SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarım Bakanı'ndan Hollanda açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Konya kadar toprağı olmayan Hollanda'nın neredeyse Türkiye kadar milli gelir elde ediyor. Bizim de elimizdeki değerleri daha iyi kullanmanın yollarını bulmamız lazım." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2018 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2018 15:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Tarım Bakanı'ndan Hollanda açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kaya Termal Otel'de düzenlenen 'Tarım ve Orman Sektörü ile Buluşma' toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 24 Haziran seçimlerinden sonra yeni bir sisteme geçtiğini, prangalarını attığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı görevine getirildiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Bekir Pakdemirli, şunları söyledi:

"Başkanlık sisteminden biraz bahsetmek istiyorum. Karar almamız daha kolay olacak. Eskiden bir müdürü alıp başka bir yere atamak bazen problem oluyordu. Bazen yasa çıkarmak zorunda kalıyorduk. Çok basit işlerde bile yasa çıkarmak zorunda kalınıyordu. Almanya'da 3 bin, Türkiye'de 9 bin kanun var. Ne kadar çok kanun çıkarırsanız o kadar iyi ülke yöneteceksiniz diye bir şey yok. Demirel bile başta başkanlığa karşıydı. Son dönemde dedi ki; 'Türkiye başkanlıkla yönetilmeli'. Çünkü şu veya bu şekilde prangalar var. Artık yeni bir sistem var. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine büyük demokratik değişim, kansız, kavgasız ve entrikasız olmamış. Bu da bizim milletimizin demokratik olgunluğunun göstergesi."

"Özel sektörden atama yapabileceğiz"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, özel sektörden de atama yapabileceklerini belirterek, "Çok güçlü bir kadromuz var. Yetkin personelimiz var. Ama yeni sistem diyor ki 'Eğer yanındakini beğenmiyorsan özel sektörden de yönetici atayabilirsin.  Eskiye nazaran daha dinamik bir sistem içerisinde daha iyi işler yapacağız. Bürokrasimiz de buna adapte olacak. Hep birlikte iyi bir iş çıkaracağımızı umuyorum.  Atandıktan sonra 'Anadolu'ya yapacağımız ilk seyahati  İzmir'e yapabilir miyiz' dedim. Sağ olsunlar bana yardımcı oldular. Sizlerle olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Sizlerle olmak ailem arasında olmak gibi. Ailenizin bir bireyi olarak bana her zaman güler yüzlü davrandınız" dedi. 

Pakdemirli, dağ  gibi sorunların olduğunu, ama yapısal sorunları çözmenin biraz zaman alacağını söyledi. Ufak tefek sorunları ise hemen çözeceklerinin sözünü veren Bakan Pakdemirli, "Çok çalışacağız. Sorumluluğumuz çok büyük. Ne olursa olsun siyasi davranmayacağız. Vatandaşın işini çözmenin yollarını arayacağız" diye konuştu.

"Zoru hemen yapacağız ama imkansız biraz zaman alacak"

25 yıldır bilinen sorunların olduğunu ve bunları çözmek için canla başla çalışacaklarını kaydeden Pakdemirli, şunları söyledi:

"Yapısal sorunları çözmemiz zaman alabilir. Zoru hemen yapacağız ama imkansız biraz zaman alacak. Bundan sonra da bölgenin istekleri doğrultusunda sulama yatırımlarına devam edeceğiz. Ödenekler biraz problem ama biz akılcı çözümleri bulmakla mükellefiz. Çiçeği burnunda bakanınız olarak burada sorunlarını dinlemeye geldim. Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi ile de ile bir sıçrama yapacağız. Ülkemizi çok daha iyi bir yüzyıla taşımakla mükellefiz. Birinci kabinede çalışmak nasip oldu. İnşallah tarihe geçecek bir kabine olacak. Aile arasında olmak çok güzel."

