SON DAKİKA
Hava Durumu

Sarıbal: Kamuda FETÖ yöntemleri devam ediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın unvan değişikli ve personel alımı ile ilgili yaptığı sınavlara ilişkin, "Kamudaki liyakat yani işi ehline verme sorunu devam ediyor. FETÖ'nün etkin olduğu dönemlerdeki uygulamalar devam ediyor. O zaman soralım şimdi FETÖ yok. Sizin adınız nedir?" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2020 19:47
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2020 19:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sarıbal: Kamuda FETÖ yöntemleri devam ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın unvan değişikli ve personel alımı ile ilgili yaptığı sınavları değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, FETÖ'nün etkin olduğu dönemde kamuda yaptığı kayırmaların şimdi iktidar tarafından uygulandığını söyledi. Sarıbal, "Kamudaki liyakat yani işi ehline verme sorunu devam ediyor. FETÖ'nün etkin olduğu dönemlerdeki uygulamalar devam ediyor. O zaman soralım şimdi FETÖ yok. Sizin adınız nedir?" dedi.

TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'orman' ile ilgili faaliyetlerini değerlendirdi. Sarıbal, "Bugün yaşadığımız orman yangınlarından tutun da ormanların verimliliğine, orman alanlarının durumuna, ağaç çeşitliliğine kadar ne varsa, yaşanan sorunlar, iyi ve kötü uygulanan orman politikalarından kaynaklanmaktadır.  6831 sayılı Orman Kanununda 1956 yılından 2003 yılına kadar toplam 14 değişiklik oldu. AKP'nin iktidar olduğu sürede, 17 yıl bitti 18 yıla girdik, Orman Kanununda 21 değişiklik yapıldı. Dolayısıyla yönetemiyorlar. AKP döneminde orman alanlarının amaç dışı kullanımı 4 kat artmış durumda" diye konuştu.

Konuşmasında Tarım ve Orman Bakanlığının Orman Genel Müdürlüğü personel alımlarında ve unvan değişikliği sınavındaki garipliklere dikkati çeken Sarıbal, FETÖ'nün 'cemaat, hizmet hareketi' olarak görüldüğü dönemde kamuda militanlarını yerleştirmek için sınavlarda usulsüzlükler yaptığını hatırlatarak, benzer yöntemlerin bugün de devam ettiğini söyledi. Sarıbal, şunları söyledi:

"Bugün yaşadığımız sorunların temelinde hükümetlerin yanlış politikalarından dolayı geldiğini söyledik, söylüyoruz. Bunun temelinde de liyakat meselesi yatıyor. Hatırlayın Fetullah Gülen yandaşları 'cemaat, hizmet hareketi, itibarlı yapı, sonra FETÖ' oldu. Onların etkin olduğu dönemde hem atamalarda hem işe alımlarda, unvanların yükseltilmesi, üniversite sınavlarında, başka kurumların sınavlarında hep bir kayırmacılık, kendi militarist kadrolarını yerleştirme çok sayıda haksızlık yapıldı. Sonra 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra FETÖ'nün ne olduğu anlaşılınca bugün de o kadroları temizlemeye çalıştıklarını söylüyorlar. Ne kadar temizleyip temizlemediklerini ancak kendileri biliyor çünkü kendileri yerleştirdi.

Ama liyakat meselesi devam ediyor. Yani o günkü yaklaşım bugün de devam ediyor. Şimdi bunu paylaşmak istiyorum.

Bunlardan bir tanesi Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı. 19 Ekim 2019 tarihinde, 381 mühendis, 5 mimar, 4 mütercim, 371 tekniker kadrolarının unvan değişikliği için yazılı sınav yapıldı.

Sözlü sınavda, 175 kişiye yazılı sınavdan aldığı puandan fazla puan veriliyor ve tercih yapma hakkı kazanıyorlar. Örneğin, yazılı sınavda 61,33 puan alan bir kişi sözlü sınavda 92 puan alıyor ve kazanıyor. Yazılı sınavda 65,33 puan alan bir başkası sözlü sınavda 95,6 puan alıyor ve başarılı oluyor. Bir başka aday yazılı sınavda 62,67 puan, sözlü sınavda ise 92,4 puan alıyor ve tercih yapma hakkı kazanıyor.

