SON DAKİKA
Hava Durumu

Kirazlıyayla'da halk kazandı ama olan oldu...

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla'da Çinko-Bakır-Kurşun Zenginleştirme Tesisi ve atık barajı kurmak isteyen Meyra Madencilik şirketine karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin kararını değerlendiren CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Orası bir betona döndü. Ağaçlar kesildi, gölet kurudu. Bir beton yığını oraya döküldü. Yürütmeyi durdurulması kararıyla bunlar nasıl telafi edilecek? Bunun hesabını kim verecek?" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2020 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2020 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kirazlıyayla'da halk kazandı ama olan oldu...

Bursa 1. İdare Mahkemesi, Yenişehir Kirazlıyayla Köyü'nde Meyra Madencilik tarafından yapılan maden atık havuzu inşaatının yürütmesini durdurdu.

Yabancı sermayeli Meyra Madencilik tarafından Yenişehir'e bağlı Kirazlıyayla Köyü'nde yapılan maden atık havuzuna karşı direnen köylüler, aylardır sürdürdüğü mücadeleyi kazandı. Bursa Barosu öncülüğünde Bursa Tabip Odası ve TMMOB Genel Merkezi, köylülerle Kirazlıyayla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin açtığı davada Bursa 1. İdare Mahkemesi, Meyra Madencilik'in maden atık havuzu inşaatını durdurdu.

Karar Kirazlıyayla köyünde bayram havası yaratırken, köylüler Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Eralp Atabek ile birlikte harekete geçerek Orman Müdürlüğü ile Jandarma'yı dilekçe yağmuruna tuttu. Bunun üzerine Meyra Madencilik sahadan çıkarıldı.

Kirazlıyayla'da 15 Ağustos 2020 Cumartesi günü saat 18.00'de köy meydanında kutlama yapılacağı duyuruldu.

"Ağaçlar kesildi, gölet kurudu"

Mahkemenin kararını değerlendiren CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Telafisi imkansız zararlar doğabilir, dedik. Gelinen süreçte pandemi koşulları da fırsata çevrilerek, vatandaş engellenerek, şirketin hızla çalışması konusunda yetkililer gerçekten büyük çaba sarf ettiler. Orası bir betona döndü. Ağaçlar kesildi, gölet kurudu. Bir beton yığını oraya döküldü. Yürütmeyi durdurulması kararıyla bunlar nasıl telafi edilecek? Bunun hesabını kim verecek? Kirazlıyayla'nın tekrar Kirazlıyayla olması ne kadar zaman alacak?" ifadelerini kullandı.

Davanın devam ettiğini belirten Kayışoğlu, şunları aktardı: 

"Başka bir dosyadan verilmiş olan raporda zaten bilirkişiler oradaki tesisin uygun olmadığı yönünde durumu tespit etti. Artık tamamen iptal edilmesini bekliyoruz. Belli hektarın üzerinde ÇED raporu gerektiği için birçok yerde o hektarın altında işleme başlanıyor. Kötü niyetle çevreye zarar verecek olan insanlar yasayı böyle dolanıyorlar. Burada da süreç öyle başlıyor. İdarenin ÇED olumlu raporunu verirken çoğu zaman baskı altında kaldığını düşünüyorum."

(Fotoğraf; Yenişehir Çevre Platformu)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.