SON DAKİKA
Hava Durumu

'Öfke günü'nde Trump protestosu

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, başta Kudüs ve Filistin toprakları olmak üzere tüm dünyada protesto ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2017 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2017 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Öfke günü'nde Trump protestosu

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıdığını açıklamasına tepkiler devam ediyor. Kudüs'de Mescid-i Aksa'da kılınan Cuma namazının ardından, Filistinliler ABD Başkanı Donald Trump'ın kararını protesto etti. Dünyanın birçok bölgesinde de ABD'nin bu kararına karşı eylemler yapılıyor. 

Bugünü 'Öfke Günü' ilan eden Hamas'tan yeni intifada çağrısı gelirken Kudüs, Batı Şeria'nın Ramallah, Nablus, Tulkerm, Kalkiliyye, Cenin, Beytullahim, Selfit ve El-Halil kentlerinde cuma namazı sonrası yürüyüşler düzenlendi.

Bir kişi hayatını kaybetti

İsrail askerinin gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtiliyor. Gösterilerde yüzlerce kişi yaralandı ve onlarca protestocu da İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Gazze sınırında bir protestocu hayatını kaybetti. 

Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre, Batı Şeria ve Kudüs'te düzenlenen gösterilere İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu 23 Filistinli yaralandı, 72'si atılan gazlar nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi.

Bazı göstericiler gözaltına alındı

İsrail polisi zaman zaman sert müdahalede bulunurken, bazı protestocular polisin fiziksel şiddetine uğradı. Atlı polis birlikleri ile göstericiler arasında yer yer kovalamaca yaşandı. 

İsrail polisinden şu ana kadar gözaltı sayısına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. 

İsrail polis helikopterinin uçuş yaptığı şehirde gerilim sürüyor.

Batı Şeria'daki gösterilere müdahale

Öte yandan ABD'nin Kudüs kararı, Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde de protesto edildi. İsrail askerleri El-Halil, Nablus ve Kalkiliyye'deki gösterilere müdahale etti. 

Batı Şeria'nın Ramallah, Nablus, Tulkerm, Kalkiliyye, Cenin, Beytullahim, Selfit ve El-Halil kentlerinde cuma namazı sonrası yürüyüşler düzenlendi. 

Nablus'ta silahlı Yahudi yerleşimciler yol kapattı

Öte yandan, bir grup silahlı Yahudi yerleşimcilerin Nablus'un güneyindeki ana yolu kapattığı öğrenildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Yahudi yerleşimciler cuma namazı sonrası Havvara-Beyta kavşağını kapattı.

Bölgede çok sayıda İsrail askerinin konuşlandığı ifade ediliyor.

23 Filistinli yaralandı, 72'si gazlar nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi

İsrail askerlerinin, ABD'nin Kudüs kararını protesto için Batı Şeria ve Kudüs'te düzenlenen gösterilere müdahalesi sonucu 23 Filistinlinin yaralandığı, 72'sinin atılan gazlar nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdiği bildirildi.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, gösterilere yapılan müdahaleler sonucu 1 Filistinlinin gerçek, 21'inin plastik mermiyle, diğer bir göstericinin ise darp sonucu yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, atılan gazlar sebebiyle 72 protestocunun boğulma tehlikesi geçirdiği kaydedildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.