SON DAKİKA
Hava Durumu

Merkez Bankası faizi sabit tuttu, döviz fırladı

Merkez Bankası, piyasadaki artırım beklentilerinin aksine bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 10,25'te sabit tuttu. Merkez Bankası'nın bu kararı üzerine dolar ve euro yeni tarihi zirveler yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2020 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2020 16:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Merkez Bankası faizi sabit tuttu, döviz fırladı

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 10,25'te sabit tuttu. Piyasalarda faizlerin bir miktar daha artırılacağı yönündek beklentiler bu kararla boşa çıkarken Merkez Bankası'nın bu kararı üzerine döviz fiyatları hızla yükselişe geçti.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Likidite yönetimindeki esnekliğin arttırılmasına ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar verildi. Para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe giderek GLP faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar verildi."

Son dönemde atılan politika adımlarıyla birlikte ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğilimi belirginleştiğinin belirtildiği açıklamada, "Para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla finansal koşullarda belirgin bir sıkılaşma sağlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Döviz kurları zirve yaptı

Dolar, Merkez Bankası'nın beklentilerin aksine politika faizini değiştirmeme kararının ardından 7.78 TL'den 7.9788 TL'ye kadar yükselerek tarihi zirvesini yeniledi. 

Dolar kuru, faiz artışının beklendiği Para Politikası Kurulu (PPK) öncesi 7.78 TL'ye kadar gerilemişti. 

Euro 9.2014 TL seviyesine kadar gerilerken, karar sonrası 9.4359 TL'ye kadar yükselerek tarihi zirvesine yükseldi. Çift hanelere yükselen sterlin de 10.4573 TL ile en yüksek seviyesine çıktı. 

Bugünkü beklentiler bankanın 100 ila 300 baz puan arasında artış yönündeydi. Reuters anketine katılan 17 kurumun tamamı politika faizinde artış beklediklerini, yüzde 10.25'ten yüzde 12'ye yükseltileceğini öngörmüştü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.