SON DAKİKA
Hava Durumu

'Rehin alınmış bir Cumhuriyetle karşı karşıyayız'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyetimiz, bugün kendisini 'kimsesiz' olarak görenlerin 'kimsesi' olmayı tam olarak yerine getirememektedir. Yoksulluğu yenmeyi değil, yönetmeyi amaç edinmiş bir siyasi anlayış tarafından adeta rehin alınmış bir Cumhuriyetle karşı karşıyayız" değerlendirmesini yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2020 21:23
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2020 21:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Rehin alınmış bir Cumhuriyetle karşı karşıyayız'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet gazetesinde bir yazı kaleme aldı. 

Yazısında, Cumhuriyetin işsizlerin "kimsesi" olmak zorunda olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet, liyakate dayalı bir istihdam politikasını yaşama geçirerek, kayırmacılık nedeniyle kamuda çalışma fırsatına kavuşamayan, hak ettiği terfi alamayan, hak ettiği atamadan mahrum kalanların 'kimsesi' olmak zorundadır." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetin şiddet mağduru kadınların 'kimsesi' olmak zorunda olduğunu ifade eden KIlıçdaroğlu, "O zor koşullarda Cumhuriyeti kuranlar hiçbir zaman umutsuzluğa teslim olmadı. Bizlerin de umutsuzluğa kapılma hakkı yok. Cumhuriyetimizin 97. yaşı kutlu olsun. İkinci yüzyıla giderken Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracak ve Cumhuriyetimiz gerçek anlamda kimsesizlerin kimsesi olacaktır... Bunu biz, hep birlikte başaracağız..." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun yazısının bir bölümü şöyle:

1906'dan 1918'e, oradan da 29 Ekim 1923'e kadar geçen süreçte yaşananlar ışığında yazımın bu bölümünde, yukarıdaki sorumu yenilemek istiyorum: "Peki, bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından Cumhuriyete verilen 'Kimsesizlerin kimsesi olma' görevinden ne anlamalıyız? Türkiye'nin içinde bulunduğu bu ağır buhranda, bu görevin anlamı sadece iktisadi midir?" Bu sorunun kesin ve net bir yanıtı vardır; elbette hayır.

Bugüne gelirsek... Üzülerek ifade etmek isterim ki, Cumhuriyetimiz, bugün kendisini "kimsesiz" olarak görenlerin "kimsesi" olmayı tam olarak yerine getirememektedir. Yoksulluğu yenmeyi değil, yönetmeyi amaç edinmiş bir siyasi anlayış tarafından adeta rehin alınmış bir Cumhuriyetle karşı karşıyayız.

Bize düşen görev ise ikinci yüzyılına yaklaşan Cumhuriyetimizi, yaşamın hangi alanında olursa olsun, kendisini kimsesiz hisseden herkesin "kimsesi" kılmaktır. Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyete verdiği "kimsesizlerin kimsesi olma" görevi ve her yaştan gence verdiği Cumhuriyeti "yüceltme ve devam ettirme" sorumluluğunun gereği budur.

"Cumhuriyet, her dört gencinden birinin işsiz olmasına kayıtsız kalmamalı"

Cumhuriyet, işsizlerin "kimsesi" olmak zorundadır. Eğer işsizlik bütün kötülüklerin anasıysa ki öyledir, Cumhuriyet işsizliği yenmek zorundadır. Cumhuriyet, her dört gencinden birinin işsiz olmasına kayıtsız kalmamalı, gençlerine iş bulamıyorsa devlet bizzat kendisi iş vermelidir.

Cumhuriyet, liyakate dayalı bir istihdam politikasını yaşama geçirerek, kayırmacılık nedeniyle kamuda çalışma fırsatına kavuşamayan, hak ettiği terfi alamayan, hak ettiği atamadan mahrum kalanların "kimsesi" olmak zorundadır. Cumhuriyet, şiddet mağduru kadınların "kimsesi" olmak zorundadır. Kadına yönelik bireysel ve toplumsal şiddeti sonlandırmak anayasal bir sorumluluktur. Cumhuriyet, bu sorumluluğunu eksiksiz yerine getirmek zorundadır.

