SON DAKİKA
Hava Durumu

Korona vurguncuları; Limonun kilosu 13 lira

Dünyayı sarsan salgın vurguncuları da harekete geçirdi. İnsanlar evlerine çekilirken, birçok ürünün fiyatı anormal şekilde arttı, limonun kilosu marketlerde 13 liraya kadar çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2020 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2020 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Korona vurguncuları; Limonun kilosu 13 lira

Dünyayı sarsan koronavirüs salgını fırsat kollayan vurguncuları da harekete geçirdi. İnsanlar evlerine çekilirken, birçok ürünün fiyatı anormal şekilde arttı, limonun kilosu marketlerde 13 liraya kadar çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Virüs en çok asgari ücretlinin sofrasını vurdu" dedi.

Virüs salgını dolayısıyla mutfak masraflarında yaşanan fahiş artışların dikkat çektiğini kaydeden Veli Ağbaba, "TÜİK şubat ayı madde sepetine göre bazı besin maddelerinde Virüs salgınının ülkemize yayıldığına dair ilk açıklamanın yapıldığı 11 Mart'tan bugüne kayda değer artışlar meydana geldi. 2 yıldır ekonomik krizin yükü altında ezilen asgari ücretliler, virüs krizinin etkisi ile iyiden iyiye açlığa ve yoksulluğa sürüklenecektir. Yaşanan artışlar en çokta Asgari ücretle geçinen aileleri etkilerken, Şubat ayından bugüne asgari ücretlinin sofrasından 541 paket makarna ve 5,9 kg et eksilmiş durumda" diye konuştu.

Şubat ayında kilosu 47,8 TL olan dana eti Mart ayında 54,3 TL'ye yükseldi.

Bazı ürünlerin şubat ve mart ayı fiyatları şöyle:

Makarna 500 gr

Şubat ayı fiyatı 1,75 TL

Mart ayı ortalama market fiyatı 2,95 TL

Pirinç 1 kg

Şubat ayı TÜİK madde sepeti fiyatı 9,7 TL

Mart ayı ortalama market fiyatı 11,4 TL

Bulgur

Şubat ayı TÜİK madde sepeti fiyatı 4,9 TL

Mart ayı ortalama market fiyatı 5,5 TL

Ayçiçek yağı 1 lt

Şubat ayı TÜİK madde sepeti fiyatı 10,92 TL

Mart ayı ortalama market fiyatı 12, 20 TL

Salça 1 adet 830 gram

Şubat ayı TÜİK madde sepeti fiyatı 10,47 TL

Mart ayı ortalama market fiyatı 11,2 TL

Limonun fiyatı fırladı

Korona virüs salgını öncesi tarladan 2 TL'ye çıkan limonun fiyatı 5 TL'ye yükseldi.

Marketlerde 8-10 TL arası satışa sunulan limon salgının Türkiye'de etki göstermesinin ardından 13 TL'ye yükseldi.

Salgın krizi döneminde besin maddelerinden alınan KDV oranlarının kaldırılması gerektiğini de dile getiren Ağbaba, şunları kaydetti:

"Salgın krizinin yaratacağı ekonomik durgunluk en çokta ücretli çalışanların alım gücü üzerinde olumsuz etki yaratacaktır. 2 yıldık süren ekonomik krizin yükünü ise en çok asgari ücretliler çekmektedir. Türkiye'de çalışanların yüzde 45'ini asgari ücretlilerden oluştuğunu düşündüğümüzde milyonlarca kişi asgari ücret ile geçimini sürdürmektedir. Bu bakımdan milyonlarca çalışan kriz salgınından en çok etkilenecek kesim olarak dikkat çekmektedir. Krizin besin fiyatları üzerinde yarattığı artış asgari ücretlinin sofrasında ki besinin her gün biraz daha azalmasına neden olacaktır. Bu bakımdan besin gıdaları üzerinde ki KDV oranları kaldırılmalı, milyonlarca asgari ücretlinin sofrasındaki ekmeğin azalmasına engel olunmalıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.