SON DAKİKA
Hava Durumu

Koronavirüs gölgesinde Cumhuriyet Bayramı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 97. yılı tüm yurtta düzenlenen törenlerle kutlandı. Törenler koronavirüs salgını medeniyle kısıtlı olarak gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2020 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2020 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Koronavirüs gölgesinde Cumhuriyet Bayramı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 97. yılı kutlamaları kapsamında İstanbul Valiliğinde tören düzenlendi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, törendeki konuşmasında, cumhuriyetin, 20. yüzyılda sathı vatanda bütün yokluklara rağmen gözünü kırpmadan, korkmadan cepheye atılan inanmış ecdadın en büyük zaferi, tasada ve kıvançta bir olan milletin eseri olduğunu belirtti.

"29 Ekim 1923'te Atatürk tarafından ilan edildiği o günden beri her gün, hepimiz Cumhuriyetiz." diyen Yerlikaya, cumhuriyetin bütün evlatlarının, herkesin Cumhuriyet Bayramını kutladı.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında yolculara Türk bayrakları dağıtıldı.

Edirne

Edirne'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında Valilik bahçesinde düzenlenen törende Vali Ekrem Canalp tebrikleri kabul etti.

Canalp, törende yaptığı konuşmada, cumhuriyetin Türk milletinin şanlı geçmişini, umut dolu geleceğine bağlayan köprü olduğunu söyledi.

Cumhuriyet kazanımları sayesinde Türkiye'nin, dünyanın en güçlü ülkelerinden ve ordularından biri haline geldiğini belirten Canalp, şunları kaydetti:

"Bugün 97 yıllık Cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde ülkemiz, dünyanın en güçlü ülkelerinden ve ordumuz da dünyanın en güçlü ordularından biridir. Türk milleti, cumhuriyetle gelişmiş dünyanın bir üyesi olmanın haklı onurunu tatmış, devletimiz gelişen ve kalkınan bir dünya devleti olmanın kıvancına erişmiştir.

Millet olarak bugün bunun gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyor, Cumhuriyetimizin ilanının yıl dönümünü bütün yurtta coşkuyla kutluyoruz."

Törene İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, protokol üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Kırklareli 

Cumhuriyetin 97'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Kırklareli'nde de tören düzenlendi. Valilik önünde düzenlenen kutlama programı kapsamında Vali Osman Bilgin, tebrikleri kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajının dinletilmesi sonrası Vali Bilgin, yaptığı konuşmada, cumhuriyetin ilanının 97'nci yıl dönümünü kutlamanın heyecan ve sevincini yaşadıklarını söyledi.

Bu toprakların kolay kazanılmadığını vurgulayan Bilgin, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinin şan ve zaferlerle dolu olduğunu belirtti.

Törene AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Tekirdağ

Tekirdağ'da valilik binası önünde düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Tekirdağ milletvekillerinin kutlama mesajı gönderdiği program, yağmur altında düzenlendi.

Vali Aziz Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, yağmur altında ve pandemi şartları doğrultusunda Cumhuriyetin 97. yıl dönümünü kutladıklarını söyledi.

Olumsuzluklara rağmen törende olmanın cumhuriyete verilen değeri ifade ettiğini bildiren Yıldırım, "29 Ekim 1923 Türk milletinin yüksek karakterinin tecelli ettiği cumhuriyet idare şeklinin TBMM tarafından kabul edildiği tarihtir." dedi.

Törene AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Büyükşehir Belediye Kadir Albayrak, Garnizon Komutanı Piyade Albay Şahin Yenilmez, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Eskişehir

Eskişehir'de kutlamalar kapsamında Vilayet Meydanı'nda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törene Vali Erol Ayyıldız, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, AK Parti MKYK üyesi ve Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve gaziler katıldı.

Vali Ayyıldız, burada yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 97. yıl dönümünü ilk günkü coşku ve heyecanla birlik ve beraberlik içerisinde kutlandığını söyledi.

Balıkesir

Balıkesir'de de Kovid-19 tedbirleri gözetilerek Valilik bahçesinde tebrikat töreni düzenlendi. Vali Hasan Şıldak, protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti.

Şıldak, konuşmasında 29 Ekim'in Türk milletinin milli birlik ve beraberliğinin en üst düzeye çıktığı gün olduğunu söyledi.

Öte yandan Manyas Cumhuriyet Meydanı'nda da kutlama düzenlendi. Manyas Kaymakamı Muhammed Kaya ve Belediye başkanı Tancan Barcin burada tebrikleri kabul etti. 

Çanakkale

Çanakkale'de de Kovid-19 tedbirleri uygulanarak Cumhuriyet Meydanı'nda tebrikleri kabul töreni düzenlendi. Vali İlhami Aktaş, protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti.