ÖNEMLİ OLAN YARGININ BAĞIMSIZLIĞI VE TARAFSIZLIĞI

Cumhuriyet, adalet arayanların "kimsesi" olmak zorundadır. Cumhuriyet için önemli olması gereken hukukun mutlak üstünlüğü, adalet dağıtacak olan yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığıdır. Bu sağlandığında şeriatın kestiği parmak acımaz, aksi zulüm olur. Cumhuriyet, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu temel ilkesine dayanmak zorundadır. Bütün anayasalarda bu ilke olmakla birlikte maalesef bu temel ilkeden uzaklaşılmıştır.

Seçim barajı nedeniyle millet iradesinin önemli bir bölümü, TBMM'de temsil edilememektedir. Cumhuriyet, siyasi iradesini TBMM'ye yansıtamayanların "kimsesi" olmak zorundadır. Seçim barajı kaldırılmalı ve adil bir seçim yasası uygulamaya konulmalıdır.

Cumhuriyet, öğretmenlerden, akademisyenlerden "fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller" yetiştirmesini ister. Oysa günümüzde, başta eğitimciler olmak üzere binlerce insan, sadece siyasi iktidarı eleştirdikleri için dahi terörist olmakla suçlanmakta, mahkûm edilmektedir.

Cumhuriyet, ifadelerinden ve düşüncelerinden dolayı mağdur olmuş herkesin "kimsesi" olmak zorundadır. Bu bağlamda Cumhuriyet, düşünceyi ifade özgürlüğünün, basın özgürlüğünün, din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi olmak zorundadır.

Cumhuriyet, kamu ihalelerinde yandaş uygulamaların mağduru olmuş iş insanlarının "kimsesi" olmak zorundadır.

Cumhuriyet, kamu ihalelerinde şeffaflığı sağlamalı, kamu harcamalarında savurganlığı önlemelidir.

Cumhuriyet, hesap vermekten kaçanlara karşı, hesap vermekten, denetlenmekten kaçınmayanların, hesap sormaktan korkmayanların "kimsesi" olmak zorundadır.

"Cumhuriyet, etnik, dinsel ve mezhepsel bir körlükle kurulmuştur"

Cumhuriyet, etnik, dinsel ve mezhepsel bir körlükle kurulmuştur. Dolayısıyla kimseye, etnik kökeni, dini ve vicdani inanışı, mezhepsel farklılıkları nedeniyle ayrımcılık yapılamaz, aynı gerekçelerle ayrıcalıkta bulunulamaz.

Cumhuriyet, etnik, dinsel ve mezhepsel farklılıkları nedeniyle ayrımcılığa uğradığını düşünen herkesin "kimsesi" olmak zorundadır.

Cumhuriyet, efendilikten uzaklaştırılan köylümüzün "kimsesi" olmak zorundadır.

Cumhuriyetin kuruluşunda köylülerimizin her türden fedakârlıkları vardır. Bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk köylüsü milletin efendisi olarak kabul edilir. Oysa bugün çiftçilerimiz açlığa mahkûm edilmiş, tarlalarından koparılmıştır.

HUZUR İÇİNDE YAŞAYACAĞIMIZ TÜRKİYE'NİN İNŞASI

Cumhuriyet, savaş meydanlarında kazanılan zaferlerin, iktisadi zaferlerle taçlandırılmasının en önemli dayanağıdır. Ancak kalıcı iktisadi zaferleri sağlayacak olan katma değeri yüksek ürün üretme hedefinden büyük bir hızla uzaklaşılmıştır. Uzun yıllar beton ekonomisine dayalı modelin geldiği nokta ağır bir ekonomik buhrandır.

