SON DAKİKA
Hava Durumu

Sancar'dan Erdoğan'a büyükelçi tepkisi: Yeni bir kriz çıkarıyor

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Osman Kavala açıklaması yapan 10 büyükelçi için 'istenmeyen adam' ilan edileceklerini söylemesine tepki gösterdi. Sancar, "AİHM kararlarını yerine getirmek kendi anayasamızın gereğidir. Şu berbat anayasa bile bunu gerektiriyor. Ama şimdi bu talebi dile getirdiler diye yeni bir kriz çıkarıyor" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2021 21:14
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2021 21:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sancar'dan Erdoğan'a büyükelçi tepkisi: Yeni bir kriz çıkarıyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Antalya'da düzenlenen "Demokrasiye Çağrı" mitinginde konuştu. Sancar, 10 ülkenin büyükelçisinin Osman Kavala hakkında yayınladıkları ortak bildiriye değinerek, "Söyledikleri şu; AİHM kararlarını uygulayın Osman Kavala'yı serbest bırakın. Tabi ki AİHM kararını bu ülkenin mahkemeleri ve iktidar uygulamak zorundadır." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 büyükelçi için 'istenmeyen adam' ilan edilecekleri açıklamasına tepki gösteren Sancar, "2005 yılında bu iktidarın büyük ortağı AKP anayasa değişikliği yaptı, 90'ıncı maddeye bir hüküm ekledi dedi ki "uluslararası insan hakları belgeleri iç hukuktan üstündür". Yani bu kararları yerine getirmek kendi anayasamızın gereğidir. Şu berbat anayasa bile bunu gerektiriyor. Ama şimdi bu talebi dile getirdiler diye yeni bir kriz çıkarıyor." diye konuştu.

"Bu despotluk rejimi bizden, yoldaşlarımızdan korkuyor"

Selahattin Demirtaş'ın, Osman Kavala'nın serbest bırakılması gerektiğini dile getiren Sancar, şöyle konuştu:

"Onlar mahkeme kararlarıyla değil Saray'ın emri ile içerideler. Onlar hukuken tutuklu değil siyasi rehinedir. Bu konuda AİHM her karar verdiğinde Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı "ben bu kararların uygulanmaması için gerekeni yapacağım" dedi. Yani yargı, yürütme, Meclis kendisi. Biz bu rejime despotluk rejimi demeyeceğiz de ne diyeceğiz? Bu rejim keyfilik rejimidir. Bu rejimde en çok korktukları da en güçlü duruşu sergileyenlerdir. Kararlılıkla yol yürüyenlerdir. Yani bizleriz, yoldaşlarımızdır."

"Sen önce uluslararası kuruluşların IŞİD ve El Kaide'ye destek verdiğine ilişkin suçlamalarına cevap ver"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Selahattin Demirtaş'a 'terörist' dediğini belirten Sancar,  "Hiçbir arkadaşımıza terörist demeye kimsenin hakkı ve haddi değildir" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçen gün mali eylem görev gücü raporu yayınlandı. OECD'ye bağlı bir kuruluş. Türkiye bunun üyesi, 39 üyesi var. Sen de gitmiş üye olmuşsun. 91'de girmiş Türkiye, bugüne kadar da o çalışmalara katkı sunmuş varlığını sürdürmüş. Bu rapor Türkiye'yi gri listeye aldı. Sebep? Türkiye'de iktidarın kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda şaibeli olduğunu söylüyor. Uluslararası kuruluşlar diyor ki sen terörün finansmanında rol oynadın? Hangi terör örgütleri BM'nin listelediği El Kaide, IŞİD ve türevleri gibi örgütlerin finansmanında senin rolün var diyor. Sen nasıl bizi terörist olarak ilan edersin? Önce bu suçlamalara cevap ver, önce IŞİD'in katliamlarını ortaya çıkar. Nasıl yaptılar Suruç'ta katliamı. Bakın daha yeni kapattılar davayı. O kadar insanımızın canına kıydılar bir kişiye ceza verdiler. Tek başına mıydı, kimlerden yardım aldı, kimler destek verdi, bu kadar yolu nasıl yürüdü? Bunların hepsinin üzerini kapattılar. Böyle yaparsan elbette bu tür kuruluşlarda senin bu terör örgütlerine müsamaha gösterdiğini hatta yol verdiğini kayıtlara geçirirler. Bu da tarihe de  bu ülkenin halklarının bilincine yazıldı."

"Türkiye'yi kara para ve El Kaide, IŞİD gibi cihatçı terör örgütlerinin kollanmasında dünya şampiyonu yaptılar"

Hukukun üstünlüğü endeksinin yayınlandığını söyleyen Sancar, Türkiye'nin 139 ülke arasında 117'inci sırada olduğunu hatırlattı. Global suç endeksine göre 190 ülke arasında Türkiye'nin 12'nci sırada yer aldığını dile getiren Sancar, "Türkiye'yi adalette yerin dibine batırdılar, suç konusunda, kara para ve El Kaide, IŞİD gibi cihatçı terör örgütlerinin kollanmasında dünya şampiyonu yaptılar. Şimdi bunlar çıkıp bizi terörist olmakla suçluyor. Hadi oradan, biz halkın temsilcileriyiz ve bu ülkeye barışı biz getireceğiz. Bu ülkede suç imparatorluğunun sonunu biz getireceğiz, adaleti yerlerden kaldırıp baş üstüne çıkaracağız, suçları da biz yok edeceğiz. Çünkü bunların beslendiği kaynak düşmanlaştırma, gerilim ve kutuplaştırma anlayışıdır" şeklinde konuştu.

"Merkez Bankası 100 bin doların üstünde kimler döviz almışsa açıklasın"

Merkez Bankası kararıyla faizlerin düşürüldü, dövizin yükselmesine de değinen Sancar, şunları söyledi:

"Dövizin bir kuruş artışı soframızın ekmeğin çalınması demektir, çiftçinin mazotuna gübresine zam demektir. Her alanda fiyatların yükselmesi ve bir avuç kesimin zenginleşmesi demektir. Kim bilir dövizin böyle fırlayacağı bilindiği halde o kararı almadan önce kimler milyonlarca dolar satın aldı? Buradan çağrı yapıyoruz; Merkez Bankası açıklasın o gece kimler döviz aldı? Ne kadar döviz aldı? 100 bin doların üstünde kimler döviz almışsa Merkez Bankası açıklasın. Görelim dövizin artmasının kimlere yaradığını. Biz kimlere zarar verdiğini biliyoruz. Biz biliyoruz bu politikalar halkın ekmeğine, aşına geleceğine ipotek koymaktır."

"Muhalefete çağrı: İktidarın savaş oyunlarına karşı cesur olun tezkerelere hayır deyin"

Irak-Suriye tezkeresinin salı günü Meclis'te oylanacağını söyleyen Sancar, muhalefete çağrıda bulundu: "Buradan tüm kamuoyuna ve muhalefet partilerine sesleniyoruz. Bu oyunun farkında olduğunuzu biliyoruz. İktidarın savaş oyunlarıyla neyi hedeflediğiniz sizlerin de gördüğünüzü biliyoruz. Ama gelin bu sefer tutarlı davranın, cesur hareket edin. Bu tezkereye hep birlikte karşı duralım, savaş oyunlarını bozalım. Bu ülkenin barışını bu ülkenin topraklarında bu ülkenin insanlarıyla, halkların ve inançların ortaklığıyla hep birlikte inşa edelim. Savaş oyunlarına hayır barışa ve eşit ortak yaşama evet."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.