SON DAKİKA
Hava Durumu

Sadi Güven'den iptal kararına çarpıcı itiraz

YSK Başkanı Sadi Güven, İstanbul Büyükşehir seçiminin iptali kararına muhalefet şerhinde "sandık kurullarının usulsüz teşekkülünün tam kanunsuzluk gerekçesi sayılamayacağını" kaydetti

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2019 21:49
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2019 21:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sadi Güven'den iptal kararına çarpıcı itiraz

YSK, Türkiye'nin günlerdir beklediği İstanbul seçiminin iptaline ilişkin kararını açıkladı. YSK Başkanı Sadi Güven, muhalefet şerhinde "sandık kurullarının usulsüz teşekkülünün tam kanunsuzluk gerekçesi sayılamayacağını" kaydetti

31 Mart yerel seçimlerinin ardından 6 Mayıs'ta YSK, AKP'nin başvurusu üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini tam kanunsuzluk olduğu gerekçesiyle iptal etmiş, Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını geri almıştı. YSK'nin 2 gün önce açıklayacağı fakat muhalefet şerhlerinin yazılması gerekçesiyle ertelenen gerekçeli kararı bugün yayımlandı.

YSK Başkanı Sadi Güven'in muhalefet şerhinde "İlçe seçim kurullarınca bir kısım sandık kurullarının, kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeni ile seçimin iptaliyle yenilenmesine karar vermiş olup katılmak mümkün olmamıştır" ifadelerine yer verdi.

"İtiraz iki gün içinde yapılmalıydı"

Güven, sandık kurulu üyesi olabilecek kişilerin listesinin mülki idare amiri tarafından yerleşim adresi esas alınmak suretiyle ilçe seçim kurullarına gönderildiğini, İlçe Seçim Kurulu Başkanının sandık kurulu başkanlarını bu kamu görevlileri arasından ad çekme usulü ile seçildiğini anımsattı. Güven, sandık kurullarının teşkiline dair en geç 2 gün içinde şikayette bulunabileceğinin altını çizerek "Bu şikayetin yapılmamış olması sandık kurulunun teşekkülüne karşı itiraza engel değildir. Ancak, bu itirazın teşekkülünden itibaren iki gün içinde il seçim kuruluna yapılması şarttır" dedi.

"Sandık kurullarının usulsüz oluşması tam kanunsuzluk halini oluşturmaz" diyen Güven, "Sandık kurullarının kuruluşuna ilişkin işlemlerin kesinleşmesinden sonra bu kuruluşa karşı yapılacak itirazlar seçimden sonra o seçimlerin iptali için tek başına bir itiraz sebebi olarak ileri sürülemez" dedi. Güven, son olarak şunlar kaydetti:

"5 kişisi siyasi parti temsilcisi olup 7 kişiden oluşan sandık kurulunda siyasi partili üyelerle birlikte görev yapan usulsüz atanmış sandık kurulu başkanının 31 Mart 2019 günü yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin maddi hatalar giderilip geçersiz oyların tamamının yeniden sayılması karşısında tek başına seçimin neticesine tesir ettiğine ilişkin seçimin iptalini gerektirir tespit olmadığından sayın çoğunluğun seçimin iptali ile yenilenmesine ilişkin kararına katılınamamıştır."

Sadi Güven'den çarpıcı notlar

YSK Başkanı Sadi Güven, muhalefet şerhinde "Sayım döküm cetvelinin olmadığı 22 sandıkta ise başkan hariç AKP 36, Cumhuriyet Halk Partisi 33, HDP 12, Saadet Partisi 12, İYİ Parti 1, seçmen 5 üye ve 22 memur üye görev yapmıştır" notuyla bir usülsüzlük olmadığını ifade etti. Güven, "Kamu çalışanı olmadığı halde sandık başkanı olarak görev yapan 754 kişinin görev yaptığı sandıkların 750 tanesinde AKP'li üye görev yapmış ve bu sandıklarda AKP 1.104 üye ile temsil edilmiştir" notuyla hile olmadığını kaydetti.

Daha önce Artvin, Tunceli, Adıyaman ve Yozgat gibi illerdeki seçimlerde de benzer itirazlar yapıldığını fakat YSK'nin hiçbirinde seçimi iptal etmediği için karara muhalefet şerhi düştüğünü açıklayan Sadi Güven muhalefet şerhinde, sayım döküm cetveli olmayan 22 sandıkta görev yapan AKP'lilerin sandık kurullarına itiraz yapmadığı için YSK'ye yapılan itirazın geçerli olamayacağını belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.