SON DAKİKA
Hava Durumu

'Nilüfer'in nüfusu bir milyonu geçmemeli'

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer'in 51 bin hektar alan üzerinde olduğunu belirterek, ilçede sağlıklı bir kentleşme ve yaşam için nüfusun bir milyonu geçmemesi gerektiğini söyledi. Şu an Nilüfer'in nüfusunun 425 olduğunu belirten Bozbey ilçedeki tarım alanlarının çokluğuna dikkat çekerek bunların korunması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2018 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2018 17:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Nilüfer'in nüfusu bir milyonu geçmemeli'

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 1999 yılından bu yana görevde olduğu sürede kentte yaşanan değişimi, ilçenin 13 mahallesinde düzenlenen otobüs turuyla basın mensuplarına yerinde anlattı. İlçenin büyük bir değişim yaşadığını ifade eden Bozbey, bunun sağlıklı olması için çaba harcadıklarını söyledi.

Biri iki katlı olmak üzere iki otobüsle gerçekleştirlen Nilüfer turunda şoförün yan koltuğuna oturan Bozbey elinde mikrofonla görev süresi içinde ilçede yaşanan değişimi anlattı. Basın turuna CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal ile Belediye Başkan Yardımcıları ve Belediye Meclis üyeleri katıldı.

Mustafa Bozbey'in Nilüfer'deki dördüncü döneminin dördüncü yıldömünde basınla gerçekleştirdiği gezi tarihi Gümüştepe (Misi) Mahallesi'nde başladı. Ardından Çamlıca, Beşevler, Demirci, Üçevler, 23 Nisan, Altınşehir, 29 Ekim, Yüzüncüyıl, 19 Mayıs, Görükle, Balat ve Karaman Mahallesi'ne yapılan turda Bozbey, tamamlanan, yapılmakta olan projeler ile planlaması yapılan alanlara ilişkin bilgiler verdi.

'İlçenin nüfusu hızla artıyor'

Nilüfer'in nüfusunun 1999 yılında 99 bin 323, 2014 yılında 332 bin 235 iken 2017 yılında 424 bin 909'a çıktığına dikkat çeken Başkan Bozbey, ilçe nüfusunun 2032'de 1 milyon 200 bin olmasının beklendiğini ifade etti. Ancak Bozbey, 51 bin hektar alana sahip olan Nilüfer'in nüfusunun 1 milyonu geçmemesinin ilçede sağlıklı bir yaşam ve tarım alanlarının korunması açısından önemli olduğunu söyledi.

Hızlı nüfus artışına cevap verecek hizmetleri hayata geçirdiklerini ifade eden Bozbey, göreve geldiği 1999 yılından bu yana Nilüfer'de 5 kültürevi, 5 kütüphane, 13 spor merkezi, 63 halı saha, 149 kilometre bisiklet yolu, 26 kilometre koşu ve yürüyüş yolu yaptıklarını, 41 olan park sayısını da 261'e çıkardıklarını söyledi.

En büyük amaçlarının Nilüfer'i gülümsetmek olduğunu söyleyen Bozbey şöyle devam etti:

"Nilüfer'in eğitim, bilim, kültür, sanat ve spor kenti olması konusunda her dönemde yapmış olduğumuz hizmet artışlarını, son dönemde de sürdürdük. 19 yıl kolay değil. Bir çocuk düşünün; doğuyor, ilkokulu, ortaokulu ve liseyi bitirip, askerlik çağına geliyor. Emek verdiğimiz bir kent. Doğumundan ölümüne hizmet ürettiğimiz bir kent. 4 yıl bizim için çabuk geçiyor. Çünkü sürekli hizmet üretiyoruz. Bunu, İnsani Gelişme Vakfı'nın yapmış olduğu araştırma sonuçlarında, almış olduğumuz ödüllerde ve vatandaşlardan gelen olumlu dönüşlerde görebiliyoruz."