Cumhuriyet, en kısa sürede ihracat odaklı ve katma değeri yüksek üretimi hedefleyen ancak istedikleri desteği alamayan sanayicimizin, üreticimizin "kimsesi" olmak zorundadır.

Cumhuriyet, adil bir vergi politikası ve gelir dağılımındaki eşitsizliğini giderici diğer politikalarla dar gelirlinin, emekçinin, alın terinin karşılığını alamayanların "kimsesi" olmak zorundadır.

Cumhuriyet, açlık sınırının altında aylık alan milyonlarca emeklinin "kimsesi" olmak zorundadır.

Cumhuriyet, taşeron işçilerin, kahveci esnafının, kuryelerin, apartman görevlilerinin, sağlık emekçilerinin, güvenlik güçlerinin, şehit ve gazilerin "kimsesi" olmak zorundadır.

Cumhuriyet, tek bir çocuğunu dahi yatağa aç sokuyorsa Cumhuriyet olma vasfını kaybetmiş demektir.

Cumhuriyet, yatağa aç giren çocuğun, çocuğu yatağa aç giren annenin ve babanın "kimsesi" olmak zorundadır.

Cumhuriyet, özgürce üretmek ve özgürce sergilemek, sahnelemek isteyen tüm sanatçıların, yazarların, yayınevlerinin, sinemacıların, gazetecilerin, düşün insanlarının, doğa ve hayvan hakları savunucularının "kimsesi" olmak zorundadır.

Cumhuriyet, yeniden mazlum milletlerin "kimsesi" olmak zorundadır.

Özetle Cumhuriyet, hep birlikte huzur içinde yaşayacağımız bir Türkiye'nin inşa edilmesidir. Kimsenin kendisini sahipsiz hissetmediği Türkiye'yi inşa ettiğimizde Mustafa Kemal Atatürk'ün "Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir" sözüne anlam kazandırmış oluruz. Bu yıl Cumhuriyetin ilanının 97. yılını kutlayacağız.

Cumhuriyetin 100. yılına sadece üç yılımız kalmış olacak. Unutulmasın ki Cumhuriyet, demokrasiye yürekten bağlı Atatürk ve arkadaşları tarafından kuruldu. Bize düşen, Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmaktır. Ben hiç şüphe duymuyorum ki, milletimiz ilk seçimlerde tercihini, 100. yılında Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmaktan yana kullanacaktır. Böylelikle çok kısa bir süre içinde geniş bir toplumsal mutabakatla hazırlanmış, darbe hukukundan arındırılmış, her türlü vesayetten uzak; cumhurbaşkanının mutlak tarafsızlığını, kuvvetler ayrılığı ilkesini esas alan yeni bir anayasaya kavuşacağız.

Cumhuriyet, tam anlamıyla ve eksiksiz olarak, kendisini geçmişte kimsesiz hisseden herkesin "kimsesi" olacak. Son bir söz olarak yeniden anımsayalım: "Tifodan kırılan şehirler, sakinleri hastalığa mahkûm olmuş kasabalar, nesli kesilmiş köyler vardı; şehitlerimizin üzerlerinde akbabalar dolaşıyordu; 400 bin asker hastalıktan ölmüştü; ordudaki sıtma vakası yüzde 40 seviyesindeydi" ancak Cumhuriyeti ilan etmeye hazırlanan Meclis, Anadolu'ya en kısa sürede doktor göndermenin de arayışı içindeydi.

O zor koşullarda Cumhuriyeti kuranlar hiçbir zaman umutsuzluğa teslim olmadı. Bizlerin de umutsuzluğa kapılma hakkı yok. Cumhuriyetimizin 97. yaşı kutlu olsun. İkinci yüzyıla giderken Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracak ve Cumhuriyetimiz gerçek anlamda kimsesizlerin kimsesi olacaktır... Bunu biz, hep birlikte başaracağız..."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.