SON DAKİKA
Hava Durumu

KESK Bursa toplu sözleşme taleplerini açıkladı

KESK Bursa Şubeler Platformu, toplu sözleşme taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, "Halktan yana bir kamu hizmeti, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik, adil bir çalışma yaşamı, insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve gerçek bir toplu pazarlık hakkı istiyoruz" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2019 17:32
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2019 17:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
KESK Bursa toplu sözleşme taleplerini açıkladı

Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyon memur emeklisini ilgilendiren 5. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde taleplerini kamuoyuyla paylaşmak için KESK Bursa Şubeler Platformu, iki gün boyunca 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda stant açıp imza toplayarak bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

1 Ağustos'ta başlayacak sürece yönelik KESK Bursa, 26 Temmuz Cuma günü basın açıklaması yaparak eylemini sonlandırdı.

Basın açıklamasında, çalışmaların masaya oturana kadar devam edeceği belirtilerek, Çarşamba günü Edirne'den gelen yürüyüş kolunun Bursa'da olacağı bildirildi. 

KESK Bursa Şubeler Platformu adına basın açıklamasını Dönem Sözcüsü ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şube Başkanı İrfan Açık okudu.

Kamu emekçileri ve emeklileri olarak önemli bir sürece girildiğini belirten Açık, 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin 1 Ağustos'ta başlayacağını kaydetti. 

Açık, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Mevcut iktidar ve bu iktidarın sendikamız diye tanımladığı yapı arasında 2012 yılından bugüne kadar tam dört kez danışıklı dövüşlü oyunlarına dayalı mutabakatlar imzalanmıştır. Bu mutabakatlarda, insanca yaşamaya yetecek bir ücretten güvencesiz, sözleşmeli istihdama son verilmesine, gelir vergisi adaletsizliğinin ve ek gösterge adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasından ek ödemelerin emekli aylıklarına yansıtılmasına kadar hiçbir temel sorunumuz çözülmemiştir. Üstelik ülkemizde bir yıldır devam eden ekonomik kriz ve OHAL dönemlerinde çıkarılan KHK'ler ve bunların kalıcı hale getirdiği düzenlemeler çalışma yaşamımızı daha güvencesiz bir hale getirmiştir."

Kamuya kadrolu personel alımının durma noktasına getirildiğini belirten Açık, sözleşmeli, taşeron, vekil ve ücretli gibi farklı biçimlerde güvencesiz istihdamın sürdürüldüğünü ifade etti. 

Yıllardır temel sorunlardan biri olan gelir vergisi adaletsizliğinin bugün daha da yakıcı hale geldiğini belirten Açık, şöyle devam etti:

"Buradan altını bir kez daha çiziyoruz. Bugüne kadar fedakarlıkta bulunanlar, çifte maaş alarak hükümet yetkilileriyle boy boy fotoğraf çektirenler değildir. Bütün fatura kamu emekçisinin ve emeklisinin sırtına yıkılmıştır. Kamu emekçisi ve emeklileri bugüne kadar yapılan danışıklı dövüş mutanakatlarının bedelini fazlasıyla ödemiştir. Dolayısıyla kamu emekçilerinin ve emeklilerinin daha fazla fedakarlık yapacak hali kalmamıştır."

Açık, "Biz KESK ve üye sendikaları kendine Müslüman olanların, 'hep bana hep bana' diyenlerin aksine bu toplu sözleşme sürecinde dar gelirli vatandaşlarımızı merkeze koyan, tüm kamu emekçilerinin fazlasıyla hak ettiği halktan yana bir kamu hizmeti, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik, adil bir çalışma yaşamı, insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve gerçek bir toplu pazarlık hakkı için mücadelemizi sürdüreceğiz." diye konuştu.

Açık, taleplerini şöyle sıraladı: 

"Grevde toplu sözleşme ve örgütlenme özgürlüğü,

İnsanca yaşanabilir bir ücret istiyoruz,

Bugün 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 6.750 TL'yi aşmıştır. En düşük ücrette yoksulluk sınırının temel alınmasını, eşi çalışmayan 2 çocuklu en düşük maaşı alan kamu emekçisinin maaşının buna göre arttırılmasını,

Eş ve çocuk, yakacak, kira, yemek, ulaşım yardımlarının ile cebine giren paranın yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını,

Tüm kamu emekçilerinin maaşlarının bu durum gözetilerek arttırılmasını,

Sözleşmeli, taşeron, ücretli vekil gibi güvencesiz sisteme son verilmesini, tüm kamu emekçilerinin güvenceli kadro ile istihdam edilmesini, 

Asgari ücretlinin vergi dışı bırakılmasını,

Maaşların asgari ücret tutarını aşan kısmı için gelir vergisinin ilk diliminin yüzde 15 oranının uygulanmamasını,

Tüm lisans ve önlisans mezunu kamu emekçilerinin ek göstergesinin 3600'e çıkarılmasını, 

Bunun dışında kalan kamu emekçilerinin ek göstergelerinin 800'er puan arttırılmasını, 

Mevcut emekli maaşlarının arttırılmasını,

Emeklilikte yaşa takılanlara yapılan haksızlıklara son verilmesini,

İşe almada ve görevde yükselmede, mülakatla güvenlik soruşturması, arşiv kaydı araştırmasının kaldırılmasına,

Mahkeme kaydı olmadan hukuksuz bir şekilde KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin görevine iade edilmesine,

0-6 yaş grubu çocuklu çalışanlar için tüm kamu kurumlarında tam gün hizmet veren ücretsiz kreşler açılmasını,

Maaşlardan istek dışında yüzde üçlük kesinti yapılmasına dayalı Bireysel Emeklilik sistemine son verilmesine,

Kadınların sürekli ve güvenceli işlerde istihdamının sağlanması, ayrımcılığına son bulmasını istiyoruz"

Toplu sözleşme sürecinde KESK, eylemlerinin yanı sıra bir de reklam filmi hazırladı. KESK'in hazırladığı reklam filmi şöyle:

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.