'Nilüfer Bursa'nın merkezi haline geldi'

19 yıldır değişimi yönettiklerini vurgulayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu süreçte Nilüfer'in, Bursa'nın merkezi haline geldiğini ifade etti. Başkan Bozbey, "4 yılda da çok şey değişti ama 19 yıla baktığımızda Nilüfer, Bursa'nın merkezi oldu. Değişimi yöneten bir kentin, kent yöneticisi olarak bu hizmet yarışında bizlerle birlikte olanlara şükran borçluyum. Bundan sonra da aynı hizmet anlayışımızı, kalan süreç içinde en iyi şekilde değerlendirmeye devam edeceğiz. Amacımız, Nilüfer'de insanların tamamının gülümsemesini sağlamak. 'Gülümseyin Nilüfer'desiniz' diyoruz. Bu çok büyük bir iddia. Herkesi gülümsetme anlayışımız var. Çünkü her şeye insan odaklı bakıyoruz. Her projeye, 'İnsan bu projeden nasıl faydalanır' ya da 'Bu proje insana nasıl fayda sağlar' yönüyle hareket ediyoruz. Bunu yaptığınızda da zaten insanın mutluluk endeksinin yükselmesine vesile oluyorsunuz. Bunu yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Değişime devam ediyoruz" diye konuştu.

'Kentsel yenilemede yanlıştan dönüldü'

Tur sırasında özellikle Ataevler Mahallesi'nde gerçekleşen kentsel yenilemeye de dikkat çeken Bozbey bu konuda büyük bir yanlıştan dönüldüğünü belirterek şunları söyledi:

"Biz, kentsel yenileme diyoruz. Bursa'da kentsel dönüşüm yanlış başladı. Şimdi yanlıştan dönüldü. Doğrusu da buydu. Binalar depreme dayanıksızsa bir kent elbette yenilenebilir. Buradaki şart, oradaki nüfus yoğunluğunu artırmamaktır. İnsanlar şuan huzursuz. Yapılan inşaatları gören daire sahipleri, dairelerini satıp başka yerlere taşınmayı düşünüyorlar. Biz, bunu daha önce kendilerine söyledik. Sonuçta biz haklı olduk ama şuanda haklı olmanın bir kıymeti yok. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde önemli bir adım atıldı. Yıkılan binalar, önümüzdeki süreçte de ruhsatlandırılacak. Ancak bu konuda kamu adına da mutlaka bir fayda sağlanması lazım. Yeter ki artan nüfus kadar, kamu alanı da oluşturulabilsin. Bundan sonra imar kanununa göre hareket edileceğine hiç kimsenin şüphesi olmasın."

Recep Altepe'nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde uygulanmaya başlanan 0.50 emsal artışının Nilüfer'de bina yoğunluğunu artırmaya başladığına dikkat çeken Bozbey, 4-5 katlı binaların 10-15 katlı binalara dönüştüğünü belirterek, "Biz kentsel yenilemeye karşı değiliz ancak bu sosyal donatılar ve kamuya ait alanlar ve yeşil alanları ile birlikte olmalı. Biz parsel bazlı değil mahalle bazlı bir kentsel yenilenmeden yanayız." dedi.

Mustafa Bozbey basın mensuplarına tur otobüsünden Nilüfer'i anlattı

Alinur Aktaş'a teşekkür

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a, önerileri konusunda gösterdiği  duyarlılık için teşekkür eden Başkan Mustafa Bozbey, bugüne kadar Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne yaptıkları taleplerin kentin geleceği adına yapıldığının altını çizdi. Başkan Bozbey, "Oluşacak sorunlarla Büyükşehir Belediyesi de boğuşacak. Bunun yaşanmasını istemiyoruz. Onun için bu taleplerimizi dikkate almasından dolayı kendisine teşekkür ediyorum" dedi.

