SON DAKİKA
Hava Durumu

'Kürtler her zaman demokrasiden yana davrandı'

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Kürtler'in İstanbul'da yenilenecek seçimde tavırlarının ne olacağına ilişkin tartışmalar konusunda, "Kürtler her daim demokrasiden yana katkı sunmuşlardır. Bazen siyasi partilere rağmen de bunu yapmışlardır." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2019 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2019 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Kürtler her zaman demokrasiden yana davrandı'

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında cezaevlerindeki açlık grevleri ve seçim sürecini değerlendirdi. Kurtalan İstanbul seçimleri ile ilgili, "Kürtler her daim demokrasiden yana katkı sunmuşlardır. Bazen siyasi partilere rağmen de bunu yapmışlardır" ifadelerini kullandı.

Fatma Kurtalan'ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

"3 bini aşkın tutuklu açlık grevini sürdürüyor, bunların 30'u ölüm orucunda 15'inin ölüm orucunun 21'inci günü. Ölüm orucunun 21 gününü geride bırakanların durumu çok kritik. Kan kusmakta, yürüme zorluğu çekmekte, duyu kaybı yaşamakta, kol ve bacaklarını hissetmeme durumu yaşanmaktadır. 3 milletvekilimizin açlık grevi de devam ediyor. 4 milletvekili açlık grevinde ama bu Meclis sessizliğini ve duyarsızlığını devam ettiriyor. Leyla Güven 194'üncü gününde kritik aşamayı çoktan geçti. Bir an önce çözüm bulunması gerekiyor.

Çözüm bulunmasını beklerken kimi cezaevlerinde 3 gün önce saldırı haberi aldık. Aile ve avukatlardan bu bilgileri teyit ettik. Kandıra, Bakırköy, Van, Şakran, Diyarbakır, Bolu ve Maltepe cezaevlerinde tutukluların koğuşlarının basıldığını, radyolarına el konulduğunu bir günde birden fazla kez arama bahanesiyle eşyalarının dağıtıldığını öğrendik. Yaptığımız görüşmelerde, Adalet Bakanlığı ile temaslarımızda da bunu dile getirdik. Bir an önce çözüm beklerken tutuklulara işkence yapmak kabul edilebilir bir durum değil. 

"Anneler iftarlarını ağıt yakarak açıyor"

Annelerin tüm illerde eylemleri sürüyor. Anneler sokaklarda, caddelerde cezaevlerinin önünde çocuklarına ses vermek istiyorlar. Çocuklarının taleplerine karşı bir duyarlılık eylemi yapıyorlar. Bir grup anne de, 21 anne buraya gelmişti. Salı günü grup toplantımızı izlediler, ardından salondan çıkmayarak bekleyişlerini sürdürdüler. Bazı görüşmeler yaptılar ve 4 gün Meclis'te kaldılar. Bu anneler şimdi Genel Merkezimizde çeşitli temaslarla mücadelelerini sürdürüyorlar. 4 gün önce anneler olan beraberliğimizde gördük ki, anneler iftarlarını ağıt yakarak açtılar, sürekli çocuklarını andılar ve bu taleplerin nasıl karşılanacağı sorularını bize sordular. Bugün halen bu saate kadar bir adım yok. 

"Cizre Bodrumlarını izler gibi kör ve sağır olmuş izliyorlar"

Bu kadar kin ve öfkeyi AKP nasıl içinde barındırıyor bunu anlamakta zorlanıyoruz. Toplu bir katliamı izliyor gibi izliyor toplum. Tıpkı "Cizre Bodrumları"nı izler gibi kör ve sağır olmuş izliyor bu yaklaşan olanı. Yarın öbür gün çok geç, bir an önce açlık grevleri sorunu çözülmelidir. Dünyanın hiçbir yerinde kanunlar uygulansın diye insanlar bedenini açlık grevine yatırmış değildir. Türkiye bu ayıbı bir an önce sonlandırmalı çağrısını yapmak isterim. 

