SON DAKİKA
Hava Durumu

Sanatçı Cavit Murtezaoğlu koronavirüs kurbanı

İstanbul'da sürgünde yaşayan İranlı müzisyen Cavit Murtezaoğlu koronavirüs nedeniyle 58 yaşında hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2020 22:59
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2020 22:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sanatçı Cavit Murtezaoğlu koronavirüs kurbanı

Koronavirüse yakalanan İranlı sanatçı Cavit Murtezaoğlu 12 Temmuz'dan bu yana tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

Ahenk Müzik'ten edinilen bilgiye göre, İstanbul'da sürgünde yaşayan Murtezaoğlu'nun ölümünün ardından çok sayıda sanatçı ve müzisyen taziye mesajı paylaştı.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, "İranlı Ehli Hak topluluğunun evladı, uzun yıllardır İstanbul'un misafiri müzisyen Cavit Murtezaoğlu'nu kaybettik" paylaşımını yaptı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kültür Sanat Komisyonu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İran'dan sürgün edilen, İstanbul'da yaşayan değerli müzisyen #CavitMurtezaoğlu Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Ezgileri, sesi ve nefesi daima bizlerle olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Cavit Murtezaoğlu kimdir?

İran'ın Tebriz şehrinde 1962 yılında doğan ve Azerbaycan'da konservatuvar eğitimi alan Cavit Murtezaoğlu, İran Ehl-i Hak Alevilerinin müziğini caz formatıyla buluşturmuş ve Türkiye'de birçok konser vermişti. Murtezaoğlu makamsal yapıya dayanan müziğini 'Caz-makam' olarak tanımlamıştı.

İran'a döndükten sonra 'Senli Günler' ve 'Susmam' adlı iki albüm çıkardı. Aynı zamanda film ve belgesel müzikleri hazırladı.

Felsefi yazılarıyla dikkat çeken Murtezaoğlu İran, Avustralya, Azerbaycan, Almanya ve Türkiye'de felsefi seminerler verdi.

20 yıla varan eğitim tecrübelerini İstanbul'da kendi metoduyla ses eğitimi dersleri verdiği, 'Ses Atölyesi'nde yoğunlaştırdı ve beş kitaptan oluşan doğu ve batı sentezli, ilk vokal metodunu yayına hazırladı.

100'ün üzerinde bestenin yanında "O 3 (Leyla-Mecnun)" ve "Pir Sultan" adlı iki operete imza atan Murtezaoğlu, müzik yazımı, çalışmaları içinde, birçok yeni makam çeşnileri, ses dizimleri ve armoniler yarattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.