SON DAKİKA
Hava Durumu

Kaya: Tek tip yapılaşmanın önü açılıyor

'Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği' hakkındaki çekincelerini ifade eden Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya, Türkiye'yi her anlamda derinden etkileyebilecek yönetmeliğin hiçbir meslek odasının görüşü alınmadan hazırlandığına vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2013 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2013 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kaya: Tek tip yapılaşmanın önü açılıyor

'Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği' hakkındaki çekinceler, Türkiye genelindeki Mimarlar Odası Şubelerinde eşzamanlı yapılan açıklamayla kamuoyuyla paylaşıldı. Mimarlar Odası Bursa Şubesi adına ise açıklama yapan Başkan Nizamettin Kaya, yönetmeliğin Türkiye'yi her anlamda derinden etkileyeceğini ifade etti.

Merkezi idare tarafından gündeme getirilen yasa taslaklarıyla yürürlüğe konulan yasa ve yönetmeliklerin, ülkedeki tüm yapıları ve doğal çevreyi olumsuz etkileyeceğini bildiren Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, "Yönetmelik, meslek alanımızı, mesleğin uygulama biçimini değiştiren ve doğrudan etkileyen kabul edilmesi olanaksız değişiklikler içermektedir" dedi.

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe aykırı olarak hiçbir meslek odasından görüş alınmadan hazırlandığını belirten Kaya, bu yönetmelikle doğal çevrenin planlama süreçlerine aykırı biçimde yoğun yapılaşmanın önünün açıldığını ve yerel yönetimlerin yetkilerinin kısıtlanarak, yetkilerin merkezi idareye aktarıldığını söyledi.

Bugüne kadar torba yasa taslaklarıyla gündeme gelen hemen türlü değişiklik önerisinin bu yönetmelikle hayata geçirilmesinin amaçlandığı görüldüğünü ifade eden Kaya, yönetmelikte birlikte çeşitli değişikler yapıldığını belirtti.

PLANSIZ TEK TİP YAPILAŞMANIN YOLU

Yapılan değişikliklerle birlikte; Türkiye'nin coğrafi, yerel özellikleri ve kültürel çeşitliliği dikkate alınmaksızın tek tipleştirilmek suretiyle, kimliksiz, tek tip yapılaşmanın yolu açıldığını iddia eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yönetmelikle getirilen düzenlemelerle yerel yönetimin planlama, yapılaşma konularında karar alma mekanizması, demokratik karar alma süreçlerini hiçe sayarak, belediye başkanını atamasıyla yetki kullanacak bürokratlara bırakılmaktadır. Yapılaşmaya yönelik değişikliklerle, planlama süreçleri göz ardı edilerek sadece yönetmelik düzenlemeleriyle doğal çevrenin, kıyıların, tarım, orman ve mera alanlarının yoğun yapılaşmasının yolu ve bugüne kadar plana, mevzuata aykırı olarak gerçekleştirilen yapılaşmaya af yolu açılmaktadır"

MİMAR VE MÜHENDİSLER İŞSİZLİK İLE KARŞI KARŞIYA

Kaya, sicil durum belgesi zorunluluğunun kaldırılmasıyla birlikte, Türkiye çapında Mimarlar Odaları tarafından iletilen Yapı Ruhsatlarının idarelerce incelenmesi sonucunda, yüzlerce yetkisiz unvan kullanımı, sahte mimar tespit edilerek ilgili idarelere ve Bakanlığa bildirildiğini ve yasal işlem yapılması talep edildiğini bildirdi. Üyelerin hak kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla yoğun bir çalışma yürütüldüğünü belirten Kaya, "Yapılan yönetmelik değişiklikleriyle, mimar ve mühendislerin mesleki haklarının iyileştirilmesine yönelik herhangi bir düzenleme getirilmezken, meslek mensuplarının çok büyük bir çoğunluğunun esnek ve güvencesiz çalışma ortamına zemin hazırlanmakta; mimar ve mühendisler işsizlik ile karşı karşıya gelmektedir" diye konuştu.

MESLEK ODALARI MUHATAP ALINMALI

Mühendis ve mimarlarını yok sayan, mimarların telif haklarını yok eden düzenlemelerin en kısa sürede geri çekilmesi gerektiğini de savunan Kaya, "Bu tür düzenlemelerin tüm taraflarla birlikte meslek mensuplarının sorunlarına cevap veren; bakanlık, yerel yönetimler, meslek odaları gibi tüm tarafların demokratik katılımını esas alan çalışmalar sonucunda gerçekleştirilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.