SON DAKİKA
Hava Durumu

Sarıbal: Önce çiftçinin borcunu yapılandır

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kulüp borçlarını Ziraat Bankası üzerinden yapılandırılması kararına tepki gösterdi. Önce çiftçinin borcunun yapılandırılması gerektiğini belirten Sarıbal, "Futbolcu vergi vermez, kulüp vergi vermez ancak bu ülkenin üreticisinin borcuna gelince aslan kesilen Ziraat Bankası çiftçi borçlarını yapılandırma yapmaz" dedi

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2019 18:10
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2019 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sarıbal: Önce çiftçinin borcunu yapılandır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili, Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Bankalar Birliği, Kulüpler Birliği ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) hazırladığı plana göre kulüp borçlarını Ziraat Bankası üzerinden yapılandırması konusunda açıklamalarda bulundu.

Kulüplerin 31 Ocak 2019'a kadar mali tablolarını sunarak borçlarının Ziraat Bankası üzerinden yapılmasına çiftçi örneği vererek eleştiren Sarıbal, "Futbolcu vergi vermez, kulüp vergi vermez ancak bu ülkenin üreticisinin borcuna gelince aslan kesilen Ziraat Bankası çiftçi borçlarını yapılandırma yapmaz" dedi. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 2,1 milyon çiftçinin borçlarının bugün itibariyle 100 milyar lirayı geçtiğini hatırlatan Sarıbal, ürettikleri para etmediği için kamu ve özel sektöre olan borçlarını ödeyemeyen çiftçilere her gün haciz gittiğini belirtti. Üretim yapamaz duruma gelen çiftçiler borcundan dolayı tarlasını, traktörünü, evini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Sarıbal, çiftçiye destek olması gereken adı üstünde Ziraat Bankası ise üreticiye destek olmak yerine futbol kulüplerinin borçlandırmak için kolları sıvadığını aktardı. Çiftçilerin bankalara olan borcunu yapılandırılması gerektiğini ifade eden Sarıbal, "Madem bu ülkede para var. Önce kuruluş amacın olan ülke çiftçisini koruyacaksın. Vergi vermeyeni değil, üretenin yanında olacaksın. Çiftçi borçlarının acilen 2 yıl ödemesiz 10 yıl vade de yapılandırılması gerekir" diye konuştu.

"AKP'nin tarım politikaları bu ülke çiftçisini tarlasında işçi olmaya mahkûm etmek'

Çiftçinin Tarım Bağ-Kur'una yüzde 31,10 zam yapılarak 764,96 lira olmasını eleştiren Sarıbal, "Çiftçiye destek vermeye gelince yüzde 11 artır. Zamanında desteğini ödeme, ödeme yapınca müjde diye ver. İş çiftçinin borcuna gelince ortalıkta gözükmeyeceksin. AKP'nin tarım politikaları bu ülke çiftçisini tarlasında işçi olmaya mahkûm etmek üzerine kurmuştur. Bunu artık bu ülkeyi seven herkesin görmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Sarıbal, şöyle devam etti:

"Ziraat Bankası, AKP'nin yanlış tarım politikaları nedeniyle ürettikleri para etmediği için, borcunu ödeyemeyen çiftçilerin borçlarını yapılandırmak için kılını kıpırdatmıyor. Tam tersine, çiftçilerin evini, tarlasını, bahçesini, traktörünü hatta hayvanını haciz ediyor. Ama futbol kulüplerinin milyarlarca liralık borçlarını yapılandırıyor. Buradaki amaç nedir? Ziraat Bankasının çiftçinin borçlarını yapılandırmak yerine futbol kulüplerinin borçlarını üstlenmesinin kamu yararı neresindedir?" 

"Çiftçinin devletten 155 milyar TL alacağı var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP İzmir aday tanıtım toplantısında çiftçilere ödenecek tarımsal desteklemelerle ilgili açıklamasına da değinen Orhan Sarıbal, "Dün AKP Genel Başkanı İzmir'de desteklerin Ocak ayı içinde ödeneceğini söylerken "Bay Kemal inşallah bundan sonra 'çiftçiye ne verdin' demezsin" diye bir ifade kullandı. Buradan hatırlatmak isterim, AKP tarafından çıkarılan Tarım Kanunu'na göre, çiftçinin devletten 155 milyar TL alacağı var. AKP Genel Başkanı'na soralım, bu 155 milyar TL ne oldu. Kendi getirdiği kanuna uymayan bir yönetim var maalesef" dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.