiz izine çıkarılacak işçilere yapılacak günlük 39,24 TL'lik ödeme miktarı da insan onuruyla bağdaşmamaktadır. " denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Zorunlu nedenlerle 3 ay boyunca çalışamayan işçiye işsizlik ödeneği kadar (günlük 39,24 TL) bir ödeme yapmak hukuksuz, adaletsiz, hakkaniyetsiz ve kendi içerisinde de mantıksızdır. İşsizlik ödeneğinden yararlanan işçinin aksine, tasarıyla ücretsiz izinli sayılması düşünülen işçi bu dönemde işini kaybetmemiş, iş aramamakta, işverenin işçisi durumundadır. Feshe bağlı tazminat vs. ödemeler de almamıştır. Bu işçilerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçilerden hiçbir farkı bulunmamaktadır. Bu işçilerin almış oldukları ücretler, hayat standartları, ihtiyaçları, aynı işyerinde çalışan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçilerle birebir aynı olup, İş Kanunu düzenlemelerine göre işverenin işçileri arasında ayırım ve farklı muamele yapması da zaten yasaklanmıştır. Bu işçilerden de kısa çalışma ödeneğinden yararlanan diğer işçiler gibi her türlü kesinti yapılmaktadır. Kısa çalışma ödeneği ise en düşük günlük 58,41 TL, en yüksek günlük 146,01 TL'dir. İşten çıkarılması 3 ay boyunca yasaklanan bu işçilere günlük 39,24 TL ödemek, işçinin işi tazminatsız olarak bırakıp başka iş aramasına ve bulabilirse her türlü riske katlanıp başka işlerde çalışmasına neden olmak anlamına gelecektir.   

Yapılacak yasal düzenlemelerde, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için 450 gün prim ve 60 gün iş akdine bağlı çalışma şartlarının da kaldırılarak kısa çalışma ödeneğinden tüm işçilerin adil ve hakkaniyetli şekilde yararlanmasının önü açılmalı, ücretsiz izin gibi hukuk dışı ve ileride hak kayıplarına neden olacak uygulamalar da tasarıdan çıkarılmalıdır."

"İş kazası olarak kabul edilmeli"

Bir diğer sorunun da salgın nedeniyle hastalanan işçilerin durumlarına ilişkin olduğu belirtilen açıklamada, "Çalışmasını zor koşullarda sürdüren işçilerin bu salgın nedeniyle hastalığa yakalanmasının SGK tarafından iş kazası olarak kabul edilmemesi de ciddi hak kayıplarına ve mağduriyetlere neden olmaktadır. Salgına karşı topyekün mücadele verirken fedakarca işlerini sürdüren işçilerin hastalık risklerine karşı etkin bir şekilde korunması, bunun için her türlü tedbirin alınması oldukça önemli olduğu kadar, hastalığın da iş kazası kapsamına alınması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması elzemdir. Tasarı kanunlaşırken bu ihtiyacı karşılayan düzenlemelerin yapılması gerekmektedir." denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.