SON DAKİKA
Hava Durumu

'Şeker fabrikaları değil Cargill kapansın'

Şeker fabrikalarında üretime darbe vurarak pancar üreticisi ile binlerce kişiyi işsiz bırakıp nişasta bazlı şeker üretiminin önünü iyice açacak olan şeker fabrikalarının satış kararına yönelik tepki ve protestolar yurt genelinde yaygınlaşıyor. Bursa Demokrasi Güçleri(BDG), son olarak 14 şeker fabrikasının satılması kararını Bursa Orhangazi'deki Cargill önünde protesto ederek basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2018 19:02
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2018 19:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Şeker fabrikaları değil Cargill kapansın'

Şeker pancarı üretimine darbe vurarak pancar üreticisi ile binlerce kişiyi işsiz bırakıp nişasta bazlı şeker üretiminin önünü daha da açacak olan şeker fabrikalarının satış kararına yönelik tepki ve protestolar yurt genelinde yaygınlaşıyor. Bursa Demokrasi Güçleri(BDG), Bakanlar Kurulu'nda kabul edilerek Resmi Gazete'de yayınlanan 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin kararı İznik Gölü kıyısında kurulu olan Cargill nişasta bazlı şeker üretim tesisi önünde protesto etti.

Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden oluşan Bursa Demokrasi Güçleri'nin ortak basın açıklamasını okuyan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Bursa Şubesi Başkanı Ali Uluşahin, 16 yıldır iktidarda bulunan AKP'nin Türkiye'de stratejik öneme sahip birçok kamu kuruluşunu yok pahasına satarak özelleştirdiğini ifade etti. Uluşahin, "Türkiye, AKP'nin iktidar olması ile birlikte şu an önünde bulunduğumuz Cargill'in nişasta bazlı şekeri ile kaçak şekerin işgaline uğramıştır." dedi.

Son olarak 23 Aralık 2017 tarihinde OHAL kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu'nun kapatılarak piyasanın insafına terk edildiğini hatırlatan Uluşahin'in okuduğu BDG açıklaması şöyle:

"21 Şubat 2018 tarihinde de Cumhuriyet tarihinin kalkınmacı anlayışı ile kurulmuş olan Türkiye Şeker Fabrikalarına ait on dört fabrikanın satışı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Halka ait olan kamu malı; Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyonkarahisar, Alpullu, Elbistan, Muş ve Burdur şeker fabrikalarının satışının yasal olarak önü açılmıştır.

'Batı'da yasaklanıyor, bizde önü açılıyor'

Kronik hastalıkları salgına dönüştüren nişasta bazlı şeker/mısır şurubunun tüketimi Fransa, Hollanda, Avusturya, İrlanda, İsveç, Yunanistan, Portekiz, Slovenya, Danimarka ve İngiltere'de yasaktır. Avrupa'da kişi başına NBŞ tüketimi 1-1,5 kg civarındayken, bizde 6.5 kg civarındadır. ABD Gıda ve İlaç İdaresi obeziteyi etkilediği gerekçesiyle 2008'de NBŞ kotasını yüzde 10'dan yüzde 8'e düşürmüş; bizde ise yüzde 10 olan kota yüzde 15'e çıkartılmıştır. Geçen yıl yapılan düzenlemelerle NBŞ kotası 312 bin 500 tona çıkartılmıştır. Oysa bu rakam Almanya'da 56 bin ton, İspanya'da 53 bin ton, İtalya'da 32 bin tondur.

'Pancar üretimi sürekli düşüyor'

2015 yılı itibariyle NBŞ üretimi için 1.7 milyon ton mısır ithal edilmiştir. 2015 yılında Türkiye NBŞ dışında 350 bin ton da yapay tatlandırıcı ithalatında bulunulmuştur. Ülkemizde 1998 yılında 500 bin hektarda pancar üretimi yapılırken 2015 yılında bu rakam 270 bin hektara düşmüştür. Aynı şekilde şeker pancarı ekimi yapan çiftçi sayısı da 450 bin aileden 120 bine gerilemiştir.

BDG'nin açıklamasını Ali Uluşahin okudu

'Şeker ihraç ediyorduk, ithal etmeye başladık'

Önceden şeker ihraç eden bir ülke olan Türkiye 2015 yılında 170 bin ton şeker ithal etmiştir. 8 Nisan 2016 yılında şeker ithalatının önünü açabilmek için şeker ithalatında sıfır gümrük kararı alınmıştır. Şeker ithal edilmesini gerektirecek bir durum olmamasına rağmen şeker ithalatını kolaylaştıracak böyle bir kararın alınması çiftçiyi ve üretim yapan şeker fabrikalarını olumsuz etkilemiştir.

Kısaca sağlığımız NBŞ'ye terkedilmektedir.

Bilimsel çalışmalar göstermektedir ki NBŞ özellikle yüksek fruktoz içermesi sebebiyle, obezite ve diyabet başta olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. NBŞ tüketiminin yüksek olduğu ülkelerde pankreas hastalıklarında ve kanser oranlarında artış gözlenmektedir.

Bizler tüm bu dönüşümün gerçek nedenlerini çok iyi biliyoruz. Bizler bu KHK'yı çıkartan nedenlerden birinin tam da önünde bu açıklamayı yapıyoruz.

NBŞ değil pancar şekerini tüketmek istiyoruz.

Pancar üreticisi çiftçinin önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz.

Ve şeker fabrikalarımız halkındır, onları satamazsınız diyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.