SON DAKİKA
Hava Durumu

'Parçalı ay tutulması' altında romantizm

Ay'ın bakır renginde görüldüğü 'Parçalı ay tutulması' gerçekleşti. Astronomi meraklılarının bekledikleri tutulma, Türkiye'den de gözlendi. Yerli ve yabancı turistler tutulmayı Sultanahmet Camisi ile beraber izledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2017 23:27
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2017 23:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Parçalı ay tutulması' altında romantizm

Ay'ın bakır renginde görüldüğü 'Parçalı ay tutulması' gerçekleşti. Astronomi meraklılarının bekledikleri kısmi ay tutulması olarak nitelendirilen tutulma, Türkiye'den de gözlendi.

Çıplak gözle izlenebilen tutulma, saat 20.23'te başladı ve 22.28'e kadar sürdü.

Gölge konisi olarak bilinen tutulma "tam" olarak değil, "parçalı" olarak izlendi. Yarı gölge konisi olarak adlandırılan bu tutulmanın bilimsel adı Penumbral ay tutulması.

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nin açıklamasına göre; Ay ve Dünya'nın yörünge düzlemleri birbirileri ile çakışık olmadıklarından (aralarında 5°9′lık bir fark vardır) her kavuşum döneminde (29.5) gün bir tutulma gerçekleşmez. Ay tutulmasının gerçekleşebilmesi için, düğümler doğrusu (Dünya ve Ay'ın yörünge düzlemlerinin arakesitini birleştiren doğru) Güneş'e yöneldiği anda, Ayı'ın düğüm noktaları (Ay yörüngesinin düğümler doğrusu ile kesiştiği noktalar) üzerinde veya civarında olması gerekiyor. Bu durum, tutulmalarının seyrek gözlenen gök olayları olmasına neden oluyor.

En son ki tam tutulma 28 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşti. Bir sonraki tam tutulma 1 yıl sonra 27 Temmuz 2018 Cuma günü gerçekleşecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.