SON DAKİKA
Hava Durumu

Kaz Dağları Fazıl Say'la dünyaya ses verdi

Dünyaca ünlü Türk piyanist ve besteci Fazıl Say, Kaz Dağları'nda onbinlerce ağacın kesildiği altın madeni çıkarılmasına karşı yürütülen "Su ve Vicdan Nöbeti"ne piyano konseri ile destek verdi. Tek yürek olan onbinlerce kişi ile birlikte Kaz Dağları ve bağrındaki canlılar Fazıl Say'ın piyanosundan çıkan müziği dinledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2019 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2019 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kaz Dağları Fazıl Say'la dünyaya ses verdi

ZAFER OPSAR/BURSAPORT

Kaz Dağları'nda altın madeni için onbinlerce ağacın katledildiği Çanakkale'nin Kirazlı Balaban Çeşmesi bölgesinde 24. gününe giren "Su ve Vicdan Nöbeti"ne dünyaca ünlü Türk piyanist ve besteci Fazıl Say piyano konseri ile destek verdi. Başta Çanakkale ve çevresinden olmak üzere Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden 50 bine yakın insanın izlediği konseri ile doğanın korunması eylemine destek veren ünlü sanatçı Fazıl Say, "Bugün Türk halkıyla onur duydum. Bugün burada doğayı korumak için bu kadar kalabalık olması, bu kadar aydının bir araya gelmesi beni çok heyecanlandırdı, mutlu etti." dedi.

Kaz Dağları'nda onbinlerce değişik türde ağacın altın çıkarmak için kesildiği doğa katliamına karşı 26 Temmuz'da başlayan "Su ve Vicdan Nöbeti"nin 24. gününde önemli bir isim dünyaca ünlü Türk piyanist ve besteci Fazıl Say doğanın korunması için verilen mücadeleye piyano konseri ile destek verdi. Çanakkale ve çevresi ile Türkiye'nin birçok il ve ilçesinden akın akın Kaz Dağları Kirazlı Balaban Çeşme bölgesine gelen onbinlerce kişi ünlü sanatçının bir saatten fazla süren konseri ile dünyaya ses verdi. Fazıl Say konserinde Kaz Dağları için yaptığı marşı da çaldı. Say, kendisinin söz yazarı olmadığını belirterek, müziğini yaptığı marşa sözü de bir başkasının yazabileceğini söyledi.

Mozart'tan Chopin'e birçok ünlü bestecinin eserleri ile kendisinin bestelediği Truva Sonatı'nı icra eden Fazıl Say, konseri İzmir Marşı ile noktaladı. Doğayı korumak için 24 gündür nöbet tutan doğayı korumaya duyarlı insanlara teşekkür eden Say, "Bugün burada doğayı korumak için bu kadar kalabalık olması, bu kadar aydının bir araya gelmesi beni çok heyecanlandırdı, mutlu etti. Onur duydum Türk halkıyla bugün. Aslında Kaz Dağları için başlatılan kampanyanın 24'üncü gününde, ilk gününden itibaren doğayı savunanlara da teşekkür etmek isterim. Onlar hepimizi yönlendirdiler ve konserin olmasına da ilham kaynağı oldular. Onları yalnız bırakmamak için burada amacımız bu gezegende insanlar olarak bitkiler, hayvanlar, hep beraber gelecek için bir şey bırakmak istiyorsak korumak zorundayız. Yaşatmaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor diye düşünüyorum" dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, "Homeros İlyada'da tanrıların savaşı Kaz Dağları'ndan izlediğini yazar. Dünyanın en önemli efsanelerine ev sahipliği yapmış bir alandasınız. Burada kurdu kuşu, sincabı, ağacıyla bir ekosistem katlediliyor. Ne için, bir avuç altın için... Altımıza dinamit yerleştiriliyor, bir neslin, birkaç neslin geleceği karartılıyor. Bugün şehrimize 'Kaz Dağları' hepimizin diyerek gelen hepiniz hoşgeldiniz" diyerek eylemcileri selamladı.

Gökhan, maden ruhsatının CHP'li belediye tarafından verildiği şeklinde ortaya atılan iddiaların dayanaksız olduğunu belirterek, "Maden ruhsatlarını belediyeler değil, bakanlıklar verir. Böyle bir şey yapabiliyorsam şayet suç işlemişim demektir, derhal gereğinin yapılması lazım." dedi. Gökhan, bu bölgede maden çıkarılmasının önüne geçmek için yapılan mücadelenin ağaçların kesilmesi ile başlayan bir mücadele olmadığını kaydederek, 12 yıldır devam eden hukuksal mücadele sürecinde sık sık eylemler yaptıklarını hatırlattı.

Fazıl Say'ın konseriyle destek verdiği doğayı koruma eylemine bir grup görme engelli vatandaş da katıldı

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.