SON DAKİKA
Hava Durumu

Karamollaoğlu Kürt raporunu açıkladı

Saadet Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, partisi tarafından hazırlanan Kürt raporunu Diyarbakır'da açıkladı. Kürt sorununu 'hak ve adalet' ekseninde ele aldıklarını vurgulayan Karamollaoğlu, çözüm önerilerini de 'Temel İnsan Hakları ve Adalet', 'Ekonomi ve Kalkınma' ve 'İç Barış ve Güvenlik' başlıkları altında anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2018 19:50
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2018 19:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Karamollaoğlu Kürt raporunu açıkladı

Saadet Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, bir otelde Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Kürt meselesinin çözümünde Türkiye'nin tarihi bir dönemeçte bulunduğunu, bu meselesinin çözüme kavuşturulmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Devletin en temel görevlerinden birinin kamu düzenini korumak ve iç barışı sağlamak olduğunu vurgulayan Karamollaoğlu, şunları kaydetti:

"Bir ülkede güvenliği sağlama görevi devlete aittir. Devlet haricinde, hangi gerekçeyle olursa olsun, kişi veya kurumların silahlanması anarşi doğurur. Bir yanlış başka bir yanlışla giderilemez. Şiddet yoluyla hiçbir mesele halledilemez, bilakis daha büyük sorunlar ortaya çıkar. Tarih ve coğrafyamız bunun çok sayıda örneğine şahittir."

Kürt sorununu 'hak ve adalet' ekseninde ele aldıklarını ifade eden Karamollaoğlu, AK Parti hükümeti tarafından başlatılan çözüm sürecinin de pek çok hata nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. AK Parti'nin oy kazanma, örgütün de alan kazanma hırsı nedeniyle sürecin başarılı olamadığını vurgulayan Karamollaoğlu, Kürt meselesinin sadece Türkiye'nin meselesi olmadığını, Türkiye, Irak, İran ve Suriye'nin biraraya gelerek hak ve adalet ekseninde bir çözüm üretmesi gerektiğini kaydetti.

Sorunun çözümü için köklü zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Karamollaoğlu, parti olarak somut çözüm yollarını 'Temel İnsan Hakları ve Adalet', 'Ekonomi ve Kalkınma' ve 'İç Barış ve Güvenlik' üç başlık halinde ele aldıklarını söyledi.

'Temel İnsan Hakları ve Adalet'

Saadet Partisi'nin açıkladığı raporda önerilerden bazıları şöyle ifade edildi:

"İnancı, ırkı, mezhebi ne olursa olsun bütün vatandaşlarımıza temel insan hakları herhangi bir pazarlık konusu yapılmadan tanınacaktır.

Ana dil eğitiminin ve ana dil kullanımının önündeki engeller kaldırılacak, bu haklar anayasal güvence altına alınacaktır.

İfade özgürlüğü şiddet barındırmadığı sürece her türlü farklı görüşün özgürce ifade edilebileceği şekilde genişletilecektir.

Halkın oylarıyla seçilmiş olan milletvekilleri ve belediye başkanları hakkında herhangi bir iddia varsa gereği hukuk devleti çerçevesinde yapılacaktır.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bazı belediye başkanları hakkında başlatılan tahkikatlar sebebiyle görevden uzaklaştırılan başkanların yerine, mevcut partileri kapatılmamışsa, meclis üyelerince seçim yapılacak, aksi taktirde en kısa sürede seçimler yenilenecektir.

'Ekonomi ve Kalkınma'

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz için özel kalkınma programları hazırlanacak, kamu kurumlarının koordinasyonu titizlikle uygulanacak.

İşsizliği önleyecek, istihdamı artıracak politikalar hayata geçirilecek. Tutarlı sanayi hamleleri planlanacak. Bölgenin en temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı canlandıracak politikalar acilen geliştirilecektir.

Türkiye, İran, Irak ve Suriye arasında başta sınır ticareti olmak üzere, siyasi, sosyal ticari münesebetler, bölgeye kalkındırmak için, ileri düzeyde geliştirilecektir.

Köylerinden göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın geri dönüşünü sağlamaya yönelik politikalara hız verilecektir.

Çatışmalar nedeniyle zarar gören esnaf ve vatandaşlarımızın zararları ivedilikle karşılanacaktır.

'İç Barış ve Güvenlik'

Öncelikle, akan kanın durması, şiddetin son bulması için tüm alanları kapsayan, bütüncül ve kapsamlı bir anlayış ve strateji belirlenecektir.

Toplumun her kesiminden insanları kapsayan etkin istişare mekanizmaları oluşturularak, meselenin çözümüne yönelik teklif ve önerilerin açık yüreklilikle konuşulması sağlanacaktır.

Bütün siyasi partilerin, STK'ların, medya kuruluşlarının kanaat önderlerinin ve etkili fertlerinin katkı yapacağı bir platform oluşturulacaktır.

Etkin bir medya ve iletişim stratejisi hayata geçirilecek. Medyada çözüm odaklı umut ve ufuk veren haberlere daha çok yer verilmesi özendirilecek. Mutedil ve kucaklayıcı bir dil kullanımı, TRT başta olmak üzere bütün yayın organlarında kullanılması sağlanacak ve insanlarımız çözüme paydaş olmaya yönlendirilecektir.

Bölgenin, sosyal, ilmi ve manevi gelişmesinde önemli görevler üstlenen medreselerin resmi statü kazanmaları ve mezunlarının ilahiyat denkliği almaları için mevzuat ve mevzuatları gözden geçirilecektir.

Devlet, kamu düzenini tesis ederken, hukuktan ayrılmayacak ve meşru zeminde kalacaktır. Operasyonlar sırasında duvarlara, yatak odası aynalarına yazı yazılması ve medya aracılığıyla yayılması gibi rencide edici ve ciddiyetten uzak davranışlara asla izin verilmeyecektir.

Provokasyon yapmak için fırsat kollayan ve farklı kimliklerle bölgede bulunan yabancı ajanlara müsamaha gösterilmeyecektir."

"Biz kimsenin düşmanı değiliz"

Soru cevap bölümündeki konuşmasında devletin Kürtlerin taleplerini karşılayacak şekle getirilmesinin daha isabetli olacağı kanaatinde olduğunu aktardı.

Bölünme ve parçalanmaya karşı olduğunu vurgulayan Karamollaoğlu, "Doğuracağı menfi sebeplerden dolayı taraftar değilim. Bu bizi zayıflatır kanaatindeyim, bunu Kürtleri, Türkleri, Arapları ve diğerlerini de düşünerek söylüyorum. Bunun bilinmesinde de fayda görüyorum." dedi.

Karamollaoğlu, daha sonra merkez Kayapınar ilçesinde bir düğün salonunda partisince düzenlenen e-mitingde yaptığı konuşmada, seçime kadar gayret göstermelerini istedi.

"Memlekette kutuplaşma var. Biz kimsenin düşmanı değiliz. Kardeş olarak yaşamak lazım. Benden olmayan haindir mantığıyla huzur gelmez. Birlikte yaşayacağız." diyen Karamollaoğlu, bölgeye özel kalkınma planlarını uygulayacaklarını bildirdi.

Karamollaoğlu, sosyal medya üzerinden gelen soruları da yanıtladı.

Daha sonra Saadet Partisi Diyarbakır milletvekili adayları tanıtıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.