SON DAKİKA
Hava Durumu

Siyasetin gündeminde çocuk istismarı var

Son dönemde artan çocuk istismarı konusuna ilişkin siyasetçilerden açıklamalar geldi. Adalet Bakanı Gül, çocuk istismarı konusuna ilişkin, "Mahkeme kararıyla, infaz süresince, kimyasallarla cinsel isteği azaltma ve ortadan kaldırma konusunu birkaç gün içinde yürürlüğe koyma hususunda irademiz var" diye konuştu. CHP Milletvekili Yedekci, cinsel istismar vakaları hakkında Meclis Araştırması yapılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2018 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2018 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Siyasetin gündeminde çocuk istismarı var

Son dönemde gündemden düşmeyen çocuk istismarı konusunda yeni düzenleme yapılacağına dair hükümetten ve siyasetçilerden çeşitli açıklamalar geldi. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, konusuya ilişkin, "Mahkeme kararıyla, infaz süresince, kimyasallarla cinsel isteği azaltma ve ortadan kaldırma konusunu birkaç gün içinde yürürlüğe koyma hususunda irademiz var." dedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da "çocuklara karşı işlenen suçlar konusunda kurulan komisyona" ilişkin soru üzerine, komisyonda konuyla ilgili her şeyin masaya yatırılacağını ve vatandaşların duyarlılıkları da dikkate alınarak çalışmalar yürütüleceğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, çocuk istismar suçlarının, güvenlik ve sağlık tedbirlerinin, ceza ve infaz hukuku açısından ilgili bakanlıklar ve başka kurumlar tarafından bir bütün olarak ele alınacağına değindi.

Bozdağ, konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Kurulan komisyon şu anki ceza kanunundaki müeyyideler neyse bunların tamamını ele alacak. Hem çocuklara yönelik yani 18 yaşını doldurmamış hem de 18 yaşını dolduranlara yönelik uygulanan suçlara ilişkin cezalar ne kadar artırılabilir, tek tek ele alınacak. Cezaların şu anki noktadan daha ileriye taşınarak caydırıcılığının artırılması hususu yeniden değerlendirilecek. Zaten ceza yasasında bir kademelendirme var, yaşa göre bir kademelendirme. 12 yaşı dolduran, 15 yaşı dolduran, 18 yaşını dolduran şeklinde. Cezalarda bir artırım yapılma ihtimali var, bu artırım yapılırken kademelere dikkat edilecek. 12 yaşın altındakilere ceza müeyyidesi daha fazla olacak. Zaten dünyanın her yerinde böyle, bizim mevzuatımızda da böyle. Yoksa 'Onun altındakileri artırılacak, üstündekileri artırılmayacak' diye bir şey söylemedim."

"Anasından doğduğuna pişman edilmeli"

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, "Kim ki çocukların hakkını, hukukunu inkar ve imha etmeye kalkıyorsa, ya anasından doğduğuna pişman edilmeli ya da kurulacak bir darağacında boğazına yağlı urgan dolanmalıdır." dedi.

CHP'li Yedekçi'den Meclis araştırma önerisi

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, pedofili ve enseste maruz kalan, çocuk yaşta evlendirilen ve cinsel istismara uğrayan çocukları meclis gündemine taşıdı ve çocuklara uygulanan cinsel istismar vakaları hakkında meclis araştırması yapılmasını istedi.

Yedekci, "Dünyada 'Çocuk Bayramı' olan tek ülkeyiz ancak ne yazık ki geldiğimiz şu noktada Avrupa'daki en yüksek çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları oranına sahip bir konumdayız. Toplumumuzun kanayan yarası çocuk istismarının engellenmesi için istismarcılar hiçbir durumda ceza indiriminden yararlanmamalı ve en ağır şartlarda cezalandırılmalıdır, konuya ilişkin önlemler arttırılmalı ve eğitim programları oluşturulmalıdır. Cinsel istismar vakalarıyla ilgili ciddi bir farkındalık sağladık ancak bu yeterli değil. Bizler birleşerek, güçlerimizi, yüreklerimizi birleştirerek mücadele ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. Ülkemizde güvende olmayan bir tek çocuk kalmamalıdır" dedi.

Yedekci'nin araştırma önergesinin gerekçesinde sunduğu veriler şöyle:

Tecavüzcülerin yüzde 5'i ortaya çıkarken, yüzde 95'i gizli kalıyor

Ensest mağdurlarında bin vakadan sadece biri açığa çıkıyor.

Adliyelerdeki dört tecavüz vakasından biri çocuklarla ilgili

İstismarların yüzde 66'sı akraba, komşu gibi tanıdık kişiler tarafından yapılıyor

İstismarcıların yüzde 9'u çocukla aynı evde yaşıyor

Ülkemizde 181 binin üzerinde çocuğun zorla evlendirildiği biliniyor ancak dini nikahlar nedeniyle gerçek sayın bunun çok daha üzerinde olduğu tahmin ediliyor

Ülkemizde son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı

Çocuk istismar vakaları son 10 yılda 300 bini geçti

Yedekci'nin meclis araştırması sonucunda uygulanmasını istedikleri ise şu şekilde:

İstismar vakaları hakkındaki davalarda hiçbir şartta indirim uygulanmamalıdır. İstismarcının cezasının infaz edildiği süreçte koşullu salıverilme uygulaması ile cezasının üçte ikisi çektikten sonra tahliye edilmesi ihtimali ortadan kaldırılmalıdır.

İstismara uğrayan kişinin yaşayacağı travma dikkate alınarak defalarca kez muayene edilmemeli ve rehabilitasyon görmesi sağlanmalıdır.

Çocuk parklarına ve okulların tüm alanlarına güvenlik kameraları takılmalıdır. Çocuk parklarında güvenliği ve temizliği sağlayacak personeller bulunmalıdır.

Çocuklarla bire bir iletişimde olacak tüm personelin ilgili güvenlik soruşturmasından ve psikolojik testlerden geçmesi, adli sicili bozuk kişilerin bu alanda istihdam edilmemesi sağlanmalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumları'nın da katılacağı eğitim programları oluşturulmalı, kamuoyuna kitapçıklar dağıtılarak bilgi edinmeleri sağlanmalı, düzenli aralıklarla eğitimler tekrarlanmalıdır.

Sağlık personellerinin cinsel istismarlar hakkında eğitim alması sağlanmalıdır. Bu konuda düzenlenen eğitimlere tüm vatandaşlarımızın katılımı sağlanmalı ve farkındalık projeleri oluşturulmalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilköğretim ve liselerde cinsel eğitim dersi verilmelidir.

Küçük yaşta çocuklar üzerinde daha büyük bir tehlike bulunması nedeniyle okul öncesi eğitimcilerin yapacağı çalışmalar ile çocuk istismarı ve ihmali konusunda eğitim çalışmaları yapılmalıdır. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.