Vali Aktaş, güçlü Türkiye'nin dış güçlerin maşası haline gelen terör örgütlerine gereken cevabı verdiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Terörle mücadelede devletimiz şu anda tam bir üstünlük sağlamıştır. Uluslararası alanda her geçen gün etkinliği artan, artık ne dediği ve ne diyeceği önemli olan büyük ve güçlü bir Türkiye vardır. Ülkemiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde 2023 hedeflerine hızla ilerlemektedir." 

Törene, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Bilecik

Valilik binası önünde tebrikleri kabul eden Vali Bilal Şentürk, konuşmasında, cumhuriyetin Türk milleti için önemli bir değer olduğunu ifade etti. Türkiye'nin, devlet olmanın ne demek olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini kaydeden Şentürk, şöyle konuştu:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten son Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a kadar gelen tüm devlet liderlerimiz milletimizin hür iradesiyle seçilmiş, milletimiz de verdiği kararın yansımasını hemen görmüştür. Bu yönetim sistemimiz bizim için korunması gereken bir emanet, bağımsızlık ateşimizin kaynağı ve coşkuyla kutladığımız Cumhuriyet'tir."

Törene 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Recep Yalçınkaya ile Belediye Başkanı Semih Şahin de katıldı.

Yalova

Yalova'da kutlamalar, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenle başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Muammer Erol, bayram tebriklerini kabul etti.

 Vali Erol, konuşmasında, Cumhuriyetin 97. kuruluş yıl dönümünü bayram olarak kutlamanın gururu ve coşkusunu hep birlikte yaşadıklarını söyledi.

Yarışmalarda dereceye giren sporculara ödüllerinin verilmesiyle devam eden kutlama programı, Kent Müzesinde düzenlenen "29 Ekim ve Atatürk" konulu fotoğraf ve resim sergisinin gezilmesiyle son buldu.

Törene, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, CHP Milletvekili Özcan Özel, Garnizon Komutanı Tuğamiral Semih Ozan Güç, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Coşkun, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve gaziler katıldı.

Kütahya

Kütahya'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 97. yılı kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.

Vali Ali Çelik, Polis Evindeki törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in, farklılıkları, ayrılıkları ve ihtilafları aşarak milli kimlik şuurunun ve birlikte var olma azminin etrafında birleşen Türk milletinin, asaletle perçinlediği ve temellendirdiği yönetim sistemi olarak 97 yılı geride bıraktığını söyledi.

Çelik konuşmasının ardından katılımcıların tebriklerini kabul etti.

TBMM Başkanı Şentop'tan Cumhuriyet Bayramı mesajı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhuriyetin ilan edilişinin 97. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

TBMM'nin, tarihe şanlı bir destan olarak yazılan, milletin azim ve kararlılığının eşine az rastlanır bir örneği olan Milli Mücadele'nin zaferlerle taçlanmasının hemen ardından tarihe yön veren büyük bir karara daha imza attığını hatırlatan Şentop, TBMM'nin 97 yıl önce 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilan edilmesiyle Milli Mücadele'nin kalbi ve karargahı olma vasfına, kurucu olma ayrıcalığını da eklediğini belirtti.

Gazi Mustafa Kemal ve mücadele arkadaşlarının, Anadolu'yu işgal ve istiladan kurtarırken, milletle sarsılmaz bağını oluşturan Meclis'in, bu kez kurulan yeni devletin yönetim şeklini belirlediğini, milli iradenin tartışılmaz üstünlüğünü ve kudretini ilan ederek yeni bir yol açtığını vurgulayan Şentop, bu kararın yalnızca bir yönetim biçiminin ilanı olmaktan çok öte manalara, yeryüzünün mazlum ve mağdur milletlerine yol gösteren ve örnek olan boyutlara sahip olduğuna dikkati çekti.

"Ya istiklal ya ölüm" kararlılığıyla devam eden mücadelenin tam bağımsızlık ve milli egemenlik yürüyüşünde Cumhuriyetin ilanının bir dönüm noktası, büyük bir başlangıç ve yol haritası olduğuna işaret eden Şentop, şunları kaydetti:

"Milli iradenin tartışılmaz üstünlüğü ile milletin her ferdinin katılımıyla her gün daha büyük hedeflere ve dünyanın gıptayla baktığı bir yükselişe koşan Cumhuriyet bugün tam 97 yaşında. Büyük bir savaşın ardından kuruluşunu, ikinci büyük savaşın ardından çok partili demokratik hayata geçişini gerçekleştiren, peş peşe gelen darbelere rağmen her defasında daha güçlü olarak tarih sahnesinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti, asra yaklaşan tecrübesi ve birikimiyle hepimizin göz bebeğidir."

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu büyük mirasının, milletin, millet iradesinin ve onların bahşettiği kararlılığın üzerinde istikbale doğru büyük ve emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğini anlatan Şentop, "Milletçe paylaştığımız bu coşkulu ve heyecanlı günde devletimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, istiklal ve hürriyet kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, Cumhuriyetin ilanının 97. yılını kutluyorum." ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.