SON DAKİKA
Hava Durumu

Nobel Ekonomi Ödülü'nü Thaler kazandı

Davranışsal iktisat teorisi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Amerikalı iktisatçı H. Thaler bu yılki Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibi oldu.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2017 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2017 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Nobel Ekonomi Ödülü'nü Thaler kazandı

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel anısına verilen, Sveriges Riksbanks (Merkez Bankası) Ekonomi Bilimleri Ödülü'nün bu yıl "davranışsal iktisat teorisine katkılarından dolayı" ABD'li iktisatçı Richard H. Thaler'e verildiğini açıkladı.

Akademiden yapılan yazılı açıklamada, "Thaler, psikolojik varsayımları ekonomik karar alma analizleriyle birleştirdi. Kısmi rasyonellik, sosyal tercihler ve öz-denetim yokluğunun sonuçlarını araştıran Thaler, bu gibi insani faktörlerin bireysel kararları ve piyasa süreçlerini sistematik olarak nasıl etkilediğini ortaya koydu." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Thaler'in katkılarının bireysel kararların analizinde ekonomi ve psikoloji bilimleri arasında köprü kurduğu, bilim adamının ortaya koyduğu görgül bulguların ve teorik kavramların "davranışsal ekonomi teorisi" olarak adlandırılan, bugün ekonomi araştırmalarını ve politikalarının derin şekilde etkileyen yeni ve giderek genişleyen bir çalışma alanı yarattığı kaydedildi.

Amerikalı ekonomist Richard H. Thaler, halen Chicago Ünivesitesi Booth İşletme Fakültesinde Davranış Bilimi ve Ekonomi Profesörü olarak görev yapıyor.

Yaklaşık 4 milyon liranın sahibi oldu

Thaler, ödülün yanı sıra 9 milyon İsveç kronu (yaklaşık 4 milyon lira) tutarında para armağanı kazandı. Bilim adamına Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde diploma ve altın madalya da verilecek.

Bilim dünyasının en prestijli ödülleri olan "Nobel"ler için adaylar, her bir bilim dalı için oluşturulan komitelerin üyeleri tarafından belirleniyor. Akademi üyelerinin yaptığı oylamada da oyların çoğunu alan aday, ödülün sahibi oluyor.

Nobel Ekonomi Ödülü

Nobel Ekonomi Ödülü, ilk kez 1968'te İsveç Merkez Bankası tarafından Nobel Ödülleri'nin kurucusu Alfred Nobel anısına verilmeye başlandı. 1969'dan bugüne 48 kez dağıtılan ödüllerden 18'si iki kişi, 6'sı da üç kişi arasında paylaştırıldı.

Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan 78 kişi arasında sadece bir kadın bulunuyor. Elinor Ostrom, 2009'da ödüle layık görülmüştü.

Nobel Ekonomi Ödülü'nün en genç sahibi, 1972'de 52 yaşındayken ödüle layık görülen Kenneth J. Arrow oldu. 2007'de Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen 90 yaşındaki Leonid Hurwicz, tüm alanlarda Nobel Ödülü verilen en yaşlı kişi olarak tarihe geçti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.