SON DAKİKA
Hava Durumu

Kadınların kabusuna çare geliyor!

Özellikle kadınları pençesine alan migrende, ağrıları önemli düzeyde azaltacak olan aşı üzerindeki çalışmalar son aşamaya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2017 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2017 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kadınların kabusuna çare geliyor!

Kadınlarda sıklıkla görülen migrende, ağrıları yüzde 70'e varan düzeyde azaltmayı hedefleyen aşılar üzerinde çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, "Aşılar üzerinde yapılan testlerde, migren tedavisinde bugüne kadar alınan en iyi sonuçlardan biri elde edildi" dedi.

Çalışmaları süren aşı konusunda merak edilenleri paylaşan Prof. Dr. Necdet Karlı, "Duş almak canınızı acıtır. Gün ışığına tahammül edemezsiniz. Saçlarınızı taramak bile dayanılmaz ağrıların saplanmasına neden olur. Migren ağrısı çekmek, dünyanın en kötü deneyimlerinden biri kuşkusuz. Ama tünelin ucunda ışık göründü." ifadelerini kullandı.

Migrende aşı tedavisinin çok yakında başlayacağını kaydeden Karlı, şunları söyledi:

"Genetik olarak eğilimli kişilerde, stres, lodos, açlık, uykusuzluk, adet gibi çevresel faktörlerin beyindeki süreci tetiklemesiyle ortaya çıkan migren, tedavisi zor bir başağrısı. Ama şimdi çok umutluyuz. Aşı tedavisiyle migrene karşı bugüne kadar en iyi sonuçlardan birini aldık. Yapılan çalışmalarda aşının hastaların ağrılarında yüzde 70'e varan azalmaya yol açtığı ortaya kondu. Migren aşısı, tekrarlayan ve sık görülen ağrısı olan hastalarda aylık olarak uygulanabilecek bir tedavi olacak. Şu anda yapılan araştırmalara göre, aşı üç ya da dört haftada bir yapılacak. Aşıyı tıpkı insulin iğnesi gibi hasta kendisi de uygulayabilecek. Herhangi bir sağlık kurumuna veya sağlık personeline ihtiyaç yok."

Migren daha çok kadınlarda görülüyor

Aşının üç-altı ay ya da bir yıl etkili olabilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Karlı, aşı yerinde hafif kızarıklıklar ve halsizlik gibi yan etkilerin dışında ciddi bir yan etki gözlemlenmediğini belirtti. Karlı, araştırma süreci tamamlanmak üzere olan ilacın yaklaşık bir yıl içinde piyasada olabileceğini söyleyerek, Türkiye'ye gelişinin ise uzun sürebileceğini kaydetti.

Migren aşısı

Migren aşısı ile ağrının ortaya çıkmasında önemli rol oynayan bir maddeye (kalsitonin gen ilişkili peptid) karşı oluşturulan antikorlar  hastaya verilerek hedef dokulara bağlanıyor ve ağrının ortaya çıkması engelleniyor.

Bugün migren atak tedavisinde ağrıyı kesmek üzere çeşitli ağrı kesiciler kullanılıyor ve atakların gelmesini engellemeye yönelik koruyucu tedaviler uygulanıyor. Ayrıca botoks ve sinir blokaj tedavisinden de uygun hastalarda koruyucu tedavi olarak yararlanılıyor.

 


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.