SON DAKİKA
Hava Durumu

Okulların hazırlıksız açılması salgında artışa yol açtı

Korona virüsü salgınının artış göstermesiyle okullar yeniden uzaktan eğitime dönüştürüldü. Okulların hazırlıksız başlatılmasının virüsün yayılmasında etkili olduğunu belirten eğitimciler, kimi müdürlerin okuldaki vakaları sakladığını söyledi. Özel okullardan devlete nakiller durduruldu.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2020 19:20
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2020 19:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Okulların hazırlıksız açılması salgında artışa yol açtı

Pelin AKDEMİR / BURSAPORT

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 21 Eylül'de seyreltilmiş eğitim modeliyle başlatılan yüz yüze eğitim, salgının artış göstermesi nedeniyle yeni alınan kararlarla 31 Aralık tarihine kadar uzaktan devam edecek. Bursa'da eğitimciler kararla birlikte virüsün öğrenciler ve eğitimciler arasında hızla yayıldığını belirterek okullardaki eksiklikleri dile getirdiler.

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy ve Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, seyreltilmişte olsa yüz yüze eğitimin hazırlıksız başlatılmasının salgının yayılımında ciddi etkisi olduğunu söyledi. Korona virüsü nedeniyle tedavi gören Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Cemalettin Ateş'in ölümü, Bursa'da öğretmen ve idari kadrolarda yaşanan ilk kayıp oldu.

"HER ŞEY YOLUNDAYMIŞ GİBİ GÖRÜNDÜ"

Pozitif vakaların ciddi rakamlara ulaşmasıyla hazırlıksız bir şekilde okulların apar topar kapatıldığını söyleyen Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "Biz okulların hazır olmadığı konusunda uyarımızı yapmıştık. Yeterli yardımcı personel yoktu. Temizlik için gerekli malzemeler temin edilmemişti. Öğretmenlere ve öğrencilere test yapılmamıştı. Dolayısıyla pozitif vaka olduğunu  bilmeden okullara gelen çok sayıda öğretmen ve öğrenci ister istemez hastalığı yaymış oldular." diye konuştu.

Toy, Bursa'da yaptıkları ilk tespitlerde 50 öğretmenin pozitif sonuç aldığını, daha sonra bu sayının gittikçe artarak pozitif öğretmen sayısının 100'lerle ve karantinadaki öğrenci sayısının binlerle ifade edildiğini belirtti. Okulların hazır hale getirilerek yüz yüze eğitimin olması gerektiğini vurgulayan Toy, "Okullar hazır olmadığı için kısa sürede salgın çok ciddi bir şekilde arttı. 'Okulum temiz' projesiyle okulların hijyen şartlarına uygun olduğu ispatlanacaktı. Ama çoğu yere denetçi gitmedi. Bakanlık daha düne kadar 'okullarımız çarşı, pazardan daha temiz' açıklaması yapıyorken şimdi neden okulları kapatma kararı aldılar? Kaç öğretmen pozitif? Kaç öğrenci pozitif, temaslı karantinada? Biz bu bilgileri öğrenmek istedik. Ama çağrılarımıza hiç karşılık gelmedi, sayılar açıklanmadı. Her şey çok yolundaymış gibi göründü." dedi. 

Yoğun bakımda ve çok sayıda öğretmenin karantinada olduğu bilgisini paylaşan Toy, "Bu vurdumduymazlık ve tedbirsizlik bir çok meslektaşımızın hayatına mal oldu. Öğrencilerimizi ve ailelerini ciddi sağlık sorunlarıyla başa başa bıraktı. Bir arkadaşımız entübe, durumu kritik." ifadelerini kullandı. 

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy

"UZAKTAN EĞİTİM FIRSAT EŞİTLİĞİ TEMELLİ OLMALI"

Uzaktan eğitimin fırsat eşitliği temelli olması gerektiğini belirten Toy, yaşanan sorunları aktardı:

"Tüm öğrencilerin aynı oranda uzaktan eğitime erişme konusunda bakanlığın tedbirler alması gerekiyor. Bir çok öğrenci eğitim sürecine dahil olamayacak. EBA dışında başka uygulamalar kullanıyoruz. Cep telefonuyla sınırlı internetle erişilebilecek bir sistem değil. İnternet alt yapısında sorunlar yaşanıyor. EBA kaç kez çöktü. Öğrenci evinden internete bağlanamıyorsa EBA destek noktalarını kullanacaktı ama bu olmadı. Sabahtan akşama kadar bilgisayar başındaki öğrencilerin pedagojik açıdan da çok sağlıklı yetişemeyeceğinden de endişe ediyoruz. Ders süreleri kısaltılıp, sayılar azaltılabilir."

Salgın sürecinde özel okullar ve devlet okulları arasında derinleşen farka dikkat çeken Toy, "Bütün öğrenciler, tüm konulardan sorumlu olarak sınava girmemeli. Özel okullar fiziki koşullar bakımından bu süreçte şanslıydı. Bizim sınıflarımız çok kalabalık ama özel okulların yarısı kadar yere sahip. Özel okulların ayrıca temizlik malzemelerine ulaşım sorunu olmadı. Özel okullarda okuyan çocuklar günde sekiz saat internete her türlü erişebildiler. Devletin okulların kapatılıp özel okulların açık kalması devam ederse bu, bizim cezalanmamız olur. Özel okullardan devlet okullarına nakil yapılması durduruldu. Bunu da anlamak mümkün değil. Kamusal eğitim haktır." değerlendirmesinde bulundu.