"AKP bu toplumdan ve çocuklardan ne istiyor anlaşılır değil"

Her daim Türkiye eğitim sistemi tartışılır, özellikle bakanlar ve hükümetler değiştikten sonra bu tartışılır şimdi yine bu sistem tartışılıyor. Sayın Ziya Selçuk AKP iktidarları döneminin 7'inci bakanı. Her bakan geldiğinde bir öncekinden çok farklı sistem değişikliği yapıyormuş. Bakanların bunu niye gündemine aldığını toplum anlamıyor. Herkes çocuğunun geleceğini düşünüyor. Bütün toplum çocuklarının bilimsel eğitim sisteminden geçerek geleceğe aktarmak ve topluma yararlı hale getirmek ister. Ama AKP toplumdan ve çocuklardan ne istiyor bu anlaşılır değil.

İnancı malzeme yaparak tüm okulları İmam Hatiplere dönüştürme niyetindeler"

Şimdi yeniden sistem değişikliği ile tümüyle bilimsel eğitimin bertaraf edildiği, bir kenara atıldığı, matematik, biyoloji, tarih, sosyoloji, fizik, kimya gibi derslerin önemsiz ve görünmez hale getirildiği bir düzenleme haline getiriliyor. AKP, inancı malzeme yaparak okulları İmam Hatiplere dönüştürme gibi bir niyet görünüyor. Toplum çocuklarının geleceği üzerinde bu kadar oyun oynanmasını kabul etmeyecek etmemelidir de.  

Her daim gündemimizde olan kadın kurumlarının farkındalık yaratmaya çalıştığı kadın cinayetleri ve kayıp çocuk gündemimiz var. Sadece dün 3 kadın öldürüldü. Nergiz Yavaş, Gizem Tabak, iki çocuğu ile birlikte ve Avukat Müzeyyen Boylu öldürüldüler. Şule Çet'in davasını kadın örgütleri olarak takip ettik. Failin babaya, "Kızına sahip çıksaydın" sözü var. İzmir'in Kiraz ilçesinde belediye başkanının vahim bir durumu var. Okulda tacize uğrayan bir çocuk için "Gelin, bunu çok dallandırıp budaklandırmadan, bunun üstünü kapatalım, kimseye bir zarar gelmesin" girişimine tanıklık ediyoruz. Kadınların her daim maruz kaldığı bir durum. Cinayet de işlense, şiddete de maruz kalınsa kadınlardan beklenen susmak, kabul etmek ve buna boyun eğmektir. AKP zihniyeti değişmediği sürece ne yazık ki biz kadınların maruz kalacağı bir durum bu. Ama kadın örgütlerinin büyüyerek, çoğalarak buna izin vermeyeceğini göreceğiz.

"Çocuklarına sahip çıkamayan bir iktidarın utancından sokağa çıkamaması lazım"

Çocuklarımızı koruyamıyor bu devlet, her gün dere kenarlarında, ormanlık alanlarda, terk edilmiş binalarda, çocuklarımızın cansız bedenleri bulunuyor. Çocuklarına sahip çıkamayan bir iktidarın, çocukların güvenli bir ortamda büyümesini sağlayamayan bir hükümetin utancından sokağa çıkmaması lazım. Ama bunu AKP'den beklemek nafile. Bunu değiştiren biz kadınların örgütlü gücü olacaktır. Nevin kendisini korumak için bir cinayet işledi. Kadınların defalarca şiddete, tacize uğradığı bir durumda çok nadiren başvurdukları bir yöntem. Nevin'in davasının takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz.

"YSK seçimi iptal etme görevini yerine getirdi şimdi kılıf bulacak"

İstanbul seçimlerini tartışıyor ülkemiz. YSK'nin gerekçeli kararının açıklanmadığı söyleniyor, bunu bekleyenlere de, merak edenlere ve neden gecikti diyenlere şaşıyorum. Türkiye'de adalet sistemi hep böyle işler, biz Kürtler buna çok tanıklık ettik. Önce birey hedef gösteriyor, bireyi tutukluyor, toplu tutuklamalar yapılıyor, çok sonra kılıf uydurarak gerekçesi oluşturuluyor. Önce tutuklama yapılıyor sonra gerekçesi iddianamesi ve suçlaması yapılıyor. YSK'nin yaptığı da budur; önce iptal ödevi önüne konuldu, bunun gereğini yaptı, gerekçeli kararı daha sonra açıklanacaktır. 