Bir barış projesi; Anadolu Arastası

Basın mensuplarıyla birlikte Nilüfer Belediyesi'nin 'Barış' projesi olan Anadolu Arastası'nı da gezen Başkan Bozbey, projede kaba inşaatın yüzde 80'inin tamamlandığını belirtti. Anadolu Arastası'nın aynı zamanda bir 'Türkiye' projesi olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, "Anadolu Arastası, bizim uzun soluklu projelerimizden biri. Belirli bir noktaya geldik. Burada, 81 ilin yaşayan binalarının aynısını yapıyoruz. Bunun yanında Kafkaslar'ı ve Balkanlar'ı da projeye dahil ettik. Yani, Kafkaslar'dan, Balkanlar'a bir barış projesini inşa ediyoruz. Bu proje, iç ve dış turizmi de tetikleyen bir proje olacak. Buraya gelen insanlar, bir Mardin evini, Maraş evini, Edirne evini gördüğünde, şehirlerine gidip evleri yerlerinde aslını görmek isteyecektir. Dünyada ses getirebilecek bir proje. Nilüfer Belediyesi'nin maliyet açısından en büyük projesi. 100 milyonun üzerine çıkabilecek bir bedeli var. Kaba inşaatlarının tamamlanmasının ardından, ince işçilikte kullanılacak malzemelerin mahallinden getirilmesi için çalışıyoruz. Taşı, ahşabı hatta kerpici, bulunduğu bölgeden getirmeye çalışıyoruz. Bu, süremizi belki aksatabilir. Bu konuda Anadolu Arastası Kooperatifi'ne üye derneklerimizden, valilerimizden ve belediye başkanlarımızdan destek istedik. Olumlu dönüşler aldık. Onlar tarafından bu ürünlerin nakledilmesi mümkün olduğunda, Anadolu Arastası projemiz çok rahatlıkla hedeflenen sürede tamamlanacak ve Türkiye, çok önemli bir projeyi kazanmış olacak. Çok onurlandığım bir proje bu. Hayalim olan projelerden bir tanesiydi" ifadelerini kullandı.

İbrahim yazıcı Stadı 7 Mayıs'ta açılıyor

'İbrahim Yazıcı Stadı örnek olacak'

Başkan Mustafa Bozbey'in, basın mensuplarıyla birlikte yaptığı turun adreslerinden bir tanesi de Nilüfer Belediyesi İbrahim Yazıcı Stadyumu oldu. Stadyum hakkında basın mensuplarına detaylı bilgiler veren Başkan Mustafa Bozbey, "İbrahim Yazıcı, Bursaspor'u şampiyon yapan bir başkan. Burası da onun adının verildiği bir tesis. Nilüfer Belediyesi olarak, bir sorumluluk üstlendik. Bu tesise İbrahim Yazıcı adını vererek, şampiyon başkanın ismini ölümsüzleştirmek istedik" dedi. İbrahim Yazıcı Stadyumu'nun, çok kapsamlı ve örnek bir tesis olduğunun altını çizen Başkan Bozbey şöyle devam etti: "Burayı, sadece bir stadyum olarak görmemek gerekiyor. Konaklama üniteleriyle, çalışma ve toplantı salonlarıyla çok kapsamlı bir tesis. Futbolun yanı sıra 6 ayrı branşta çalışmaların yapılabileceği salonlarımız mevcut. Burayı, İbrahim Yazıcı ismini gelecek kuşaklara aktaracak önemli duygusal bağ olarak değerlendiriyoruz."

İbrahim Yazıcı Stadyumu'nun açılış kurdelesini Yazıcı Ailesi ile birlikte, merhum başkan İbrahim Yazıcı'nın ölüm yıl dönümü olan 7 Mayıs tarihinde keseceklerini belirten Başkan Mustafa Bozbey, açılışta, şampiyon takımın futbolcularından teknik heyetine kadar bütün  kadroyu görmek istediklerini de dile getirdi. Başkan Bozbey şöyle konuştu: "Türkiye'deki spor camiasını da açılışımıza bekliyoruz. Özellikle o dönemdeki futbol takımının teknik heyeti dahil tamamını burada görmek istiyoruz. Bunun yanında o dönemdeki spor kulüplerinin başkanlarını ve antrenörlerini de görmek istiyoruz. Çünkü böyle bir şampiyonluğu bu kente sunan bir başkanı, en iyi şekilde anmamız gerekiyor. Burası bile az diye düşünüyorum."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.