SON DAKİKA
Hava Durumu

'Keles bebekleri' ORKÖY desteğiyle büyüyecek

Bursa'nın Keles ilçesine bağlı kırsal Sorgun Mahallesi'nde kadınların el emeğiyle yapılan, Yörük kadınının giyim kültürünü yansıtan ve "Keles bebekleri" olarak anılan örgü bebeklerin üretimi, Orman Genel Müdürlüğü Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Daire Başkanlığının desteğiyle artırılacak.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2018 09:35
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2018 09:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Keles bebekleri' ORKÖY desteğiyle büyüyecek

Bölgedeki kadınların önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen bebeklerin üretimi için ORKÖY tarafından Sorgun'daki 12 haneye yüzde 20'si hibe olmak üzere toplam 132 bin lira kredi desteği sağlandı.

Sorgunlu kadınların Halk Eğitim Merkezi atölyesi ile evlerinde yaptıkları, büyük, orta ve küçük olmak üzere 3 boyda ürettikleri bebekler, 60 ila 180 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. 

ORKÖY'ün kredi desteğiyle dikiş makineleri yenilenen, kumaş ve iplikleri alınan kadınların el emeği göz nuru örgü bebekleri, Türkiye'nin dört bir yanından ilgi görüyor.

'Köyümüzden göçü engelliyor'

Keles bebeği ustası Ayşe Durak, yaptığı açıklamada, evde hobi amaçlı yaptığı bebeği teklif gelince atölyede üretmeye başladıklarını söyledi.

Senelerdir yöresel ve kültürel değerleri bu bebeklerle tanıttıklarını anlatan Durak, ürünlere Türkiye'nin her tarafından yoğun talep geldiğini vurguladı.

Durak, bebeklerin tamamının el yapımı olduğunu belirterek, "Buradaki bebekleri köylü kadınlar yapıyor. Onlar için farklılık oluyor bu iş. Hem evlerine ekmek götürüyorlar hem de dokuma ve iş öğreniyorlar. Çok memnunlar." ifadelerini kullandı.

Zamanla makinelerinin eskidiğini bunun da kendilerini zorladığını ifade eden Durak, "Makinelerimiz çok eskimişti zorlanıyorduk onları yeniledik. Biz bebek yaptıkça ekonomik olarak ayakta kalıyoruz. Bu da köyümüzden göçü engelliyor." dedi.

'Bu tür çalışmalar yaparak masrafların üstesinden geliyoruz'

Köylü kadınlardan Sıdıka Güneş (65) de 1993 yılında Keles bebeği yapmaya başladığını hatırlattı.

"Niye kocamızın eline bakalım, niye biz emeğimizle para kazanmayalım?" diyerek bu işe girdiklerini anlatan Güneş, kırsal yerlerde sadece erkeğin çalışmasının yanlış olduğunu ifade etti.

Güneş, bebekleri severek yaptıklarını dile getirerek, şunları aktardı: 

"Köylülerimiz çocuk okutuyor. Bu da onlar için masraf. Bu tür çalışmalar yaparak masrafların üstesinden geliyoruz. Bizim yaşımız geçti ama gençlerimiz geliyor arkadan. Zamanında bu bebekleri yapmak meşakkatliydi. Belki bu teknoloji o zaman olsaydı bu kadar köyümüz göç vermez, herkesin eli ekmek tutardı. Şimdi bu desteklerle inşallah göç olmayacak hane sayımız azalmayacak."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.