SON DAKİKA
Hava Durumu

Karacabey Longozu kırmızıya büründü

Türkiye'nin sayılı longozlarından biri olan Karacabey Longozu'nda suyun yüzeyi kırmızı renge büründü. Longozu gezenler görüntü karşısında şaşkına döndü. İlk kez rastlanan bu durumun longozu besleyen Canbalı deresi havzasında yapılan çeltik üretimindeki azola bitkisinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2018 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2018 15:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Karacabey Longozu kırmızıya büründü

ZAFER OPSAR/BURSAPORT

Türkiye'nin sayılı longozlarından biri olan Karacabey Longozu'nu kaplayan azola bitkisi suyun yüzeyini kırmızıya boyadı. Görüntü longozu gezenleri şaşkına çevirdi. Longozda böyle bir duruma ilk kez rastlandığı belirtiliyor. Uzmanlar konuya ilişkin araştırma ve inecelemelerini sürdürürken, bu durumun longozu besleyen Canbalı deresi havzasında yapılan çeltik üretimindeki azola bitkisinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Longoz (Subasar Ormanı) nedir?

Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir. Yalnızca belirli ağaç (örneğin, dişbudak, kızılağaç, vs), bitki (örneğin, göl soğanı, su menekşesi, vs) ve kuş (örneğin, kara leylek, balıkçıl, vs) türleri bu yaşam ortamını tercih ederler.

Bu ekosistemin devamlılığı için en temel koşul, bol suyun devamlı var olmasıdır. Su, getirdiği kil ve organik materyal ile bu sahaların topraklarını mineral ve organik materyal yönünden zenginleştirir. Bu sucul ormanlar yağmur ormanları gibi gürdür. Bununla birlikte, yağmur ormanları gibi sadece yağışa ve hava nemine değil, daha çok 'taban suyu'na bağımlıdır. Bu özellikleri ile tropikal bölgelerin 'mangrove' ormanlarına benzer.

Longoz ormanları nadir rastlanan ekosistemlerdir. Türkiye'de İğneada (Kırklareli), Karacabey (Bursa), Acarlar (Sakarya) ve Sarıkum'daki (Sinop) longoz ormanlarının yanı sıra, Kızılırmak Deltası'nda da (Samsun) longoz niteliğine sahip ormanların çok küçük kalıntıları kalmıştır. Bunların dışında yeterli büyüklük ve kapalılığa sahip alüvyal-subasar orman kalmamıştır.

Azola bitkisi: Azola (Azolla anabaena) sucul bir eğrelti otudur. Çeltik tavalarında, su yüzeyinde asılı olarak yaşar. Kültürü kolay olup, çeltik bitkisi gölgelemesi altında çeltik bitkisiyle uyum içinde yetişmekte, birbirinin gelişmesini olumsuz etkilememektedir. Azola çeltik tavalarına aşılandığında, su yüzeyini hızlı bir şekilde kaplamaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.