SON DAKİKA
Hava Durumu

Sarıbal Sudan'dan kiralanacak arazileri sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye'nin tarımsal üretim için Sudan'dan 99 yıllığına kiralayacağını açıkladığı tarım arazilerinin, bu ülkede meydana gelen askeri darbe sonrası ne olduğunu sordu.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2019 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2019 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sarıbal Sudan'dan kiralanacak arazileri sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplandırması talebiyle bir soru önergesi verdi.

Türkiye Cumhuriyeti ile Sudan Cumhuriyeti arasında 2014 yılında tarımsal üretimin ve ticaretin arttırılması amacıyla bir anlaşma imzalandığını ve 2015 yılında anlaşmanın prosedürünün tamamlandığını hatırlatan Sarıbal, "Sudan ile 2014 tarihinde imzalanan ve 2015 tarihinde prosedürü tamamlanan anlaşma ile tarımsal üretim için ülkemize herhangi bir yer tahsisi yapıldı mı? Sudan ile yapılan anlaşma sonucu yer tahsisi yapılmadı ise bunun gerekçesi nedir? Anlaşma gereğince ülkemiz tarafından kiralanan arazi ile ilgili yapılan bir harcama olmuş mudur? 15 Nisan 2019 tarihinde Sudan'da gerçekleşen darbe sonrası kurulan hükümet ile bir ilişki kurulmuş mudur?" sorularına yanıt aradı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal'ın Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği önergesi şöyle:

"Türkiye Cumhuriyeti ile Sudan Cumhuriyeti arasında tarımsal üretimin ve ticaretin artırılması amacıyla 28 Nisan 2014 tarihinde imzalanan ve yasal prosedürü 19 Kasım 2015 tarihinde tamamlanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma" imzalanmıştır.

Anlaşma çerçevesinde ülkemiz özel sektör firmalarının, Sudan'da 5 bölgede 780.500 hektar arazide tarımsal yatırım yapmasının özendirilmesinin hedeflendiği belirtilmiştir.

Bu bağlamda;

  1. Sudan ile 2014 tarihinde imzalanan ve 2015 tarihinde prosedürü tamamlanan anlaşma ile tarımsal üretim için ülkemize herhangi bir yer tahsisi yapıldı mı?
  2. Sudan ile yapılan anlaşma sonucu yer tahsisi yapılmadı ise bunun gerekçesi nedir?
  3. Anlaşma gereğince ülkemiz tarafından kiralanan arazi ile ilgili yapılan bir harcama olmuş mudur?
  4. Sudan'dan kiralanacağı belirtilen tarım arazileri için yapılan fizibilite çalışmaları sonucu, yatırım için ne kadar bütçe ayrılmıştır?
  5. Sudan'daki son siyasi gelişmeler sonucunda anlaşmanın hayata geçirilmemesi durumunda, ülkemize bir maliyeti olacak mıdır?
  6. Anlaşmanın Sudan tarafından hayata geçirilmemesi durumunda, uluslararası anlaşmalar gereğince Türkiye'nin Sudan'a yaptırım yapma olanağı var mıdır?
  7. Bu anlaşmanın hayata geçirilmesi için bugüne kadar iki devlet yetkilileri arasında karşılıklı kaç ziyaret gerçekleştirilmiştir?
  8. Anlaşmanın hayata geçirilmesi amacıyla Türkiye'den Sudan'a yapılan ziyaretlerin maliyeti ne kadardır ve nereden karşılanmıştır?
  9. Türkiye Cumhuriyeti ve Sudan Cumhuriyeti arasında ortak kurulan şirketin hisse dağılımı nasıldır? İki ülkeyi hangi kurum veya kişiler temsil etmektedir?
  10. 15 Nisan 2019 tarihinde Sudan'da gerçekleşen darbe sonrası kurulan hükümet ile bir ilişki kurulmuş mudur?"
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.