SON DAKİKA
Hava Durumu

'Soğanda stokçuluk olmaz, depolanmak zorundadır'

"Terörist" muamelesi gören soğan üreticilerinin ve esnafın sorunlarını dinlemek üzere Polatlı'ya giden CHP Genel Başkan Yardımcıları Orhan Sarıbal ve Bülent Kuşoğlu, yapılan baskınların üreticiyi üretimden uzaklaştıracağını vurguladılar.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2018 23:14
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2018 23:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Soğanda stokçuluk olmaz, depolanmak zorundadır'

İktidarın soğan fiyatlarındaki artışın nedeni olarak ortaya attığı 'stokçuluk' suçlamasının soğan üreticileri ve soğan ticareti yapan ve ürünleri depoloyanlara karşı yürütülen baskılara karşı CHP Genel Başkan Yardımcıları Orhan Sarıbal ve Bülent Kuşoğlu, önemli soğan üretim merkezlerinden Ankara'nın Polatlı ilçesinde üreticiler ve depocularla buluştu.

Polatlı Ziraat Odası'nı ziyaret eden Sarıbal ve Kuşoğlu, Oda Başkanı Zekai Köseoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve üreticilerden soğan fiyatları ve soğanın depolanması konusunda bilgi aldılar.

Üreticilere ve depoculuk faaliyete yürüten firmalara karşı denetimler yapıldığını belirten Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, "Denetimler sonucu hiçbir üretici ve firmaya ceza kesilmedi. Ancak üreticilerimiz kendilerine karşı yürütülen 'fırsatçı' gibi suçlamalardan son derece rahatsızlar. Önceki yıllarda soğanlarımız para etmiyordu. İlk defa bu yıl para etti. Ancak bu yıl da kuraklık ve hastalıktan dolayı rekolte kaybı yaşandı. Fiyatların artması bundan kaynaklanmaktadır. Bizler 25 yıldır soğanlarımızı depolarda muhafaza ediyoruz. Bu iş yıllardır böyleydi" dedi.

'Soğan stoku yok, depolanmış soğan var'

CHP İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu da, Polatlı'nın önemli bir soğan üretim merkezi olduğunu belirterek, "Ankara ilimiz ülkemizin soğan ihtiyacının yüzde 19'unu karşılamaktadır. Üreticilerimize karşı haksız bir baskı oluşturulmaktadır. Bu yıl yapılan baskı ile soğan üreticimizi küstürürsek, seneye kimse soğan ekmeye cesaret edemez" diye konuştu.

Ziraat Odası'nın ardından Polatlı Ticaret Borsasını ziyaret eden heyet burada depo önünde hastalıklı soğan ayıklayan tarım işçileri ile kısa bir süre sohbet ettiler. Genel Başkan Yardımcı Kuşoğlu, soğan fiyatlarında hastalıktan dolayı fiyat artışı olduğunu ifade ederek, "Soğanda istifçilik, stokçuluk gibi bir durum yoktur. Soğan depolanmak zorundadır. Hükümet tarafından depoculuk yapan üretici ve firmalara karşı yapılan bu muamele yanlıştır" dedi.

Yapılan denetimlerde hiçbir tüccar veya üreticiye ceza yazılmadığına dikkat çeken Kuşoğlu, şunları söyledi:

"Polatlı'da soğan kaçakçısı yok. Depolama ve stoklama kavramlarını birbirinden iyi ayırmak gerekiyor. Depolanması, ihtiyaç için saklanmasıdır. Stoklanma, geleceğe yönelik spekülatif amaçla kar etmek için bir yere konmasıdır. Polatlı'da özellikle spekülatif amaçlı soğan stoku yok. Sadece depolanmış soğan var. 25 yıldan beri soğan Polatlı'da depolanıyor. Depodan alınıyor satılıyor. Türkiye'nin günlük tüketim ihtiyacı yaklaşık 5 bin ton, ona göre depodan alınıyor tüketiliyor. Yılda bir kere üretiliyor, yıl içerisinde 365 günde tüketilmesi lazım, sorun iktidarın bir tarım politikasının olmaması ve bunun sonucu olarak üretiminde planlayamamasıdır. Hatalı olan iktidardır. Suçunu üreticiye atmasın" dedi.

'Soğanın fiyatı hal ve marketlerde kontrol edilmeli'

CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Ülkemizde geçen yıl 2 milyon 150 bin ton soğan üretimi olmuştu. Bu yıl ise 1 milyon 950 bin ton üretim bekleniyor. Ancak üretimde yaşanan kayıplar ve oluşan hastalıklar nedeniyle soğanda fiyat artışı yaşanmıştır.  Ülkemizde uzun yıllardır üretim politikasızlığının sonucu soğan fiyatları ilk defa yükselmiştir. Önceki yıllarda soğanlar Sakarya Nehrine dökülürken üreticinin elinden tutmayan Tarım Bakanlığı, bu yıl üreticiler para kazanmaya başlayınca, daha önce ithalat politikası ile fiyatları baskılarken şimdi depoculara ve üreticilere baskı yapmaya çalışmaktadır. Maliyetler ortadadır. Üreticiden çıkan soğan depolandıktan sonra hale 3 TL'den aşağı bir fiyatla gelemez. Eğer soğan fiyatları kontrol edilecekse hal ve marketlerde kontrol edilmelidir."

Gelecek yıl soğan fiyatlarının artacağına değinen Sarıbal, "Önümüzdeki dönemde soğan üreticisine destek verilmezse soğan fiyatları artacaktır. Bu yıl ekonomik kriz nedeniyle gübre, ilaç, tohum ve mazot gibi üretim maliyetleri yükseldiğinden gelecek yıl soğan fiyatları yükselecektir. Öncelikle olarak bir üretim planlaması ve ardından üreticiyi destekleyecek politikanın bir an evvel açıklanması gerekir" dedi.

Daha sonra Polatlı Ticaret Borsasında Başkan Yahya Toplu ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen Sarıbal ve Kuşoğlu, burada kısa bir bilgilendirme aldı. Borsa Başkanı Toplu, kamuoyunda soğan depolarının açık diğerlerinin kapalı olduğu, bununla da stokçuluk imajı verilmeye çalışıldığını, bunun yanlış olduğunu ifade etti. Sipariş aldıkça depoların açıldığını ve yükleme yaptığını kaydeden Toplu, "Önceki yıllarda soğan para etmiyordu. Bu yıl kuraklık ve hastalıktan dolayı yüzde 30 bir kaybımız var. Üreticilerimiz ve depocularımız piyasaya ihtiyaç oldukça soğan veriyorlar" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.