"OKULUN ADI ÇIKMASIN DİYE SAKLAYAN MÜDÜRLER VAR"

Her okulda abartısız korona virüsüne yakalanan öğrencinin ya da öğretmenin olduğunu söyleyen Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, "Okul Müdürleri utanılacak bir şeymiş gibi gizlemeye çalışıyor. 6,7, 10 vaka olan okullar var. Okulun adı çıkmasın, veliler paniklemesin diye saklamaya çalışıyorlar. Zaten veli biliyor bunu. Fabrikalardan aldığımız bilgilere göre yüzde seksen oranında pozitif vakalar var. Öğrencilerimizin velileri fabrikalarda çalışıyor. Veliler öğrenciye, öğrenciler okullara taşıyor." diye konuştu. 
Erdem, Türkiye genelinde 20'den fazla öğretmen veya okul idarecisinin korona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini, Bursa'da ise sadece kendilerine ulaşan 400'ü aşkın hastanın olduğunu söyledi. Okul giriş çıkışlarında velilerin okul önlerinde yoğunluk oluşturduğuna dikkat çeken Erdem, "Öğrencisini almak için bekleyen velilerin oluşturduğu kalabalık kendileri için büyük risk oluşturuyordu. Orta okul ve lise öğrencilerinin de toplu taşıma araçlarını kullanması bulaşı riskini artırıyordu. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de koşullar sağlanmadan okulların açılması vaka sayılarını artırmıştır." bilgisini paylaştı.

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem

"TEMASLI OLDUĞU HALDE OKULA GELEN ÖĞRENCİLER VAR"

Şartların olgunlaşması halinde yüz yüze eğitimin olmasını istediklerini kaydeden Erdem, "Bir çok okul dezenfektanları, ateş ölçerleri kendi imkanlarıyla temin etmeye çalıştı. Sağlıklı bir ateş ölçümü yapılamadı. Ateş ölçümü yapılsa bile tek başına belirleyici değil. Öğrenciler hasta temaslı karantinasında olduğu halde okula gelebiliyor. Velilerin bırakacak yeri olmadığı için çocuğu okula gönderiyor. Aldığımız duyumlara göre lisede pozitif olduğunu bilerek okula gelen öğrenci varmış." ifadelerini kullandı. 

Erdem, deprem riski nedeniyle yıkılan okulların yerine okul yapılamadığı için aynı okulu binden çok daha fazla öğrencinin kullandığı bir okulda yaşanan olayı şöyle aktardı:
"Sabahtan orta okulun öğleden sonra Anadolu lisenin kullanıldığı bir okulda, öğleden sonraya altı oturumluk sınav koymuşlar. Sınıfı havalandırma, temizleme, dezenfekte etme süresi yok. Maalesef oradan bir arkadaşımız pozitif çıktı. Eşi, çocuğu da pozitif çıktı. Biz bu şekilde uygulamanın sağlıklı olmadığı uyarısını yapmamıza rağmen okul müdürü sınavları yaptı. Okul müdürünün yaptığı bu tedbirsizlikten dolayı şikayetimizi Milli Eğitim Müdürlüğüne ileteceğiz."

"BAKANLIK ÖZEL OKUL SAHİPLERİNİ GÖZETEN TUTUM İÇERİSİNDE"

Geçen dönem uzaktan eğitimde yaşanan sorunların hepsinin devam ettiğini vurgulayan Erdem,  "Evde sadece bir kişi eğitim için internet ya da cihaz kullanmıyor. 4-5 kişinin aynı anda cihaz ya da interneti kullanması gerekebiliyor. Çocukların çoğu bilgisayar olmadığı için cep telefonu kullanmak zorundalar. Aile çalışıyorsa, evde cep telefonu da yoksa çocuk eğitime katılamıyor. Bakanlık 500 bin tablet dağıtacağını söylüyor. Bunlar da yardım kampanyalarıyla birlikte dağıtılacak. 10 milyondan fazla öğrencinin araç gerece ihtiyacı var. 500 binin tamamı dağıtılmış olsa bile ihtiyacı olan öğrenci sayısının yüzde 10'u bile karşılanmış olmuyor." dedi.

Genelgeyle özel okullardan devlet okullarına nakillerin kapatıldığını belirten Erdem, "Bakanlık yoksul aileleri ve öğrencileri düşünmek yerine özel okul sahiplerini gözeten bir tutum içerisinde. Seyreltilmiş olarak okullar açılmış olsa da bu süreçte hiç okula gelemeyen çocuklar oldu. Bu çocuklar ne olacak? Üniversite, lise giriş sınavlarına ilişkin nasıl bir düzenleme yapılacak? Müfredatın nasıl yetiştirileceği henüz netlik kazanmadı. Fakat okul idarelerinin sınav yapılmadan önce öğretmenlere bütün öğrencilerin geçer not alması için soruları kolay sormalarını salık verdiğini duyuyoruz." diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.