SON DAKİKA
Hava Durumu

'Soğanlar satılmazsa depolarda çürüyecek'

Çorum'da ihracat kısıtlamasının ardından ürünleri depoda kalan ve çürüyen soğan üreticileri ile biraraya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, "Ya ihracat kısıtlamasını kaldırsınlar ya da Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla üreticinin soğanını alıp vatandaşa versinler. Aksi takdirde 15-20 gün içinde soğanlar çürüyecek ve çöpe gidecek." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2020 21:28
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2020 21:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Soğanlar satılmazsa depolarda çürüyecek'

CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Çorum 37. Olağan İl Kongresi'ne katıldı.  Sarıbal, kongrenin ardından Çorumlu soğan üreticileriyle bir araya geldi.

Sarıbal, soğan ihracatına getirilen kısıtlamalardan dolayı soğanı elinde kalmış ve depolarda çürümeye terk edilmiş köylü üreticilerin sorunlarını dinledi.

Soğan üreticilerinin depolarını gezen Sarıbal, "İhracat kısıtlamasının ardından üreticinin ürünü depolarda kalmış ve çürümeye başlamış" diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

"Geçen yıl artan fiyatlar karşısında tanzim satış çadırları kuran hükümet, bu yıl da üretici için devreye girsin. Üreticinin mağduriyetini gidersin." diyen Sarıbal, "Ya ihracat kısıtlamasını kaldırsınlar ya da Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla üreticinin soğanını alıp vatandaşa versinler. Aksi takdirde 15-20 gün içinde soğanlar çürüyecek ve çöpe gidecek." diye konuştu.

Sarıbal, şunları söyledi:

"Geçen yıl bu günlerde tanzim satış çadırları kurulmuştu. Soğan ve patates ülkenin en pahalı ürününe dönüşmüştü. Hükümet tedbiri tanzim satış çadırları kurarak buldu. Mısır'dan, başka ülkelerden patates, soğan ithal ettirilip fiyatları düşürmeye çalışmıştı.

Bu yıl çiftçi çalıştı, yeterli üretim yapıldı. Ürünler depolara çekildi. Yaklaşık iki aydır ihracat yasağı kondu. Eğer bu soğanlar 15-20 gün içerisinde pazara konulmazsa çürüyecek ve çöpe gidecek.

Geçen yıl tanzim çadırlarda pahalı soğanı ucuza sattıran iktidarı göreve çağırıyoruz. İhracat kapılarını açmasını istiyoruz. Çiftçinin bu zayiatı giderebilmesi için o gün ne yaptılarsa bugün de yapmalarını talep ediyoruz.

1984 yılında o günün hükümeti Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla çiftçinin elinden soğanı aldı, destekledi. Bu üretim halkımızın ekmeği demek."

Bir çiftçi, depoda kalan soğanları göstererek, "Biz borcumuzu daha ödeyemedik. Bunların masrafları ödenmedi. Bir daha bu ülkeye soğan ekicisi lazım değil mi? Biz burada ülkeye döviz girdisi sağlıyoruz. Ben tarlada bir çalışan olarak bu ülkeye döviz girdisi sağlıyorsam ne mutlu değil mi? Bu mu bizim hak ettiğimiz?" dedi.

Çorum Alaca Eskiyapar Köyü'nden olduğunu söyleyen başka bir soğan üreticisi ise, "Biz üretici olarak ürünlerimizi getirip depolarımıza koyuyoruz. Satmamız lazım. Biz 15 gün içinde soğanı satmazsak Mısır'ın soğanı, İran'ın soğanı, dış devletlerin soğanı Türkiye'ye girecek, bizim soğanlarımız kalacak. Soğan üreticisi çok perişan. Acil tedbir alınması lazım. Üreticinin elinde 30 bin ton soğan var. O soğanların içinde bir ton soğanın 600 kilosu çürümüş vaziyette, 400 kilosu ise tekrar seçilerek yüklenebilecek. Soğan para etmiyor." diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.