SON DAKİKA
Hava Durumu

Migren bayramda tatil keyfinizi kaçırmasın

Özlemle bekenen Ramazan bayramı tatiline sayılı gün kaldı. Tatil uzun, haliyle pek çok kişi için yol da uzun. Migren hastalarının uzman tavsiyelerine kulak vermesinin tam zamanı.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2019 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2019 13:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Migren bayramda tatil keyfinizi kaçırmasın

Özlemle beklenen Ramazan bayramı tatili geldi. Pazartesiyi alanlar, cumayı ekleyenler, tatillerini dokuz güne çıkarmanın keyfini şimdiden hissediyor. Bir kısmı evde kalmayı tercih etse de, epey kişi yollara düşmek için hazırlanıyor. Ama migreni olanlar dikkat! Tatili ağrılarla cebelleşmeden geçirmek için uzman tavsiyelerine kulak verme zamanı.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, özellikle sıcak tatil yörelerine giden migren hastalarında bazı faktörlerin migren ağrılarının tetiklenmesine neden olabileceği uyarısında bulunarak, "Bunların en başında uyku düzeninde meydana gelen değişiklikler gelir. Bu değişiklikler migren ataklarını tetikleyebiliyor. Gerek alışılagelmiş saatten geç yatma, gerekse de geç uyanma migrenliler için risk faktörü. Daha önceden uykusuzluk, fazla uyuma gibi durumların başağrısını tetiklediğini bilen hastalarımız uykularına son derece dikkat etmelidir. Mümkün olduğunca genel yaşam düzenlerine sadık kalmalıdırlar. Aksi halde migren  tatillerini olumsuz yönde etkileyebilir" dedi.

Tatil yörelerine gidecek hastaların bir grubunda parlak güneş ışığının da baş ağrısına yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Necdet Karlı, bu hastaların da özellikle saat 11.00 ile 17.00 arasında dışarıda bulunmamalarını önerdi. "Bir diğer konu da uzun süreli yolculuklar. Bir grup migren hastamızda uzun süreli yolculuklar migren atağını tetikleyebiliyor" diyen Prof. Dr. Karlı, uzun yolculuklarda hastaların öğünlerine ve susuz kalmamaya dikkat etmeleri, sık sık mola vermeleri, ağrı atakları için yanlarında ağrı kesici bulundurmaları gerektiğini belirtti. Karlı, "Yolculuk sırasında migren atağı başlarsa ağrı hafifken doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilacı alabilirsiniz.  Eğer özel aracınızla seyahat ediyorsanız ve ağrınız olursa aracı mutlaka başka biri kullanmalı. Çünkü migren sadece ağrıya neden olmaz. Algı ve dikkat problemlerine de neden olur. Sizin ve sevdikleriniz için çok tehlikeli olabilecek böyle bir durumdan mutlaka kaçınmalısınız. Mola verebiliyorsanız bir mola verip dinlenip uyumak ağrınızı azaltabilir veya kesebilir." ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.