SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlık emekçileri haklarını istiyor!

Özlük haklarının ve taleplerinin karşılanması için Bursa Şehir Hastanesi önünde basın açıklamasında bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şube Başkanı İrfan Açık, "Söz verdiğiniz gibi 3600 ek göstergemiz verilsin" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2021 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2021 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sağlık emekçileri haklarını istiyor!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şubesi, özlük haklarının ve taleplerinin karşılanması için Bursa Şehir Hastanesi önünde "Ekonomik ve özlük haklarımız için maskelerimiz konuşuyor!" başlıklı basın açıklamasında bulundu. 

"Sendikamız SES'imizin "Çığlığımız Duyulmadı, Taleplerimiz Görülmedi. Şimdi Sıra Maskelerimizde" adıyla devam eden kampanyamızın ikinci haftasında (18-22 Ocak tarihleri arasında) özlük haklarımızla ilgili taleplerimizi maskelerimizle konuşturacağız." ifadelerini kullanan SES Bursa Şube Başkanı İrfan Açık, "Pandemi dahil yağmurda, çamurda hakkımız olanı talep etmekten vazgeçmeyecek ve her yerde görünen ve görünmeyen emeğimizin karşılığını almak için haykıracağız. Artık oyalanmak istemiyoruz.  Siyasi iktidar tarafından bize söz verildiği halde halen düzenleme yapılmayan özlük haklarımız için mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın sağlık emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarını görmezden geldiğini savunan Açık, açıklamasına şöyle devam etti:

"Haklarımızı vermedikleri gibi her geçen gün haklarımızı budayan düzenlemelerle özlük haklarımızı daha da geriye götürdü. Bizi açlık sınırının biraz üzerinde sefalet ücretine mahkum etti. Bunun yanında özlük haklarımızı iyileştirmediği, geliştirmediği gibi değişik ve sözleşmeli istihdam modelleri oluşturarak kadrosuz ve güvencesiz çalışma modeli yarattı. AKP, iktidara gelmesiyle birlikte sağlıkta dönüşüm programını başlatarak sağlık kurumlarını ticarethaneye hastaları da müşteriye dönüştürerek sağlıkta ki yıkım sürecini başlattı. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hizmet sunumunda engel oluşturma ve emeğimizin karşılığını alma konusunda sorunlar yaşattı. Sosyal Hizmet alanında ise bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan emekçilerin var olan sorunları daha da arttı. Buralarda çalışanların vardiya süreleri ve vardiya sayısı farklılıklar göstermekte, dolayısıyla bu farklılık yasal çalışma sürelerini kat kat artırmaktadır. Bunun karşılığında ise ne ücret ne de izin alamamaktadırlar. Bu da çalışanların moral/motivasyonunu olumsuz olarak etkilemektedir."

"İktidar hayatını kaybeden sağlıkçıların ailelerine sahip çıksın"

İktidarın, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ailelerine ve çocuklarına vefa borcu olarak sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Açık, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı: 

"1- Söz verdiğiniz gibi 3600 ek göstergemiz verilsin,

2- Yıpranma payından fiili çalışma şartı kaldırılsın, yıpranma payı (fiili hizmet zammı) geçmiş yıllar da dahil ve 5 yıla 1 yıl olmak üzere bütün emekçileri kapsasın,

3- Çalışma koşullarımız düzeltilsin, iş yükümüz azaltılsın, uzun çalışma saatleri kısaltılsın

5- Her işyerine 7/24 ücretsiz kreş sağlansın,

6- EYT sorunu bir an önce çözülsün,

7- Sağlıkta şiddeti ve mobbingi önleyen gerçek tedbirler alınsın,

8- Covid-19 meslek hastalığı sayılsın,

9- Sözleşmeli statüde çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri kadroya geçirilsin,

10- Hemşirelik meslek yasası uygulansın ve diğer sağlık meslek mensupları için kendilerine özgü meslek yasaları çıkarılsın

11- Analık izni 16 haftadan 24 haftaya çıkartılsın

12- Giyim yardımı mesleki riske uygun gerçek enflasyon rakamlarıyla ödensin, sağlık ve güvenlik açısından ücretsiz servis sağlansın,

13- Pandemi ile mücadele eden filyasyon ekiplerinin ve nöbet usulü çalışanların yemek sorunu çözülsün,

14- Kadrolu ve güvenceli istihdam biçimiyle sağlık emek gücü sayısı artırılsın,

15-Sosyal hizmetlerde emek gücü artırılsın, çalışma saatleri ve vardiya sistemi düzenlensin,

16- Haklarında memuriyete engel teşkil edecek kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.