SON DAKİKA
Hava Durumu

Sarıbal: Her yönüyle kuşkulu bir ithalat gerçekleşti

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Et ve Süt Kurumu'nun ilk kez 'lop et' denilen kemiksiz et ithal ettiğini belirterek, et ithalatında adrese teslim ihale yapıldığını ileri sürdü. Sarıbal, ilk kez kilo, ton değil "TIR" ölçüsüyle ihale yapıldığına değinerek, "Her yönüyle kuşkulu bir ithalat gerçekleşti" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2018 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2018 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sarıbal: Her yönüyle kuşkulu bir ithalat gerçekleşti

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Et ve Süt Kurumu'nun "Taze/soğutulmuş kemiksiz sığır eti ithalatı için gümrükleme hizmet alımı yapılacaktır" duyurusuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Sarıbal, ESK'nin ilk kez "lop et" denilen kemiksiz et ithal ettiğini belirtti. 

Sarıbal, "İhaledeki 'ilkler' sadece lop et kısmı değildi. İhaleye katılacaklar için 10 saat civarında süre tanındı. İhaleye katılacak firmanın çerçevesi çizilerek adeta işaret edildi. Ve ilk kez kilo, ton değil "TIR" ölçüsüyle ihale yapıldı." ifadelerini kullandı. 

"Etler önceden bilinen bir firma tarafında ithal edildi, ihaleye sonra çıkıldı" iddialarının gündeme geldiğini belirten Sarıbal, "Her yönüyle kuşkulu bir ithalat gerçekleşti." dedi.

Konuyu TBMM'ye taşıyan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplandırması istemiyle şu soru önergesini yöneltti:

"Et ve Süt Kurumu (ESK) 27 Eylül 2018 tarihinde internet sitesinde "Taze/soğutulmuş kemiksiz sığır eti ithalatı için gümrükleme hizmet alımı yapılacaktır" diye bir duyuru yayınladı. Son teklif verme tarihi ise ertesi gün olan 28 Eylül 2018 saat 10:00 olarak duyuruldu.

Aynı duyuruda, teklif verecek firmaların özellikleri de şöyle verildi: "Edirne, İstanbul, Kocaeli, Trabzon ve Ankara illerinde Gümrük Müşavirliği Şubesi bulunduğunu yetkili makamlar tarafından belgelendirmiş gerçek veya tüzel kişiler teklif verebileceklerdir. Bu şartları taşımakla birlikte Türkiye'de halen kamu ihalelerinden yasaklı konumdaki gerçek ve tüzel kişiler teklif veremez."

Bu bağlamda;

  1. İlanda 300 TIR lop et ithal edileceği belirtiliyor. TIR nasıl bir ölçüdür? Kaç kilo veya tona denk gelmektedir?
  2. Daha önce "TIR" ölçüsüyle ihale açılmış mıdır? Ne zaman ve hangi ürün TIR hesabıyla ithal edilmiştir?
  3. ESK daha önce canlı hayvan ve karkas et ithalatı yapmıştı. İlk kez kemiksiz lop et ithalatı yapılıyor. 300 TIR lop et ithalatına neden ihtiyaç duyulmuştur?
  4. 300 TIR lop et hangi ülkelerden ithal edilmiştir? Bu etler nerede kesilmiştir?
  5. 300 TIR lop etin sağlık kontrolleri yapılmış mıdır? Kim yapmıştır?
  6. 300 TIR lop eti ithal eden firma veya firmalar hangisidir? Ne zaman ithal edilmiştir?
  7. 300 TIR et hangi marketlerde satışa çıkarılmıştır?
  8. İhale duyurusunun 1 gün ile sınırlandırılmasının amacı nedir?
  9. ESK duyurusunda ihaleye katılacakların Edirne, İstanbul, Kocaeli, Trabzon ve Ankara illerinde Gümrük Müşavirliği Şubesi olması koşulu neden vurgulanmıştır? Bu şartları taşıyan kaç ithalatçı firma vardır?
  10.  300 TIR lop etin ihaleden çok önce, belli bir firma tarafından ithal edildiği ve piyasaya dağıtıldıktan sonra ihalenin açıldığı iddiaları doğru mudur?"
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.