SON DAKİKA
Hava Durumu

Öğretmenlerin birinci sorunu ekonomik

Eğitim İş, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde 5 bin 514 öğretmenin katılımıyla yapılan anketle öğretmenlerin en önemli sorununun ekonomi olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 43'ü daha çok para kazanacağı bir iş bulması halinde mesleği bırakacağını ifade ediyor. Öğretmenlerin yüzde 59'i ise gelecekten ümitsiz.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2020 01:05
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2020 01:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Öğretmenlerin birinci sorunu ekonomik

24 Kasım Öğretmenleri Günü öncesinde her sene anket yapan Eğitim-İş, bu yıl yapılan anketin her zamankinden daha acı sonuçlar verdiğini açıkladı. 5 bin 514 öğretmenin katıldığı ankette, yüzde 47'si erkek, yüzde 53'ü kadın olan öğretmenlerin yüzde 12'si sendika üyesi değilken, yüzde 88'i eğitim iş kolunda bir sendikaya üye olduğunu bildirdi.

5 bin 514 öğretmenin katıldığı çevrimiçi görüşmelerle yapılan araştırmada, öğretmenlerin yüzde 83'ü maaşının düşük olması nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünüyor. Diğer tüm sebeplerle birlikte öğretmenlerin yüzde 93'ü öğretmenliğin saygın bir meslek olma özelliğini kaybettiği konusunda hemfikir.

Araştırmaya dahil olan öğretmenlerden ebeveyn olanların yüzde 63'ü çocuklarının gıda ihtiyaçlarını, yüzde 73'ü çocuklarının kılık kıyafet ihtiyaçlarını, yüzde 47'si çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamıyor.

Öğretmenlerin yüzde 43'ü daha çok para kazanacağı bir iş bulması halinde mesleği bırakacağını ifade ediyor. Öğretmenlerin yüzde 61'i gelirlerinin yetersizliği nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını ifade ediyor.

Öğretmenlerin yüzde 26'sı ek iş yapıyor

Ekonomik sorunların öne çıktığı araştırmada; öğretmenlerin yüzde 44'ü ev kredisi, yüzde 30'u araç kredisi, yüzde 25'i ise çocuklarının eğitimi için çektiği krediler ödüyor. Borç batağındaki öğretmenlerin yüzde 26'sı ek iş yapıyor, yüzde 29'u esnafa olan borcunu, yüzde 35'i şahıslara olan nakit borcunu ödemeye çalışıyor. Öğretmenlerin yüzde 37'si kredi kartlarının sadece asgari ödemesini yapabiliyor. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 3'ünün maaşında icra var, yüzde 8 'nin maaşına en az bir kez icra gelmiş ve yüzde 46'sı annesi, babası ya da arkadaşlarından yardım alarak ancak geçinebiliyor. Her ay borç alan öğretmenlerin oranı ise yüzde 22.

Öğretmenlerin yüzde 46'sı görevden alınma korkusu yaşadığını söylüyor. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 83'ü yönetici olmak için mutlaka torpile ihtiyaç olduğuna emin. Öğretmenlerin yüzde 48'i yöneticiler tarafından öğretmenlere siyasi baskı yapıldığını ifade etmiş.

Öğretmenlerin yüzde 60'ı gelecekten ümitsiz

Öğretmenlerin yüzde 59'u gelecekten ümitli olmadığını ifade ediyor. Öğretmenlerin sadece yüzde 15'i gelecekten ümitli olduğunu belirtiyor. 

Devlet okullarında eğitim niteliği düşüyor

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 83'ü devlet okullarında eğtimin niteliğinin gün geçtikçe düştüğünü söylüyor; yüzde 83'ü devlet okullarında niteliğin düşmesi nedeniyle özel okullara talebin arttığı tespitini yapıyor. Çocuğunu özel okula yollayabilen öğretmen oranı yüzde 15.

Öğretmenlerin yüzde 39'u Milli Eğitim Bakanı'nın eğitimin sorunlarını çözemeyeceğini, yüzde 16'sı kararsız olduğunu, yüzde 45'i ise çözebileceğini düşünüyor.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 80'i Covid salgını sürecinde Milli Eğitim Bakanlığını başarılı bulmuyor. Öğretmenlerin yüzde 80'i uzaktan öğretimin başarılı olmadığını ifade ediyor.

"En dikkat çekici veriler geçim sıkıntısı"

Araştırma sonuçlarını yorumlayan sendika Genel Başkanı Orhan Yıldırım, "Geleceğin mimarı olan öğretmenlerimizin nasıl bir çaresizlik çukuruna itildiği görülmektedir. Bu yılki araştırmamızda en dikkat çekici veriler, geçim sıkıntısına ilişkindir. Öğretmenlerin hepsinin borç batağında olduğu, bu borçlar yüzünden yarısından fazlasının psikolojisinin bozulduğu, kendi çocuklarının ihtiyaçlarını bile giderecek kadar ücret verilmediği bir ortamda eğitim ne kadar sağlıklı olabilir? Hamaset elden bırakmayan siyasilerin tabiriyle öğretmenlerimiz eğitimin dinamosu ise sormak lazım: motoruna yakıt koymadığınız ibr aracı kullanabiliyor musunuz?" ifadelerini kullandı. 

Milli Eğitim Bakanı ve hükümete seslenen Yıldırım, "Öğretmenler Günü için övgü düşünmeyi bırakın! Öğretmenler hamaset değil adalet istiyor! Daha ayın başında ay sonunu düşünürken eğitim vermek değil, emeğinin hakkını alarak, saygı görerek mesleğini icra etmek istiyor. Kendi alanında alınan kararların hiçbirinde söz sahibi yapılmayan, valisinden Cumhurbaşkanı'na kadar devletin her kademesinin azarlamayı hak gördüğü, dünyanın en önemli ve kutsal mesleklerinden birini yapıyor olmalarına rağmen insanca yaşayacak bir ücret ödenmeyen, kamudaysa yandaş yöneticiler tarafından baskı gören, özeldeyse açgözlü patronlar tarafından angaryalara maruz kalan öğretmenler, boş söz değil çözüm istiyor ve hak ediyor." açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.