SON DAKİKA
Hava Durumu

Suruç katliamı anmalarına polis müdahalesi

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 3 yıl önce IŞİD'in bombalı katliamında hayatını kaybeden 33 kişi İstanbul, Ankara ve sosyal medyada anıldı. İstanbul ve Ankara'da açıklama yapmak isteyenlere polis müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2018 23:37
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2018 23:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Suruç katliamı anmalarına polis müdahalesi

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, Kobani'ye yardıma gitmek için toplanan 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan IŞİD'in bombalı katliamının üzerinden 3 yıl geçti.

20 Temmuz 2015'de yaşanan katliam sonrası farklı kentlerde peş peşe patlamalar meydana gelirken; iki yıl içinde 3 soruşturma savcısı, bir kez de mahkeme heyeti değiştirildi.

Suruç Katliamının 3. yıldönümü olması dolayısıyla İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde anma etkinliklerinin düzenlenmesinin yanı sıra sosyal medyada da bir çok kişi paylaşımda bulundu. 

"33 canımızı katlettiler"

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "#Suruç; 33 kişi hayatını kaybetti, 104 kişi yaralandı. Bu fotoğrafa yeniden yeniden iyice bakın. Orada hem umudunuz, hem öfkemiz, hem de inadımız duruyor. Sözümüz olsun; en güzel günleri onların avuçlarına dolduracağız, gülüşleri ölümsüzleşecek." paylaşımında bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, "#Suruç'u unutmadık, unutturmayacağız! 33 canımızı katlettiler. Ama Onları bizden koparamadılar, koparamayacaklar. Halkların devrimci dayanışması ve Büyük İnsanlık Yürüyüşü, büyüyerek devam edecek. Suruç şehitlerimizi saygıyla, sevgiyle ve minnetle anıyorum." ifadelerini kullandı.

ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, "Dayanışma için, kardeşlik için ,insanlık için #Suruç 'da idiler. İnsanlık düşmanları tarafından katledildiler. Kalbimizdeler." dedi.

Sanatçı Ferhat Tunç, "Hiçbir söz #Suruç acısını dindirmeye yetmeyecek, bu yüzden çok öfkeliyiz... Hayattan koparılan gençlerimiz, umudun ve barışın gerçek temsilcisiydiler. "Kobanê hepimizin aydınlık geleceğini temsil ediyor ve bu yüzden buradayız" diyerek ölüme giden 33 düş yolcusuna saygıyla..." sözlerini kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şu paylaşımda bulundu:

"Galiba bundan sonra hiç gülmeyecek yüzler.
Ve hep karanlık kalacak düşler.
Hiçbir çocuk oyuncak istemeyecek
Güzel yüzlü insanlardan / Nihat İdil
3 yıl önce IŞİD tarafından katledilen 33 düş yolcusunu unutmadık. Unutturmayacağız."

"Gençler göz göre göre katliamcılarla baş başa bırakıldı"

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu da şu mesajı paylaştı:

"Türkiye'nin karanlık döneminin başlangıcı olan Suruç Katliamı'yla bu ülkenin parlak geleceğinin taşıyıcısı 33 insanımızı hedef alındı. Dostluk, dayanışma ve kardeşlik taleplerini Suruç'a taşıyan gençler göz göre göre katliamcılarla baş başa bırakıldı.

Ciddi bir istihbarat zaafiyetinin olduğu bu katliama karşı devletin ilgili birimleri hiçbir zaman sorumluluklarını tam olarak yerine getirmediler. IŞİD'in gerçekleştirdiği katliam ve saldırılara karşı tedbir almayanlar, sadece ve sadece oy hesabı yaptılar.

Suruç Katliamı'ndan iki gün sonra Ceylanpınar'da iki polis memuruna yönelik vahşice işlenmiş cinayetin de esas sorumluları hiçbir zaman bulunmadı ve zanlı olarak yakalananlar daha sonra serbest bırakıldı. Fakat dönemin Ahmet Davutoğlu Hükümeti, Ceylanpınar cinayetlerini çözüm sürecinin bitişine gerekçe olarak sundu ve o tarihten itibaren Türkiye kanlı bir döneme sürüklendi. Yüzlerce yurttaşımızın hayatını kaybettiği, çözüm ve barış umudunun yerle bir edildiği bu dönemin sorumluları tarih önünde mutlaka hesap vermelidir.

Türkiye'ye, gençlerimize, yurttaşlarımıza onmaz acılar yaşatan bu süreç ne yazık ki hala devam etmektedir. Bu karanlık dönemi aşmanın yolu, tıpkı Suruç'taki gençlerin yaptığı gibi her şart altında demokrasi, eşitlik, kardeşlik, adalet ve özgürlük için dayanışmayı sürdürmek, geliştirmektir.

Bu vesileyle Suruç'ta kaybettiğimiz 33 canı saygıyla anıyor, fiziken ve ruhsal olarak bu katliamdan dolayı yara almış tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

İstanbul ve Ankara'da Suruç anmasına sert müdahale

Evrensel'de yer alan habere göre, 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç katliamının 3. yıldönümünde Ankara 'da ve İstanbul'da basın açıklaması yapmak isteyenlere polis sert müdahalede bulundu.

Suruç Aileleri İnisiyatifi ve Gençlik Örgütleri tarafından düzenlenen anma etkinliklerinde, İstanbul Kadıköy Halitağa Caddesinde her ayın 20'sinde yapılan Suruç'ta yaşamını yitiren 33 kişi anıldı. Anmaya katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve katliamda yaralı kurtulanların yanı sıra HDP, HDK, ESP, İHD ile çok sayıda gençlik ve kitle örgütü katıldı. Eylemin yapıldığı alana, "Kalplerimiz adalet için atsın" pankartı ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları açıldı.

Kadıköy'de Süreyya Operası önünde 19.00 sıralarında bir araya gelen grup, Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na yürümek istedi. Ellerinde pankart ve flamalarla toplanan grubun yürüyüşüne izin vermeyen polis, gençleri ve haber takibi için orada bulunan basın mensuplarının etrafını çembere aldı. Yapılan görüşme sonucu yürüyüşe izin verilmedi.

Gruptakilerin yürüyüşe geçmesi üzerine polis, plastik mermi ve gazla müdahalede bulundu. Yapılan müdahale sonucu aralarında gazeteci Zeynep Kuray'ın da bulunduğu en az 15 kişi gözaltına alınırken, çok sayıda kişi de yaralandı.

Ankara'daki Suruç anmasında da benzer görüntüler yaşandı. Suruç anması için Sakarya Meydanı'nda açıklama yapmak isteyen aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu'nun da bulunduğu gençlik örgütlerine polis saldırdı. Saldırı sonucu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

"Suruç için adalet herkes için adalet" pankartını açan gruba, polis valiliğin izni olmadığı gerekçesiyle izin vermedi. Bunun üzerine slogan atmaya başlayan gruba, polis biber gazı ile müdahale etti. Yaşanan arbede sonucu 10'un üzerinde kişi gözaltına alındı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.