Üreticiyi üzmeyeceklerini, ezmeyeceklerini söyleyen Pakdemirli, tüketiciyi de koruyarak onların ateş pahası filelerle evlerine gitmeyeceklerini belirtti. Tüm bunları ayrıntılı şekilde kontrol edeceklerini kaydeden Pakdemirli, devletin münbit topraklarının olduğunu ve ilerleyen dönemde bunları kiralamaya açmak istediklerini vurguladı. Pakdemirli, "Burada kooperatifleşmenin önemi ortaya çıkıyor. Tek kişinin, üç-beş kişinin yetmeyeceği güçlerde bu kiralamaları yapıp çok büyük arazilerde ölçek ekonomisine uygun tarım ve hayvancılığı yapma imkanımız olacak" dedi.

"Bizim zihinsel bir değişime ihtiyacımız var"

Bakan Pakdemirli, arazilerin kiralamaları konusuna dair detayların neler olacağını soran bir basın mensubuna, şöyle dedi:

"Bizim zihinsel bir değişime ihtiyacımız var. Vatandaş mı daha önemli devlet mi daha önemli? Devlet çok büyük arazilerin üzerinde olmamalı. Vatandaşa vermeliyiz bunları. Önemli olan bunların adil dağıtımını yapmak. Kontratlarını yapmak ve amacından farklı kullanılmamasını sağlamak. İyi kontratlar ile bunların halkımız ile buluşmasını sağlayacağız. Hem üreticimize destek, kazanç kapısı imkanı olacak hem de tüketici yerli yem, yerli sebze ve meyve, yerli ürünlerden dolayı gıda enflasyonundan bir nebze kurtulmuş olacak. Devlet bir çok şeyi işletmemeli. Sosyal devlet bazı hizmetleri yapmalı ama belli konular dışında devlet bir çok konuya bakmamalı. Biraz daha devletin etkinliğini azaltarak vatandaşa devletin imkanlarını daha fazla sunma konusunda gayretimiz olacak."

"Üreticiyi ezdirmememiz lazım"

Ege ve İzmir'in verimli topraklara sahip olduğunu, bu topraklardan daha iyi faydalanılabileceğini kaydeden Pakdemirli, "İhracata baktığımızda İzmir'in aldığı pay fena değil, 2,5 milyar dolar ama bizim bunu daha fazla katma değerli hale getiriyor olmamız lazım. Konya kadar toprağı olmayan Hollanda'nın neredeyse Türkiye kadar milli gelir elde ediyor. Bizim de elimizdeki değerleri daha iyi kullanmanın yollarını bulmamız lazım." dedi.

Üretimi sürdürülebilir hale getirmeyi, tarım ihtisas bölgeleri konusunda çalışmayı amaçladıklarını dile getiren Pakdemirli, "Üreticiyi ezdirmememiz lazım. Sorunlar var biliyorum bu sorunları ele alıp çözmemiz lazım, beni her yerde göreceksiniz. Ben mutlaka üreticilerle beraber olacağım." ifadelerini kullandı. 

Toplantıda sektör temsilcilerini sorunlarını, taleplerini de dinleyen Pakdemirli, bakanlık bürokrasisinin tüm konularla ilgili çalışacağını ifade etti.

Marketlerde satılan etler

Pakdemirli, marketlerde et satışına ilişkin tartışmaları da değerlendirerek, şöyle konuştu:

"İki markette satılan et var. Şunu da unutmayın, devletimizin amacı piyasalara müdahale etmek değil ama tüketicileri de korumak. Bazı ufak tefek tedbirler alınıyor ama marketlerde satılan etler, toplam etin yüzde 6'sını oluşturuyor. Marketlerin sahipleriyle konuştuğumuzda, 'Bu paralara sattığımızda kapıda kuyruk olur diye sanıyorduk ama olmuyor' diyorlar. Pazarda herkese yer bulunuyor. Ben bunu sosyal sorumluluk olarak görüyorum. Marketlerin bu işte kazancı yok belki yüzde 10-15 zarar ediyorlar ama en nihayetinde sosyal sorumluluk olarak düşünüyoruz. İnşallah bundan sonra ihtiyaç kalmaz biz de devam etmeyiz."

Bakan Pakdemirli görevi süresince hiç kimseye siyasi davranmayacağını, herkese kapısını açacağını, kimin ne derdi varsa çözmeye çalışacağını anlattı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.