SON DAKİKA
Hava Durumu

Kirazlıyayla köylüleri davayı adliye önünde bekledi

Bursa'da Kirazlıyayla köylülerinin Meyra Madencilik şirketine karşı açtıkları davada ana duruşma görüldü. Köylüler adliye önünde davayı takip etti. Mahkeme heyeti, gerekçeli kararın ileriki bir tarihte açıklanacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2020 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2020 14:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kirazlıyayla köylüleri davayı adliye önünde bekledi

Pelin AKDEMİR / BURSAPORT

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi'ne karşı açılan davada ana duruşma görüldü. Kirazlıyayla köylüleri davanın sonucunu adliye önünde beklerken mahkeme heyeti, gerekçeli kararın ileriki bir tarihte açıklanacağını söyledi.

Kirazlıyayla'da inceleme yapan bilirkişi heyeti, ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığı yönünde karar vermişti. Raporda, tesisin bulduğu bölgede yapımının ve yer seçiminin doğru olmadığı, tesisin yapılması durumunda insan yaşamını, tarımı ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyebileceği ve yerin deprem kuşağında yer aldığı' belirtilmişti.

Bursa 3. İdare Mahkemesi'nde 14 Ağustos'ta görülen davada, orman kesiminin iptali ve yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bunun üzerine şirket yetkilileri, alandan çıkarılmıştı. Bursa 1. İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurmaya yönelik karar çıkmadığı için 14 Ağustos'ta verilen karar geçerliliğini yitirdi.

Bursa 1. İdare Mahkemesi'nde, tesise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptaline yönelik açılan dava görüldü. Savunmaların alınmasının ardından mahkeme heyeti, gerekçeli kararın ileriki bir tarihte açıklanacağını söyledi.

KÖYLÜLER ADLİYE ÖNÜNDE BEKLEDİ

Sabah saatlerinde otobüslerle gelen Kirazlıyayla köylüleri, Bursa Bölge Adliyesi önünde davayı takip etti.

Şirketin göllerini kuruttuğunu, yaşam alanlarını kısıtladığını, tesisin mezar yerlerinin olduğu alana yapılmak istendiğini vurgulayan köylüler, isteklerini şöyle dile getirdi:

"Köyümüzde maden ocağı istemiyoruz, Meyra Madenciliği istemiyoruz. Biz, 'fabrikanızı köyün dibine koyma. Huzurumuzu bozma' dedik. İnşallah hakimlerimiz elini vicdanına koyup karar verirler."

"BU TESİS KİRAZLIYAYLA'NIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLADI"

İyi Avukatlar Platformu'ndan Avukat Osman Atalay Akman, "Köylünün zararına olan bir tesis. Bir yıldır devam eden bir süreç. Kirazlıyayla bu süreç içerisinde ceza davalarıyla karşılaştı. 9 köylüye tesise karşı çıktıkları için, 11 köylüye mikserin geçişini engelliyor diye, 2 köylüye sosyal medyada tesis aleyhine paylaşımları nedeniyle dava açıldı. Bu tesis Kirazlıyayla'nın özgürlüğünü kısıtladı." diye konuştu.

Kirazlıyayla'nın tekrar özgürlüğün kavuşacağını düşündüklerini belirten Akman, "Tek dileğimiz köylülerin tekrar meralarına, mezar yerlerine, piknik alanlarına kavuşması. Kurulmadı dahi ama orada bir çok ağacı, Kamışlı Gölü'nü kurutmaya yetti." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.