SON DAKİKA
Hava Durumu

Parkinsona erkeklerde daha sık rastlanıyor

Parkinson hastalığının yavaş ilerleyici nörodejeneratif bir beyin hastalığı olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Çiğdem Şen, hastalığın çoğunlukla 60 yaş sonrasındaki kişilerde ve daha sıklıkla erkeklerde görüldüğünü söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2020 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2020 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Parkinsona erkeklerde daha sık rastlanıyor

Nöroloji Uzmanı Dr. Çiğdem Şen, Parkinson hastalığının tanıtımı, belirtiler, hangi yaş aralığında daha sık görüldüğü ve hastalığın tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Parkinson hastalığı yavaş ilerleyici nörodejeneratif bir beyin hastalığı olduğunu belirten Dr. Şen, "Beyinde dopamin üreten hücrelerin bozulması  sonucu ortaya çıkar. Dopamin üreten hücreler hareketlerin kontrolünden, uyumundan ve akıcılığından sorumludur. Dopamin miktarı azaldıkça parkinson hastalığının belirtilerinden olan ritmik olmayan, uyumsuz, akıcı olmayan ve titrek hareketler ortaya çıkar" dedi.

Erkeklerde daha sık rastlanıyor

Hastalığın çoğunlukla 60 yaş sonrası kişilerde görüldüğünü ifade eden Dr. Çiğdem Şen, "80 yaş üzerinde ise görülme sıklığı daha fazladır. 30 yaş altındaki kişilerde nadiren rastlanır. Genetik öyküsü bulunan kişilerde hastalık daha erken yaşlarda ortaya çıkar. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülmektedir. Kırsal yaşam, tarım ilaçları, kafa travması, besinlerle alınan hayvansal yağlar, obezite, fiziksel ve duygusal stres parkinson hastalığında risk faktörleri arasındadır" diye konuştu.

Parkinsonun, her hastada farklıdır ve farklı belirtilerle ortaya çıktığına işaret eden Nöroloji Uzmanı Dr. Çiğdem Şen, şöyle devam etti:

"Yüz ifadesinin değişmesi, duruş bozukluğu, yürürken bir kolun savrulmaması ,ellerde ve ayaklarda titreme, hareketlerde yavaşlama, bir bacağın aksaması veya öne sürüklenmesi,titreme, kaslarda kasılma, yürüme güçlüğü ve kaslarda sertlik gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Parkinson hastası birçok kişi ağrı, anksiyete ve depresyon gibi hareketle ilgili olmayan başka problemler de yaşar. Parkinson yavaş ilerleyen bir hastalık olduğundan, belirtiler ortaya çıkar çıkmaz nöroloji uzmanına başvurulmalıdır. Erken dönem tedavi hastalığın ilerleyişini yavaşlatarak, hastanın yaşam kalitesini arttırır.  Parkinson hastalığı tedavi ile tamamen düzelebilen bir hastalık değildir. İlaç kullanımı ile hastalığın belirtileri önemli oranda azaltılabilir. İlaçların ömür boyu düzenli kullanımı hastalığın ilerleyişi açısından önemlidir. Tedavi tümüyle hastanın yaşam kalitesini artırmak için planlanmalıdır. İlaç tedavisi dışında çok şiddetli titreme, hastalığın iyileşme-kötüleşme dalgalanmaları, ilaçlara bağlı yan etki gibi durumlarda parkinson hastalığında cerrahi tedavi olarak beyin pili ameliyatları yapılabilmektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.