"Kürtlerin barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesi iktidarlara göre değişmez"

Usulsüzlükler yapıldığı, haksız bir karar olduğunu gördüğümüz bu karar doğru bir karar olmamıştır. İstanbul seçimlerinde daha çok tartışılan Kürtlerin ne yapacağı meselesidir. Kürtlerin bir türlü seçimlere dair tutumu ya da Türkiye mücadele seyri anlaşılmıyor. Kürtler barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin kararlı savunucularıdır. İktidarlara göre, duruma göre bu kararlılık değişkenlik arz etmez. Kürtler her daim demokrasiden yana katkı sunmuşlardır. Bazen siyasi partilere rağmen de bunu yapmışlardır. 

"Yedi sülalenizi zengin etmenize rağmen vatandaşın cebine göz dikmiş durumdasınız"

Erdoğan'ın Kürtlere mi söyledi herkese mi söyledi bilemiyoruz, bir toplantıda, "Karınlarını doyuyoruz ama yine bize oy vermiyorlar" gibi bir beyanı var. Bunu biz Kürtlere mi söyledi topluma mı söyledi bilemiyoruz. Şunu belirtmek isteriz ki bütün toplum sizin gözünüzü doyurmaya çalışıyor, kışlık yazlık saraylarınızla, şatafatlı, yaşamınızla, gözünüzü doyuramıyor. Adeta kefenin cebi varmış gibi 7 sülalenizi zengin etmenize rağmen vatandaşın ekmeğine, cebine göz dikmiş durumdasınız. Vatandaşın en çok tükettiği gıdalara bile zam üstüne zam getirerek aslında şatafatlı, çarçur eden sürekli israfa götüren yönetim sistemini doyurmakla meşgulsünüz. 

"İşsizlik sorunu yapısal bir hal aldı"

İşsizlik her daim bizim uğraştığımız, toplumun uğraştığı bir durum. Türkiye'de bu oran her zaman artıyor. Şubat ayı işsizlik oranı 14,7 olarak belirlendi. Resmi işsiz sayısı 4.7 milyon. Genç işsizliğin, tarihin en yüksek oranını yaşadığı bir dönemdeyiz. Yüzde 26,1 oranla AKP hükümeti bu rekoru elinde taşıyor. İş bulma umudu olmayanları, aktif olarak iş aramayanları, iş bulamayacağını düşünenleri, mevsimlik işçileri de toparlarsak Türkiye de 7,5 milyondan fazla işsizin olduğu görülüyor. Bu işsizlik oranları geçici bir durum değil artık yapısal bir hal aldı. Toplum sadece işsizlikle değil geçim sıkıntısı ile de uğraşıyor. Gıda enflasyonu tarihin en yüksek seviyesinde ve insanların bundan feryat ettiğini, geçinemediğini görüyoruz. Bütçe açığı geçen yılın ilk 4 ayında 23.3 milyar lira iken, bu yılın ilk dört ayında bütçe açığa 54.5 milyar olarak gerçekleşti. Örtülü ödenek Nisan ayında 403 milyon liraya ulaştı. 4 ayda örtülü ödenekte yapılan toplam harcama ise 946 milyon lira. Bizim kayyımlarla yönetilen belediyelere baktığımızda da, kamuda da çarçur etme, talan etme, şatafatlı yaşamla nereye harcandığı belli olmayan bir durumla ülkeyi yönetme, yapısal bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. 

Türkiye toplumu bu durumu kabul etmeyecektir. Türkiye toplumunun bir bütün olarak bir an önce demokratik yönetim tarzıyla, eşitlikçi, katılımcı bir tarzla bunu aşacağına inanıyorum. AKP'nin bu tekçi ve rantçı zihniyetinden vazgeçerek, toplumu yönetmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. 

"Bir dönem annelere söz verenler, bugün annelerin eylem yapmasına izin vermiyor"

Bugün dokunulmazlıkların yıldönümü. Bizler bunu bir darbe girişimi ve haksız uygulama olarak değerlendirdik. Arkadaşlarımız cezaevlerinde. Bu hafta Kayıplara Karşı Mücadele Haftası. Cumartesi Anneleri kemiklerini aramaya devam ediyor. Bir dönem anneleri toplayarak söz verenler, bugün annelerin eylem yapmasına izin vermiyor. Bu mücadele bitmez, eninde sonunda Türkiye'ye demokrasi getirecektir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.