SON DAKİKA
Hava Durumu

Seçimde usulsüzlük iddiaları gelmeye başladı

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye genelinde oy verme işlemi 08:00 itibariyle başladı. Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden seçime yönelik usulsüzlük yapıldığı iddiaları da gelmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2018 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2018 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Seçimde usulsüzlük iddiaları gelmeye başladı

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye genelinde oy verme işlemi 08:00 itibariyle başladı. Oy verme işleminin başlamasıyla seçimde usulsüzlük haberleri ve darp iddiaları da gelmeye başaldı. 

CHP'nin sandıklardan sorumlu görevlisi Parti Meclisi üyesi Mehmet Ali Çelebi, Twitter hesabı üzerinden seçim usulsüzlüğüne yönelik paylaşımlarda bulundu. Çelebi, Şanlıurfa'nın köylerinde müşahitleri yönelik baskı yapıldığı iddiasında bulundu.

Çelebi'nin paylaşımları şöyle:

"Şanlıurfa'da 30'a yakın köyde müşahitlerimiz baskı ile uzaklaştırıldı. Canhıraş bir mücadele devam ediyor. Ne olursa olsun milli irade kazanacak!

Kayıtlarımız var, itirazlarımız hazır. Geçmiş seçimde sonradan mühür basılan ve videosu çekilen sandığı iptal ettirdiğimiz gibi bunların da iptalini sağlayacağız.

Sabahın ilk ışıklarıyla müşahit arkadaşlarımızı darp ettiler, yaraladılar, zor kullanarak dışarı attılar ya da içeri almadılar. Kanunen hepsinin hesabını soruyoruz, soracağız. Sandıkların namusuna sahip çıkmaktan bizi ıslah edemeyeceksiniz."

Toplu oy kullanıldığı iddiası

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde de bir okulda toplu oy kullanıldığı iddia edildi.

Twitter hesabından paylaşılan görüntülerde, "Evet, sandığa fazladan oy atılmış, oyların hepsi daha kullanılmamış. Tüm görevliler burada. Sayın başkan gördünüz, paket oy atıldı" denildiği duyuluyor.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, müşahitlere yönelik darp ve tehditler nedeniyle, Şanlıurfa Merkez'e bağlı Eyyübiye ve Halliye köyleri olmak üzere pek çok köyde müşahitleri geri çekmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Diyarbakır'da sandık görevlileri ve güvenlik korucuları arasında tartışma

Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı iki köyde görev yapacak sandık görevlilerinin sandık başına gitmelerinin engellendiği iddia edildi. Olaya ilişkin açıklamada bulunan Kulp Kaymakamı Fatih Dülgeroğlu, "İki köyümüzde görevli HDP'nin sandık müşahitleri ile güvenlik korucuları arasında sözlü tartışma yaşandı. Akabinde konunun güvenlik kuvvetlerine intikal etmesi neticesinde söz konusu kişilerin güvenli bir şekilde sandıklara intikali sağlanmıştır. HDP'nin sandık görevlileri görevlerinin başındadır." dedi.

Ankara'da Oy ve Ötesi müşahitlerine saldırı

Sendika.org tarafından paylaşılan görüntülerde ise, Ankara'da Sincan Özkent Akbilek İlkokulu'nda Oy ve Ötesi müşahitlerine AKP ve MHP'li oldukları iddia edilen 100-150 kişilik bir grup tarafından saldırısı yer aldı. Saldırının Oy ve Ötesi müşahitlerinin, yaşlı bir yurttaşın oy kullanması sırasında sandık görevlilerinin kabine girmesine itiraz etmesi üzerine meydana geldiği belirtildi. 

Erzurum'da top oy basımı iddiaları

Sosyal medyada dolaşan başka bir videoda, toplu oyların Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a, Milletvekilliğinde ise AKP'ye oy basıldığı görüntülendi. Bir vatandaş tarafından cep telefonuyla kaydedilen görüntünün Erzurum'un Horasan ilçesinde çekildiği iddia edildi. 

Erzurum'da mükerrer oy kullanmaya çalışırken yakalandı

Erzurum'da mükerrer oy kullanmaya çalışan Saadet Partisi'nin sandık görevlisi gözaltına alındı.

Kentteki Hüseyin Avni Ulaş Anadolu Lisesi'nde 1057 numaralı sandıkta Saadet Partisi temsilcisi olarak görev yapan E.K, görevli olduğu sandıkta oy kullandıktan sonra, aynı okuldaki 1059 numaralı sandıkta oy kullanma teşebbüsünde bulundu.

Durumu fark eden sandık başkanı durumu polis ekiplerine bildirdi.

Olayla ilgili tutanak tutan ekipler, cumhuriyet savcısının bilgisi doğrultusunda şahsın kullandığı mükerrer oy pusulaları teslim aldı.

E.K, polis ekiplerince gözaltına alındı.

Şanlıurfa'da seçim usulsüzlüğü iddialarına yetkililerden açıklama

Gün içerisinde sosyal medyada bazı sandıklarda usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla ilgili paylaşımlarda bulunulması üzerine Şanlıurfa Valiliği, İl Seçim Kurulu ve güvenlik güçleri, iddiaları araştırmaya başladı.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve İl Jandarma Komutanı Albay Nuri Öztürk de ilçeye giderek, Kaymakam Tarık Açıkgöz'le ilçe merkezi ve kırsal bölgelerde inceleme yaptı.

Yetkililer, "bahse konu iddiaların araştırıldığını ancak olağan dışı bir durumla karşılaşılmadığını, kolluk kuvvetlerinin tüm şikayetleri değerlendirdiğini ve bazı çevrelerin algı oluşturmaya çalışarak seçimi manipüle etme gayreti içerisinde olduğunu" belirtti.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, tüm Türkiye'de olduğu gibi Şanlıurfa'da da sabah 08.00 itibarıyla Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem milletvekilliği seçimlerinde oy verme işleminin başladığını ve katılımın yüksek olduğunu söyledi.

Şanlıurfa genelinde hiçbir problem yaşanmadığını ve her okulda sandıkların kurulduğunu, gerekli güvenlik tedbirlerinin de alındığını söyleyen Çiftçi, "Tüm siyasi partiler müşahitleriyle beraber seçimleri takip ediyor. Her seçimde olduğu gibi aslı olmayan görüntüler paylaşılabiliyor, vatandaşlarımızdan itibar etmemelerini istiyoruz. Suruç'la ilgili özel bir durum henüz bize ulaşmadı." diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.