SON DAKİKA
Hava Durumu

Nilüfer'de çocuklar maviye büründü

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe, maviye bürünerek katılan yaklaşık 500 çocuk, haklarına dikkat çektiler.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2018 22:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2018 22:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Nilüfer'de çocuklar maviye büründü

Bursa'da 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ne dikkat çekmek isteyen Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi üyeleri, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'ndan Nilüfer Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyerek haklı taleplerini dile getirdi. 500'ü aşkın çocuğun katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş, Nilüfer Kent Konseyi önünden başladı. Ellerinde dövizler ve mavi balonlarla birlikte Nilüfer Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen çocuk hakları savunucuları, şarkılar söyleyerek sloganlar attı.

Yürüyüşün sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile bir araya gelen çocuklar, meydana kurulan sahneden haklarını dile getirdi. Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Sevin Eda Arslan, "Dünya Çocuk Günü'nde UNİCEF tüm dünyadaki çocukları ve büyükleri çocuk haklarını desteklemek için maviye bürünmeye çağırıyor. Bugün bizler de maviye bürünerek çocuklar için daha parlak bir geleceğe inandığımızı dile getiriyoruz. Bizim yaşımız küçük olabilir, hata yapabiliriz, deneyimsiz olabiliriz, bilgimiz yeterli olmayabilir, gücümüz yetmeyebilir, bazı şeyleri anlamıyor olabiliriz ama kesin olan bir şey var, bizim haklarımız var. Sağlıklı gıdalara ve temiz suya erişme ve temiz bir çevrede yaşama hakkımız var. Oyun oynamaya, dans etmeye, spor yapmaya, konserlere gitmeye, kitap okumaya hakkımız var. Ailemizle birlikte güvenli bir evde yaşama hakkımız var. Ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti alma hakkımız var. Bizimle ilgili konularda fikrimizin sorulmasına hakkımız var. Düşünme, hayal kurma ve kendimizi özgürce ifade etme hakkımız var. Barış ortamında yaşamaya, her türlü şiddetten ve savaştan korunmaya hakkımız var. Bizim yaşamaya hakkımız var ve yaşamımızın korunması bizim en temel hakkımız" dedi.

Kent yönetimine katılımın da bir hak olduğunu söyleyen Sevin Eda Arslan, çocukların kentleri yetişkinlerden daha fazla kullandığını söyledi. Arslan, "Parklar, sokaklar, kültür merkezleri, spor merkezleri, okullar, evler. bizler her yerdeyiz ve bizim için yapılan yerlerin nasıl kullanılması gerektiğine dair kullanıcılar olarak bizim de fikirlerimiz var. Bu nedenle Çocuk Meclisi'ndeki çalışmalarımız kentsel mekanların ve bizlerin başlıca kullanıcılar olduğu kamusal alanların tasarımında bizlerin de söz hakkı olmasını sağladı. Haklarımız öğretilmekle kalmayıp yaşatıldığı kent olan Nilüfer'de, biz çocuklar karar alma süreçlerine katılarak Oyun Engel Tanımaz Parkı'nı ve Çamlıca Mahallesi'nde Lale Sokağı'nı Çocuk Sokağı olarak anasınıfı arkadaşlarımızla birlikte biz çocuklar tasarladık. Bizlerin görüş ve önerilerine saygı duyarak süreçlere dahil olmamızın yolunu açan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'e Nilüfer'in katılımcı çocukları olarak çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu. 

BOZBEY: ÇOCUKLARIN KATILIM HAKKINI KULLANMALARINI ÖNEMSİYORUZ

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Nilüfer'deki çocukların katılım hakkını kullanmalarını önemsediklerini belirtti. Bozbey, "Demokrasi kenti Nilüfer'de bu hakkınızı kullanmanız için Nilüfer Belediyesi olarak, Nilüfer Kent Konseyi'yle birlikte şimdiye dek olduğu gibi bundan sonra da yanınızda olacağız. Çocuk haklarına, kanunen veya ahlaki olarak, dünya üzerindeki tüm çocuklar doğuştan sahiptir. Bugün siz de haklarınız için yürüdünüz.  Bu kavram, "eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma" gibi hakların hepsini birden tanımlar. Çocuk hakları evrenseldir. Biz Nilüfer'de tüm bu hakları sahiplenirken, onu bir adım daha ileriye taşımak istiyoruz. Çocuklarımızın "katılım hakkı"nı kullanmalarını da önemsiyoruz. Sizden isteğim, bu hakkı sonuna kadar kullanmanız.  Dileğimiz, kent için, kendi hakları için Çocuk Meclisi'ne aktif olarak katılan çocukların sayısının artması yönünde" dedi. 

 "DÜNYAYI GELECEĞE BİRLİKTE TAŞIYACAĞIZ"

Çocuklardan isteğini dile getiren Başkan Bozbey, "Sizlerden ödünç aldığımız bugünümüzü, mutlu yarınlar haline getirebilmek çabası içerisindeyiz. Sizlerden isteğim, bu amaca elinizden gelen katkıyı yapın. Nilüferli her çocuk bir sanat dalıyla ilgilensin, biz müzik aleti çalsın ve en az bir spor dalında kendisini yetiştirsin. Çocuklarımızın kendilerinden emin bireyler olarak büyümesi; ne istediğini bilen, özgürlüğüne ve seçimlerine sahip çıkan gençler olarak yetişmesi ve kentimizi, ülkemizin geleceğini, bilimin ve aklın yapı taşlarıyla oluşturması çok önemli. Birlikte güzel bir geleceğe ulaşabilmek ve her çocuğumuzun eşit haklar ve olanaklara kavuşabilmesi umuduyla, Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutluyorum ve hepinizi çok seviyorum" şeklinde konuştu.

Nilüfer Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar RitimOda ile Çocuk Hakları Atölyesi'ne katıldı. Etkinliğin sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de çocuklara kitap dağıttı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.