SON DAKİKA
Hava Durumu

Suriyeliler Suriye'yi tartıştı

Suriye'de iki buçuk yıldır devam iç savaş milyonlarca insanı yerinden yurdundan ederken, bunların bir bölümü Türkiye'ye sığındı. Zor bir yaşam süren Suriyeli mülteciler arasında gazeteciler, aydınlar, üniversite öğrenciler de önemli bir sayıya sahip.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2013 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2013 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Suriyeliler Suriye'yi tartıştı

ZAFER OPSAR-BURSAPORT ÖZEL

İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT) ve Munathara İnisiyatifi tarafından ortaklaşa düzenlenen, "Yabancı Müdahale Suriye için Geriye Kalan Tek Seçenek mi?" konulu canlı tartışmada Suriyeliler Suriye'yi tartıştı. Yabancı askeri müdahaleyi savunanlar ile buna karşı çıkan Suriyeliler'i tartışmasında ilginç yaklaşımlar dikkat çekti.

Mısırlı sunucu Karima Awad'ın yönettiği canlı tartışmaya Türkiye'de yaşayan Suriyeliler ile Kültür Üniversitesi öğrencileri katıldı. Tartışmada, ilk sözü alan Suriyeli gazeteci Eman Chaker, siyasi çözümün zor göründüğünü, ancak askeri bir müdahalenin Suriye'de durumu değiştirebileceğini söyledi. Operasyon ile müdahalenin ayrıştırılması gerektiğini ifade eden Chaker, "Burada zaten Rusya, İran ve PKK'nin müdahalesi var. Yabancı askeri müdahaleye karşı olmakla birlikte faydalı olabileceğini düşünüyorum" dedi.

Suriye'de sistemin bittiğini, böyle devam etmesinin mümkün olmadığını dile getiren Chaker, Rusya ve ABD'nin de kendilerine göre iyi bir reklam kampanyası yaptığını söyledi. Bu ülkelerin Suriye'de kimyasal silahların olduğunu bildiğini dile getiren Eman Chaker, şunları söyledi:

"Çok zor durumdayız. Esed hiçbir siyasi inisiyatife olumlu yaklaşmadı, onay vermedi. Faruk El Şara İsrail'e karşı duruşlarının olduğunu söyledi ve bunu kullanıyor. Rusya da kirli bir oyunun içinde. Bizim ortak bir irade sergilememiz gerekiyor. Bu rejim değişmeli, bu bir gerçek ancak askeri bir müdahaleye de kuşkuyla bakıyorum. Ne acı ki, operasyon ister hale getirildik, İsrail Hizbullah'ı vurunca sevindik. İsrail Suriye'yi vurdu ama Suriye İsrail'e karşılık vermedi, kendi halkını vurdu."

Suriyeli gazeteci Eman Chaker (ayakta)

'ÇOCUKLAR 3 YILDIR OKULA GİDEMİYOR!

Ülkesinde savaşın en çok acısını yaşayanların başında çocukların geldiğine dikkat çeken Chaker, "9 yaşında bir çocuk okula gidemiyor. Suriyeli çocuklar 3 yıldır okula gidemiyor. Bu çok acı bir durum" diye konuştu. Konuşmasında Türkiye'nin tutumuna da değinen Eman Chaker, aşırı dinci radikal grupların Suriye'ye geçişlerinden rahatsızlığını dile getirdi. Türkiye'nin bu geçişlere göz yumduğunu söyleyen Chaker, Türkiye'nin uluslar arası güçlerin onayı olmadan kendi başına bir operasyona da girişemeyeceğini ifade etti.

"Suriye gençleri adına konuşmak istiyorum" diyerek söze başlayan Rana Qass Yousef, devrimden yana olduklarını ancak dış askeri bir müdahalenin karşısında olduklarını söyledi. Amerika'nın Afganistan, Irak ve diğer çatışmalı bölgelerde yaptıklarının ortada olduğunu söyleyen Rana Yousef, uluslar arası sistemin kimyasal silahlara ilişkin kaygısının Suriye halkı için değil, İsrail için olduğunu söyledi. Hiçbir dış müdahale istemediklerini dile getiren Yousef, "Uluslar arası toplum Suriye halkını yalnız bıraktı. Suriye halkı bunu çözecek, diyalogtan başka çözümümüz yok" dedi.

