Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi değeri bulunan eserlerin gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması amacıyla konservasyon çalışmalarına ağırlık veriyor. Tarihi cami ve türbelerin depolarından çıkan yüzlerce yıllık geçmişi bulunan ve çoğu parçalanmış haldeki sanduka örtüleri, sancak, kaftan gibi mukaddes emanetleri konservasyonla bakım onarımdan geçiren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de tahrip olmuş el yazması eserleri geleceği taşıyor.
Bursa'ya kazandırılan Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi'ne bağışçılar tarafından verilen yüzlerce yıllık geçmişe sahip el yazmaları, konservasyon atölyesinde üzerindeki mikroorganizmalardan arındırılıyor, sayfaların tahrip olmuş bölümleri aslına uygun olarak onarılıp, daha uzun yıllar kentin hafızasına katkı sunması sağlanıyor.
Kitap doktorluğu
Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi'ndeki konservasyon çalışmalarını yürüten Sanat Tarihçisi ve Konservatör Hüseyin Gürsel Bilmiş, müzeye gelen eserleri, sergilemeye hazır hale getirmeye çalıştıklarını söyledi. Yaptıkları işi bir nevi 'kitap doktorluğu' olarak tanımlayan Bilmiş, "Her hastanın doktora geliş sebebi farklı olduğu gibi doktorun ona bakış yöntemi de farklıdır. Gelen kitapların niteliği itibariyle bizim de bakışımız farklı oluyor. Her eski kitap bir hasta ve biz de hastalığın niteliğine göre müdahale yapıyoruz. Başı ağrıyan bir kitaba biyopsi yapamazsınız. Bunlar yazma ve nadir bulunan eserler. 1000 yıllıktan tutun 100 - 150 yıllık eselerin onarımı ve yıllık periyodik bakımlarını yapıyoruz" dedi.
El yazması eserlerin önemli bir hafıza olduğunu her eserin kendi öyküsünün bulunduğunu ifade eden Bilmiş, bazen hiç bilinmeyen bir konunun eski bir el yazmasının arkasına not edildiğine tanık olduklarını vurguladı. Toplumların hafızası olan bu eserlerin mutlaka korunması gerektiğini dile getiren Bilmiş, "Bu eserler kaybolduğu an hafızamızı kaybetmiş oluyoruz. Bu eser günümüze kadar gelmiş, atalarımız bize kadar ulaştırmış, önemli olan biz ne yapabileceğiz. Bursa Büyükşehir Belediyesi bu konuda Türkiye'de öncü konumda. Yurt dışında özel müzelerde gördüğünüz esere bakış, burada da var. Dolayısıyla eserin önemi bilindiği zaman onun problemlerine yönelik çözüm arama noktasında belediye öncü oluyor. Biz de elimizden geleni ortaya koyuyoruz . Toplumsal hafızanın korunması için bu müze çok önemli" diye konuştu.
Bilmiş, bakım ve oranımı yapılmış eserlerin, uygun saklama koşulları sağlandığında 1000 yıl daha yaşayabileceğini de sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
1 Aralık'tan bu yana kendilerinden haber alınamayan ...
Kayıp dağcının eşi: Yaşadıklarına inanıyorumUludağ'da zirveye doğru yürüyüşe çıktıktan sonra kay...
Yılın son konseri; Ateş ve Balkır'dan türkü ...Nilüfer Belediyesi'nin "Nida Ateş'le Buluşmalar" adı...
Balıkesir'de deprem fırtınası; Bursa'da da h...Balıkesir ve çevresi bu gece peşpeşe meydana gelen d...
11 yaşındaki Gülsüm: Benim babamı kim öldürdü?Çorlu'da 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 340 kişin...
'Türkiye'den kalkmışlardır teröriste ödül ve...Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nobel edebiyat ödülünün Sırp ...
Deniz Seki Bursa'da hayranlarıyla buluştuŞarkıcı ve besteci Deniz Seki, "Biraz Sezen, Biraz B...
Deprem korkusu; Vatandaşlar sokaklarda sabah...Balıkesir'de peşpeşe meydana gelen sarsıntılarla pan...
Çarpana Dokuma Kursu eserleri sergiye çıktıBursa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün açtığı Çarpa...
İki kardeşin alacak-verecek kavgası; 1 yaralıBursa'nın İnegöl ilçesinde alacak verecek meselesi y...
TOFAŞ gruptan çıkma şansını son maça bıraktıTOFAŞ Erkek Basketbol Takımı, ULEB Avrupa Kupası B G...
Arkadaş cinayeti davasında karar çıktıBursa'nın İnegöl ilçesinde arkadaşını tabancayla vur...
Uyuştucu operasyonunda 28 şüpheli tutuklandıBursa ve İstanbul'da uyuşturucu satıcılarına yö...
İnegöl'de sigara izmaritlerinden ibretlik he...Bursa'nın İnegöl ilçesinde sigara izmaritlerinin çev...
Kayıpları aramada 10. gün; Bir baton daha bu...Uludağ'da kaybolan iki kişiye ilişkin yürütülen aram...