Bir de yazılı sınavda yüksek puan aldığı halde sözlü sınavda düşük puan alıp başarısız olanlar var. 522 kişi bu durumda. Bir aday yazılı sınavda 93,3 puan alıp sözlü sınavda 51 puan alıyor ve başarısız sayılıyor. Bir başka aday yazılı sınavda 94,6 puan alıp sözlü sınavda 53,2 puan alabiliyor ve tercih yapma hakkı kazanamıyor. Yine bir başka aday yazılıdan 92 puan alırken sözlü sınavda 52 alıyor ve başarısız oluyor. Bir diğer aday yazılıda 89,33 puan alıyor ama sözlü sınavda 52 puan alıp başarısız oluyor.

Şu anda ortada FETÖ yok. Her şeyin şeffaf ve açık olduğu söyleniyor. Hangi komisyonla hangi soruları sordunuz ki yazılı sınavda 90, 91, 92, 93 puan alanlar mülakatta 42 ile 51 puan arasında puanlar alarak başarısız sayıldılar?

Bakan, mülakatı yapan komisyon, hangi vicdanla, hangi bilimsel öğreti ile sorduğunuz sorularla bu arkadaşları elediniz? FETÖ terör örgütü bunu yaptı da sizin adınız nedir? Hangi soruları sorduğunuzu çıkın söyleyin. Bunlar nasıl sorulardır ki yazılıda 93, 94 puan alan insanlar sözlüde 40 puan, 50 puan daha düşük alıp elendiler? Çıkın söyleyin. Söylemezseniz bu sorumluluğun altındasınız. Geçmişte yapılanlarla bugün yapılanlar arasında bir fark olmadığını, düzenin aynı düzen olduğunu, sistemin aynı sistem olduğunu, yöntemin aynı yöntem olduğunu kabul etmek zorundasınız."

Sarıbal, KPSS sınavı ve mülakat sonrası 1150 orman mühendisi, 2700 orman muhafaza memuru alımında da haksızlıklar yapıldığına ilişkin duyumlar aldıklarını, bu sınav sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyledi.

Alınan personel abluka altında

Alınan personelin 1 yıllık sözleşme ile alındığına da dikkati çeken Sarıbal, "4B kadrosu ile alınan bu insanların iş güvencesi yok. Oysa temel hizmetleri yapan kamu görevlileri sözleşmeli olarak alınmamalı. Ama aba altında sopa göstermek için sözleşmeli alıyorlar. Her an işsiz kalma korkusuyla çalıştırmak istiyorlar. Bu insanların iş güvenceleriyle abluka altına alınmasıdır. Bu doğru değildir" diye konuştu.

10 yılda kesilmesi gereken ağaçlar 1 yılda kesilecek

Sarıbal'ın dikkat çektiği bir başka konu ise ağaç kesme kararı oldu. Türkiye'de yıllık 9 ile 11 milyon metreküp ağaç kesme imkanı varken AKP'nin 2020 yılında bu miktarı 35 milyon metreküpe çıkarmak istediğini belirten Sarıbal, "Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri 2020 yılı için toplam 35 milyon metreküp civarında bir orman verimliliği, üretimi olduğunu, bunun da diğer yıllara göre 1/3'üne yakın bir kısmının kesilebileceği konusunda planı var. Ama iktidarın 2020 yılındaki hedefi 35 milyon metreküp ormanı kesmek. Yani 10 yılda kesilmesi gereken orman miktarı 2020 yılında kesilmesi hedefleniyor. Bununla ormanları katledecekler. Tarımı, tarım alanlarını katlettikleri gibi ormanı da katletmeye dönük bir model" dedi.

Ağaç kurutma rekoru

Tarım ve Orman Bakanlığının 11 Kasım 2019 tarihinde 11 milyon ağaç dikme etkinliği çerçevesinde diktiği ağaçların, iklim koşullarının uygun olmaması ve uzman olmayan kişilerce dikilmesi sonucu büyük oranda kuruduğunu kaydeden Sarıbal, "Ağaç dikme etkinliği düzenlenirken ülkemiz kurak bir dönem yaşadı. Ona rağmen ağaç dikme kararı alındı. Dikilen ağaçların büyük bölümü kurudu. Gördüğümüz şudur. Guinness Rekorlar Kitabına gireceğiz diye başlanan ağaç dikme etkinliği sonrası 'en çok ağaç kurutan bakanlık' olarak rekorlar kitabına girmişlerdir" diye konuştu.

Sarıbal, konuşmasını "Bu ülkenin temel sorunu AKP ve Saray'dır. Bu ülkenin bütün bu sorunlarından kurtulabilmesi için AKP ve Saray'dan kurtulması lazım. Ferman padişahınsa, ormanlar, dereler, bu ülke bizimdir." diye tamamladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.