Suriyeli gazeteci Mustafa Al Saied ve Rana Yousef

'TÜRKİYE, SINIRI YABANCI TERÖRİSTLERE KAPATMALI'

Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşa yönelik tutumunu eleştiren Rana Yousef, "Türkiye, Suriye sınırını yabancı teröristlerin geçişine kapatarak geçişlerini engellemeli" diye konuştu. Suriye'de mezhepsel bir savaş olduğunu, bunun da kışkırtıldığını söyleyen Yousef, şöyle devam etti:

"İlk olarak silahlardan kurtulmamız gerekiyor. Muhalifler de kimyasal silah kullanıyor. Şu an terörün kol gezdiği bir ülkeyiz. Diktatörle savaşmanın yolu Amerika ile savaşmaktan geçiyor. Biz tarafsız olmak zorundayız, barıştan yanayız ve diyalog istiyoruz. Uluslar arası toplum Suriye halkını düşünmüyor. Özgür bir seçim ortamında halk kararını verir. Suriye, gelecekte laik ve demokratik bir yapıya kavuşacaktır gelecekte."Türkiye'ye sığınan mültecilerin de ucuz işgücü olarak kullanıldığından da yakınan Yousef, Suriyelilerin günde 11 saat ayda 500 liraya çalıştırıldıklarını ileri sürdü.

'TÜRKİYE ÇOK HAMASİ YAKLAŞTI'

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli gazeteci Mustafa Al Saied da, Suriye konusunda vicdanların durduğundan yakınarak, farklı etnik, dini ve mezheplerden oluşan Suriye'nin bir tuzağa düşmek üzere olduğunu söyledi.

Suriye'ye yapılmak istenen operasyonun İsrail'in korkularını gidermeye yönelik, bu ülkenin çıkarlarını gözeten bir operasyon olduğunu ileri süren Saied, "Uluslar arası sistem İsrail'i korumaya yönelik bir politika izliyor. Suriye halkı umurlarında değil" dedi. Saied, bu nedenlerle Suriye'ye yönelik dış askeri müdahaleye karşı olduğunu ancak askeri seçeneğin de Suriye rejimine geri adım attırdığını belirterek, "ABD vuracağını söyleyince Suriye, kayıtsız şartsız kimyasal silahları teslim edeceğini söyledi" dedi.

Bölge ülkelerinde farklı siyasi hesaplar olduğunu, İran'ın İsrail'e karşı Suriye'yi kullandığını, Suudi Arabistan ve Körfez emirliklerinin kendi otoriter rejimlerini koruma derdinde olduğuna dikkat çeken Mustafa Al Saied, "Suriye'de altyapı çöktü, fakirlik dizboyu. Bu şekilde kimse rejimin devamını istemez" diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye politikasını eleştiren Mustafa Al Saied, çözüm için ortak projeler geliştirilebileceğini ancak bunun yapılmadığını söyledi. Saied, "Türkiye soruna çok hamasi yaklaştı, hamasi davrandı" dedi.

Yara Khalil (ayakta)

'ESED ANCAK ASKERİ GÜÇLE DEĞİŞİR'

Yabancı askeri müdahaleyi savunanlardan Yara Khalil, siyasi çözümün zor olduğunu savunarak, askeri müdahalenin gerekli hale geldiğini söyledi. Khalil, "Esed'i ancak güçle değiştirebiliriz, başka bir seçenek görünmüyor" dedi. Suriye'ye askeri müdahelenin olumsuz etkilerinin olacağını ama halkın yararına olacağını söyleyen Yara Khalil, Irak'ın farklı bir tecrübe olduğunu savunarak, operasyonun BM denetiminde olması gerektiğinin altını çizerek, "Ben barışın yanındayım, barışı savunuyorum" diye konuştu.

Canlı tartışmaya Türkiye'de yaşayan Suriyeliler katıldı

Canlı tartışmada salondakiler arasında yapılan oylamada yüzde 95 oranında 'dış askeri müdahaleye hayır' sonucu çıkarken, söz alan Suriyeli genç kadın, "Biz genciz, ülkemizi imar edeceğiz. Dış müdahale Suriye'yi özgürleştirecek mi, yoksa bölecek mi. Önümüzde Irak örneği var. Dış askeri müdahale olursa, uzun süren öç almalar gündeme gelebilir" diye konuştu. Bir başka Suriyeli ise, "Askeri operasyon olmazsa çözüm ne, bizi kim kurtaracak?" diye sordu.

Canlı tartışmayı yöneten Mısırlı sunucu Karima Awad da, şiddetin şiddeti doğurduğunu belirterek, dış müdahalelerin hiçbir ülkeye yaramadığını belirterek, "Vicdanlarımıza yönelelim ve insani değerlerde buluşalım. Çözüm burada" dedi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.