SON DAKİKA
Hava Durumu

Merkel: Nazi suçlamaları son bulmalı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Nazi" suçlamalarına Merkel'den yanıt geldi. Almanya Başbakanı, "Türk liderlerin Nazi kıyaslamaları son bulmalı" dedi. Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı Martin Schulz da, "Dost bir ülkenin cumhurbaşkanının bu ülkenin başbakanını bu şekilde aşağılaması küstahlıktır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2017 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2017 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Merkel: Nazi suçlamaları son bulmalı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Nazi' benzetmesiyle ilgili olarak konuştu. Merkel, "Türk liderlerin yaptığı Nazi kıyaslamaları son bulmalı" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Merkel'e yönelik "Sen de şu anda Nazi uygulamasını yapıyorsun. Kime? Almanya'daki benim Türk kardeşlerime veya oraya giden bakan kardeşlerime, milletvekili kardeşlerime" ifadelerini kullanmıştı.

Martin Schulz'dan Erdoğan'a: Küstahlık

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) pazar günkü kongresinde bütün delegelerin oylarıyla parti genel başkanlığına seçilen Martin Schulz, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i "Nazi uygulaması" yapmakla suçlayan Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sert tepki gösterdi. Partinin başbakan adayı Schulz, Erdoğan'ın sözlerini "küstahlık" olarak niteledi.

Schulz, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, "Dost bir ülkenin cumhurbaşkanının bu ülkenin başbakanını bu şekilde aşağılaması küstahlıktır" ifadelerini kullandı. Schulz, "NATO üyesi ve AB üye adayı bir ülkenin devlet başkanının uluslararası diplomasi kurallarını çiğneyemeyeceğinin Erdoğan'a anlatılması gerektiğini, ancak onun bir devlet başkanına yakışmayan tutumunu sürdürdüğünü" söyledi.

Türkiye hükümet üyelerinin Almanya'da referandum kampanyası düzenlemesine getirilen yasakları desteklediğini ifade eden Schulz, "Diplomatik dokunulmazlığını parti politikası yapmakta kullananlara Almanya'da yer yoktur" dedi.

'Hiçbir şekilde kabul edilemez'

Almanya Hükümet Sözcüsü Ulrike Demmer de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın Nazi karşılaştırması hiçbir şekilde kabul edilemez. Söylemlerini yumuşatma ve oluşabilecek kalıcı bir hasarı engelleme kararı Türkiye'ye kalmış" ifadelerini kullanmıştı.

'Erdoğan aklını mı yitirdi'

Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Julia Kloeckner de "Erdoğan aklını mı yitirdi" diye sordu. Kloeckner, AB'nin Türkiye'ye yapmakta olduğu milyarlarca avroluk mali yardımın kesilmesi için girişimlerde bulunacağını söyledi.

'Hoşgörülüyüz ama aptal değiliz'

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Erdoğan'ın Nazi yorumlarını "şok edici" olarak tanımladı ve ekledi "Hoşgörülüyüz ama aptal değiliz bu yüzden Türk mevkidaşımın net biçimde bilmesini isterim ki burada bir sınır aşılmıştır."

'Biz bu seviyede değiliz'

Alman Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve CDU milletvekili Norbert Röttgen de Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi durumunda AB ile üyelik müzakerelerinin sona ereceği uyarısında bulundu. Röttgen, Erdoğan'ın Nazi benzetmesine ilişkin olarak ise yorum yapmayarak "Biz bu seviyede değiliz" diye yanıt verdi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.