SON DAKİKA
Hava Durumu

MMO'dan uyarı: Sessiz gelen ölüme dikkat!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli, Çarşamba günü lodos beklentisi nedeniyle Bursalı vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2020 23:36
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2020 23:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
MMO'dan uyarı: Sessiz gelen ölüme dikkat!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı kamuoyunu uyardı.

T.C Bursa Valiliği tarafından yayımlanan, "Eskişehir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce yapılan son değerlendirmelere göre; İlimizde Çarşamba (26.02.2020) günü, rüzgarın güney ve güneybatı (kıble ve lodos) yönlerinden (40-60 km/saat) kuvvetinde, Perşembe (27.02.2020) günü ise(70/100 km/saat) kuvvetli fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı zehirlenmesi ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir." uyarı mesajına ilişkin Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemleri kamuoyu ile paylaştı.

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemler şöyle:

-Baca gideriniz açık bile olsa, odanızın havalandırılması uygun bile olsa lodoslu havalarda ısıtıcılarınızı yakmayın.

-Üşüseniz bile sobanın yandığı odada uyumayın.

-İçeri soğuk, toz, koku giriyor diye menfezleri kapatmayın, gerekli noktalar menfez takın.

-Karbonmonoksit dedektörleri kullanın.

-Aspiratörleriniz ile bacalı kombi ve şofbenlerinizi aynı bacaya bağlamayın.

-Bacalı şofbenlerinizi banyolarınıza yerleştirmeyin.

-Eskimiş baca borularını kullanmayın.

-Soba baca boruları en kısa mesafeden bacaya bağlamayın.

-Bacaların düzenli temizliğini yaptırın.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nden verilen uyarı mesajında, "Karbonmonoksit zehirlenmesi acil tedavi gerektiren bir zehirlenmedir. İlk yapılması gereken, hastanın zehirli ortamdan hemen uzaklaştırılması ve saf oksijen verilerek hastaneye kaldırılmasıdır. Mümkün olan en kısa zamanda acil yardım ekiplerine haber verilmesi hayat kurtarıcı, sakatlık riskini azaltıcı ve hastanın yoğun bakımda kalma süresini azaltıcı etkiye sahiptir. Bu anlamda zehirlenmelerde ilk 24 saat çok önemlidir." denildi. 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, "Karbonmonoksit sonucu zehirlenmeler başta olmak üzere ev kazaları 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu içine dahil edilmesidir. Bu tür olayların gerçek nedenlerini ortaya çıkarmak üzere soruşturma açılmalı, ihmali görülenler ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılmalıdır." açıklamasında bulundu. 

TMMOB Bursa Şubesi, ölümlü ve acı olayların yaşanmaması için ilgili tüm kurum, kuruluşlar ile kamuoyunu alınabilecek önlemler konusunda daha duyarlı olmaya davet etti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.