SON DAKİKA
Hava Durumu

MEB 6 gün sonra 'pedogojik ilkeleri' unuttu

Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokullarda ve okullarda canlı ders saatine ilişkin, 'eğitimdeki pedogojik ilkeler doğrultusunda' ilkokullarda günlük toplam 4 ders saati, okullarda ise günlük toplam 6 ders saatinin aşılmaması gerektiğini belirten yazıda 6 gün sonra değişikliğe gitti. MEB'in yeni yazısında canlı ders saati kısıtlamasının kaldırıldığı duyuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2020 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2020 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
MEB 6 gün sonra 'pedogojik ilkeleri' unuttu

Pelin AKDEMİR / BURSAPORT

2020-2021 Eğitim - Öğretim yılı, koronavirüs salgını nedeniyle 21 Eylül'den itibaren kademeli olarak başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıflarda haftada 2 gün yüz yüze eğitim, diğer sınıf seviyelerinde ise uzaktan eğitimle okulların devam edeceğini açıkladı.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, uzaktan eğitimdeki ders saatlerine ilişkin alınan kararı 23 Eylül'de okullara göndererek, kararda 'eğitimdeki pedogojik ilkeler doğrultusunda' canlı ders saatinin ilkokullarda günlük toplam 4 ders saati, okullarda ise günlük toplam 6 ders saatinin aşılmaması gerektiği belirtildi. 

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, 29 Eylül'de ilkokullarda ve ortaokullarda canlı ders saatine ilişkin okullara yeni bir yazı gönderdi. Yazıda, "Okullarda canlı ders uygulamalarında ders saatlerinin sınırlandırılmasından dolayı yapılacak planlamalarda sorunlar yaşandığı Bakanlığımıza gelen bildirimlerden anlaşılmaktadır" denildi. 

Sistemin eş zamanlı kullanıcı sayısı açısında 14.00-17.00 zaman aralıklarının daha uygun olması gerekçe gösterilen yazıda, ilkokullarda canlı derslerin 'mümkün olduğunca' bu saatler arasında yapılması gerektiği belirtildi. İlkokullarda günlük 4 ders saati, ortaokullarda günlük 6 ders saatinin canlı ders yapılması sınırlandırılmasının kaldırıldığının duyurulduğu yazıda, uzaktan eğitim faaliyetlerinde EBA üzerinden sağlanan alt yapının yanı sıra açık kaynaklı güvenilir platformların da kullanılabileceği yer aldı. 

Eğitim sendikalarından tepki

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, bir haftada MEB tarafından gelen yazılı açıklamalara ilişkin, şöyle konuştu:

"Üç saat sonra gelen yazı ile önceki arasında farklılıklar olduğu görüldü. EBA dan yapılacak dersleri günlük 6 ders olacak şekilde planlayın diyen yazıya göre arkadaşlar planlama yapıp bir gün ders yapmaya çalıştılar, bir gün sonra 4 saat planlayacaksınız diye yazı geldi. Kimi il ve ilçelerde derslerinizi direk zoom dan yapabilirsiniz, bu durumda ders ücreti ödenecek denirken kimi il, ilçe ve okullarda sadece EBA üzerinden yapılan derslere ücret ödeneceği söyleniyor. Üstelik günlük 4 saat ders planlandığında haftada 20 saat eder ki bunun 18 saati maaş karşılığı olduğu söyleniyor. MEB bir taraftan ders ücretleri ödenecek derken, gönderdiği yazıya göre arkadaşlarımızın hiçbirinin ders ücreti alamayacağı görülmektedir."

Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona ise, uygulamada yapılan değişikliğe tepki göstererek, "Aradan sadece 6 gün geçti, ne pedagoji kaldı ne de ilke. Ders saat sınırlaması bir anda kalkıverdi. Sahi ne oldu pedagojik ilkelerinize?" diye sordu. Rona, "Canlı ders uygulaması öğrencilerin yarısına bile ulaşmıyor, eğitimde fırsat eşitsizliği giderek derinleşiyor... Öğrenciyi saatlerce ekran başında oturtmak pedagojik açıdan da, fizyolojik açıdan da, psikolojik açıdan da zararlıdır. Her gün değişen uygulamalarınızla ne yapmaya çalıştığınızı anlamıyoruz, bu kararsız ve plansız tutumunuz öğrenciyi de öğretmeni de veliyi de canından bezdirdi." açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.