SON DAKİKA
Hava Durumu

Müzelik el yazmalarına yoğun bakım tedavisi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, yüzlerce yıllık geçmişi olan el yazması eserleri konservasyonla gelecek kuşaklara aktarıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kuran ve El Yazmaları Müzesi'ndeki eski eserleri ağır hasta olarak kabul edip, doktor titizliğinde müdahale eden Sanat Tarihçisi ve Konservatör Hüseyin Gürsel Bilmiş, onarımı yapılan bir eserin uygun koşullar sağlandığında 1000 yıl daha yaşayabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2019 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2019 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Müzelik el yazmalarına yoğun bakım tedavisi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi değeri bulunan eserlerin gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması amacıyla konservasyon çalışmalarına ağırlık veriyor. Tarihi cami ve türbelerin depolarından çıkan yüzlerce yıllık geçmişi bulunan ve çoğu parçalanmış haldeki sanduka örtüleri, sancak, kaftan gibi mukaddes emanetleri konservasyonla bakım onarımdan geçiren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de tahrip olmuş el yazması eserleri geleceği taşıyor.

Bursa'ya kazandırılan Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi'ne bağışçılar tarafından verilen yüzlerce yıllık geçmişe sahip el yazmaları, konservasyon atölyesinde üzerindeki mikroorganizmalardan arındırılıyor, sayfaların tahrip olmuş bölümleri aslına uygun olarak onarılıp, daha uzun yıllar kentin hafızasına katkı sunması sağlanıyor.

Kitap doktorluğu

Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi'ndeki konservasyon çalışmalarını yürüten Sanat Tarihçisi ve Konservatör Hüseyin Gürsel Bilmiş, müzeye gelen eserleri, sergilemeye hazır hale getirmeye çalıştıklarını söyledi. Yaptıkları işi bir nevi 'kitap doktorluğu' olarak tanımlayan Bilmiş, "Her hastanın doktora geliş sebebi farklı olduğu gibi doktorun ona bakış yöntemi de farklıdır. Gelen kitapların niteliği itibariyle bizim de bakışımız farklı oluyor. Her eski kitap bir hasta ve biz de hastalığın niteliğine göre müdahale yapıyoruz. Başı ağrıyan bir kitaba biyopsi yapamazsınız. Bunlar yazma ve nadir bulunan eserler. 1000 yıllıktan tutun 100 - 150 yıllık eselerin onarımı ve yıllık periyodik bakımlarını yapıyoruz" dedi.

El yazması eserlerin önemli bir hafıza olduğunu her eserin kendi öyküsünün bulunduğunu ifade eden Bilmiş, bazen hiç bilinmeyen bir konunun eski bir el yazmasının arkasına not edildiğine tanık olduklarını vurguladı. Toplumların hafızası olan bu eserlerin mutlaka korunması gerektiğini dile getiren Bilmiş, "Bu eserler kaybolduğu an hafızamızı kaybetmiş oluyoruz. Bu eser günümüze kadar gelmiş, atalarımız bize kadar ulaştırmış, önemli olan biz ne yapabileceğiz. Bursa Büyükşehir Belediyesi bu konuda Türkiye'de öncü konumda. Yurt dışında özel müzelerde gördüğünüz esere bakış, burada da var. Dolayısıyla eserin önemi bilindiği zaman onun problemlerine yönelik çözüm arama noktasında belediye öncü oluyor. Biz de elimizden geleni ortaya koyuyoruz . Toplumsal hafızanın korunması için bu müze çok önemli" diye konuştu.

Bilmiş, bakım ve oranımı yapılmış eserlerin, uygun saklama koşulları sağlandığında 1000 yıl daha yaşayabileceğini de sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.