SON DAKİKA
Hava Durumu

'Kanser hastaları malulen emekli edilsin'

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kanser teşhisi konulan hastaların malulen emekli edilmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2018 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2018 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Kanser hastaları malulen emekli edilsin'

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kanser teşhisi konulan yurttaşların çalıştıkları yerlerden malulen emekli edilmeleri ve bazı vergi kolaylıklarından yararlandırılmaları gerektiğini söyledi.

Bursa Kanser Derneği'ni ziyaret eden CHP Bursa Milletvekili, TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Adı bile ürkütücü olan bir hastalıkla mücadele eden kanser hastalarına devlet daha hassas olmalı" dedi. Bursa Kanser Derneği Başkanı Aysun Arslan ve bu hastalıkla mücadele edenlerle bir araya gelip sorunlarını dinleyen Altaca Kayışoğlu, "Anlatılanlar şunu gösteriyor. Devlet, kanser hastalarına bir takım kolaylıklar sağlamak isterken bile sorun oluşturuyor. Birçok kanser hastası tedavilerini yapabilmek için otobüslerle hastanelere gitmek zorunda kalıyor. Görünüşte sağlıklı göründükleri halde bazı organları olmayan bu kişilere toplu taşıma araçlarında kolaylık sağlanmıyor. Devletin hastalara destek olmak için verdiği yolkartların vizesini uzatabilmesi için kanser hastaları her yıl rapor için bir takım tahlilleri tekrarlamak ve radyasyon almak zorunda kalıyor. Bu, kanser hastaları için sıkıntı veren bir durum. Hastayı takip eden doktorun vereceği epikriz rapor yolkart almak için yeterli olabilmeli." diye konuştu.

Kanser hastalarının aynı zamanda bir anne, bir baba olduğunu dile getiren Altaca Kayışoğlu, şunları söyledi:

"Hastalıkla mücadele ederken ailelerinin geçimini sağlamak zorundalar. Bunun ne kadar ne zor, ne kadar imkânsız bir şey olduğunu anlamak o kadar zor olmasa gerek. Bu hastalık devletin sağladığı imkânlara rağmen çok masraflı bir hastalık. İlaca ulaşmakta yaşadıkları sıkıntılar var. Kanser hastalarının tedavilerini yapabilmeleri için mutlaka ailelerinden birinin refakatine ihtiyaç duyuyorlar.Bütün bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda kanser hastalarının malulen emekli olmaları için belirlenen şartların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu hastalığın pençesine düşenlerin teşhisleri konulduğu süreç içinde geriye dönük SGK primleri göz önünde bulundurularak ekonomik olarak desteklenmeleri gerekir. Tedavi sürecinde hasta yakınlarına da psikolojik destek verilmesi çok çok önemli."

Altaca Kayışoğlu'na toplumda kanser hastalarına dönük farkındalık yaratmak için pembe bileklik taktıklarını belirten Bursa Kanser Derneği üyeleri, "Kolunda bileklik olanlara karşı insanlarımız daha duyarlı olsunlar. Bize 'Yol versinler, yer versinler, öncelik versinler" derken ortopedik engelliler gibi araç alımlarında ÖTV'den muaf tutulmalarını da istediler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.